Signal of Telegram - welke moet je gebruiken?

© PXimport

Signal of Telegram - welke moet je gebruiken?

Geplaatst: 1 maart 2021 - 04:05

Aangepast: 25 november 2022 - 10:49

Wesley Akkerman

Veel mensen stappen de laatste tijd over van WhatsApp naar een andere chatdienst. Maar wat is nou een goede optie? Signal en Telegram komen vaak voorbij en veel vrienden zijn waarschijnlijk al overgestapt; maar welke dienst past beter bij jou?

Beide chatapps hebben veel verschillen, maar ook een aantal overeenkomsten. Zo kun je via allebei de apps versleutelde berichten versturen (daarover later meer), kun je stickers, foto’s en bestanden delen en is het zo dat de applicaties gratis te downloaden zijn voor Android en iOS. Daarnaast zijn er tevens versies beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Signal of Telegram: de verschillen

Daar waar Signal standaard de chats van gebruiker tot gebruiker versleutelt, doet Telegram dat niet. Daarvoor moet je een speciale Secret Chat openen. Die Secret Chat is alleen op te richten tussen twee personen. Het is niet mogelijk een versleutelde groepschat te beginnen op Telegram, dus in theorie kan het Russische bedrijf achter de dienst meelezen met wat je schrijft.

Signal slaat bovendien de gesprekken alleen op je apparaat op, terwijl Telegram de gesprekken naar een server stuurt. Daardoor is Telegram een gemakkelijkere optie als je op zoek bent naar een chatdienst die heel snel gesprekken synchroniseert tussen verschillende apparaten, zoals een smartphone en een pc. Signal kan dat ook, maar dat heeft dus wat meer voeten in aarde.

Daarnaast biedt Signal een optie aan waarmee gezichten automatisch wazig gemaakt worden op foto’s die je verstuurt. Dat is een extra functie in het kader van privacy. Verder is het goed om te weten dat Signal eigendom is van een non-profit organisatie, terwijl achter Telegram een bedrijf zit dat winst probeert te maken. Dat kan een rol spelen in je beslissing.

Media has no description

© PXimport

Signal of Telegram: verschillende functies

Voorlopig ziet het er dus rooskleurig uit voor Signal, zeker voor de mensen die privacy hoog in het vaandeel hebben staan. Telegram wint het echter op gebied van uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je tot 200.000 mensen kwijt in een groepschat, terwijl dat limiet bij Signal 1.000 stuks is. Ook kun je bestanden tot 2 GB groot verzenden; bij Signal kan dat tot slechts 100 MB.

Telegram laat je heel gemakkelijk tussen apparaten wisselen. Wil je een gesprek voorzetten achter je bureau vanuit een webbrowser zoals Chrome? Dan kun je je telefoon wegleggen en het gesprek gewoon laten doorgaan. Dat is iets wat we net ook aanhaalden: dat kan doordat je berichten op Telegrams servers staan. Dat heeft implicaties voor je privacy, helaas.

Verder is het zo dat Telegram je ook bots laat toevoegen aan gesprekken, die handige informatie kunnen geven. Denk dan bijvoorbeeld aan het weer. Helaas is het ook hier zo dat dit ten koste gaat van je privacy, omdat ze geen gebruikmaken van het versleutelingsprotocol van het bedrijf. Signal biedt geen bots aan en schermt ook hier met privacy als belangrijkste argument.

Signal of Telegram: welke moet je nou kiezen?

Het is eigenlijk heel simpel. Geef je om je privacy en zou je het fijn vinden als de mensen om je heen ook goed beschermd zijn, dan kun je het beste voor Signal kiezen. Die app is van de grond af aan opgebouwd met privacy in het achterhoofd en zonder winstoogmerk, in tegenstelling tot Telegram.

Vind je het belangrijk om van veel functies gebruik te kunnen maken, deel te nemen aan gigantische groepen of gemakkelijk te kunnen wisselen tussen je apparaten? Dan kun je voor Telegram gaan, met de kanttekening dat je gegevens dus niet net zo goed beschermd zijn als bij Signal. Nu maar hopen dat je vrienden en familie ook overstappen naar de app van jouw keuze, zodat je niet te maken krijgt met meerdere communicatiediensten door elkaar. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten