Schoner én sneller

Door: robbin-ooijevaar | 12 mei 2010 09:54

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Computers lopen na verloop van tijd allerlei kwaaltjes op. Tijdelijke gegevens blijven onnodig lang bewaard, overbodige bestanden slibben uw schijfruime dicht en automatisch opstartende programma's dwingen uw systeem op de knieën. Het is de hoogste tijd voor een verjongingskuur zodat Windows weer soepel en vlot draait.

Het ultieme gereedschap waarmee u met twee muisklikken uw computer volledig optimaliseert, bestaat niet. Wantrouw reclames voor programma's die beweren dit kunstje te kennen. Iedere Windows-installatie is uniek en het schoonmaken en optimaliseren van uw computer is dan ook persoonlijk. In dit uitgebreide artikel laten we de beste hulpprogramma's en trucs de revue passeren, zodat u uw eigen schoonmaakplan kunt samenstellen. Alle besproken programma's zijn gratis, maar deze keuze is niet uit zuinigheid ontstaan. Freeware en open source-applicaties zijn in de praktijk vaak beter dan commerciële schoonmaakhulpjes. Is uw systeem na onze tips weer helemaal op orde, blader dan door naar het tweede deel van de schoonmaakgids, waarin we de hardware onder handen nemen!

Gevaren van schoonmaken

In onze testsituatie hebben we er geen last van gehad, maar op internet zijn commentaren van diverse gebruikers te lezen waarin geklaagd wordt dat de Firefox gruwelijk traag start. Mozilla neemt de klacht serieus en heeft hem als een bug geregistreerd. De oplossing blijkt te zijn om de mappen met tijdelijke internetbestanden leeg te maken. Aan een permanente oplossing wordt nog gewerkt en mogelijk is dit probleem als u dit leest inmiddels verholpen.

Wees extra voorzichtig met gereedschap dat uw register claimt te optimaliseren.

Handmatig bestanden ruimen

Een goede manier om snel schijfruimte vrij te maken, is door zelf de bezem door uw bestanden te halen. Films, muziek, downloads en andere grote bestanden kunnen uw schijf doen dichtslibben. Alle mappen handmatig controleren met Windows Verkenner op zoek naar ruimtevreters, is een hele klus. De programma's TreeSize of WinDirStat helpen u en brengen de ruimteverdeling van uw harde schijf nauwgezet in kaart. Het daadwerkelijke verwijderen van de bestanden moet u alsnog handmatig doen via de Windows Verkenner.

TreeSize Free brengt ruimtevreters op uw harde schijf visueel in beeld.

Prullenbak ­bevestiging uit

Als u bestanden of mappen verwijdert met de Windows Verkenner, belanden ze meestal eerst in de prullenbak. Pas als u de prullenbak leegt, worden de bestanden gewist (zie ook het kader 'Gewiste bestanden verwijderen' elders in dit artikel). De prullenbak vraagt bij het verwijderen steeds om een extra bevestiging. Tijdens het opruimen van grote hoeveelheden bestanden kan deze melding behoorlijk irritant zijn. Klik met rechts op de prullenbak en vraag de eigenschappen op. Verwijder het vinkje bij Vragen om bevestiging bij verwijderen en bevestig met OK. Bestanden en mappen belanden nu zonder extra meldingen in de prullenbak.

Verplaats bestanden direct naar de prullenbak zonder extra bevestiging.

Schoonmaakhulp van Windows

Alle Windows-versies vanaf Windows XP hebben standaard een schoonmaakhulp aan boord, onder de noemer Schijfopruiming. U vindt Schijfopruiming via Start / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Schijfopruiming. De werking - en schermen van het programma verschilt per Windows-versie. Na een inspectie toont Schijfopruiming een opsomming van overbodige onderdelen, zoals de bestanden van Windows Foutrapportage, Office-setupbestanden, tijdelijke internetbestanden en uiteraard de prullenbak. Achter de onderdelen staat hoeveel schijfruimte er wordt vrijgemaakt. U dient de onderdelen per stuk aan te vinken. Bevestig met OK om de schoonmaakactie te starten. Schijfopruiming is geen hoogvlieger, maar wel prettig om achter de hand te hebben als u bijvoorbeeld CCleaner niet kunt gebruiken (zie het kader 'Ultieme klassieker: CCleaner').

Schijfopruiming is standaard in Windows aanwezig en voert basis schoonmaakacties uit.

0 Reactie(s) op: Schoner én sneller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.