Zo verplaats je programma's van C naar D

Door: robbin-ooijevaar | 19 augustus 2014 08:00

How To

Heb je een kleine C-schijf en een grote D-schijf? Dan loont het om nieuwe programma's te installeren op de D-schijf. Het achteraf verplaatsen van programma's werkt meestal niet als je zelf gaat kopiëren via Windows Verkenner. Met Steam Mover heb je een goede kans om dit wel voor elkaar te krijgen.

Steam Mover

Steam Mover is ooit gemaakt om spelletjes te verplaatsen, maar werkt ook voor andere programma's. Dit is handig als je bijvoorbeeld een snelle (maar kleine) SSD-schijf hebt als C-schijf en een grote normale harde schijf als D-schijf. Steam Mover maakt gebruik van zogenoemde 'junction points'. Lees ook: 15 gratis programma's voor optimaal bestands- en schijfbeheer.

Hierbij worden gegevens verplaatst van C naar D, maar denkt het besturingssysteem nog steeds dat het op de C-schijf staat. Om te werken met junction points dienen zowel C als D voorzien te zijn van het NTFS-bestandssysteem. De makers van Steam Mover geven geen enkele garantie op een correcte werking van het programma, oppassen dus.

Steam Mover werkt met junction points, waardoor het lijkt alsof je gegevens nog op de originele locatie staan.

Ga voorzichtig te werk

De truc met Steam Mover is voor gevorderde computergebruikers. Je moet iets weten van de basismappenstructuur die gebruikt wordt door programma's. Het is niet verstandig om bijvoorbeeld de map C:\Program Files in één keer te verhuizen naar de D-schijf. Verplaats programma's één voor één en experimenteer met een minder belangrijk programma. In ons voorbeeld gaan we het programma Freemake verplaatsen. We maken eerst de map D:\Programma's aan en hierin de submap Freemake. Download Steam Mover en start het programma.

Experimenteer met een programma dat je snel opnieuw kunt installeren als het fout gaat.

Mappen overzetten

Linksboven in beeld wijs je de map aan die je wilt verplaatsen. In ons voorbeeld is Freemake geïnstalleerd in de map C:\Program Files (x86)\Freemake. Wijs rechtsboven in beeld de map aan waarnaar je wilt verplaatsen, in ons voorbeeld is dat D:\Programma's\Freemake. Steam Mover toont een overzicht van de mappen die worden verplaatst. Selecteer deze en klik op de pijl naar rechts.

De mappen worden verplaatst van C naar D. Gebruik de pijl naar links om de actie omgekeerd uit te voeren: van D naar C. Nogmaals: Steam Mover is niet voor beginners. De veiligste manier (maar ook omslachtig) om programma's op de D-schijf te krijgen gaat als volgt: verwijder het programma van je computer, voer een nieuwe aangepaste installatie uit naar een map op je D-schijf.

Controleer de instellingen voordat je Steam Mover aan het werk zet.

0 Reactie(s) op: Zo verplaats je programma's van C naar D

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.