Screenshots maken en bewerken met PicPick

Door: Toon van Daele | 09 juni 2022 10:49

Review

Toegegeven, Windows 10 en 11 hebben zelf al een paar functies ingebouwd om schermafbeeldingen te maken, maar zelfs de meest uitgebreide – het knipprogramma – laat slechts een beperkt aantal vormen en bewerkingsmogelijkheden toe. Met PicPick kun je ook screenshots maken.

PicPick

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows
Website
https://picpick.app
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Flexibele opslag- en deelopties
  • Veel mogelijkheden en tools
  • Uitgebreide editor
  • Minpunten
  • Geen screencasts
  • Geen eigen stempels

PicPick komt zowel in een installeerbare als in een nagenoeg identieke portable versie. Dat geldt ook voor de gratis en de commerciële editie, maar de gratis versie is alleen voor persoonlijk gebruik bedoeld. De tool kan automatisch met Windows mee opstarten en laat zich zowel via (wijzigbare) sneltoetsen als vanuit het Windows-systeemvak bedienen.

Schermopname

Er zijn verschillende sneltoetsen waarmee je een schermafbeelding kunt maken, simpelweg omdat er meerdere screenshot-types mogelijk zijn: een compleet schermbeeld, een venster(onderdeel), een automatisch scrollend venster of een screenshot met de vrije hand. Een schermvideo is eigenlijk het enige dat ontbreekt. Bij je schermopnames kun je eventueel kiezen voor een instelbare vertraging en al dan niet de schermcursor mee laten opnemen.

Standaard belandt je schermopname in een editormodule, maar je kunt die ook meteen laten bewaren in een specifiek formaat: png, bmp, jpg, gif of pdf. Sociaal is de app overigens ook: schermopnames kun je meteen delen met allerlei sociale media, uploaden als url naar Imgur, maar ook doorsturen naar bijvoorbeeld een ftp-server of een Office-applicatie.

PicPick laat zich ook bedienen vanuit het Windows-systeemvak.

Editor

We zijn ook zeer te spreken over de ingebouwde editor, waarmee je op allerlei manieren screenshots kunt aanpassen en van effecten kunt voorzien. Eigen tekst, pijlen met Bézier-curves, vervagingen, kaders, watermerken, stempels, nummeringen … je kunt het zo gek niet bedenken of de editor biedt het aan. Eigen stempels toevoegen of creëren, is helaas niet mogelijk. Handig is verder dat de editor met verschillende screenshots tegelijk overweg kan, elk op een ander tabblad.

Vermeldenswaard zijn eveneens de geïntegreerde tools, waaronder een draadkruis, liniaal, kleurenpipet, vergrootglas, gradenboog en zelfs een whiteboard dat zich naderhand ook als screenshot laat bewaren.

De editor is veel meer dan een simpele annotator!

Conclusie

PicPick is overkill voor wie af en toe schermopnames nodig heeft, maar verder niet hoeft te bewerken. In alle andere gevallen is het een prima aanwinst. Niet voor niets heeft PicPick een vaste plaats op ons eigen Windows-systeem gekregen.

0 Reactie(s) op: Screenshots maken en bewerken met PicPick

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.