Sneller typen met PhraseExpress

Door: robbin-ooijevaar | 21 mei 2010 09:51

How To

Mobiele telefoons hebben T9 of andere trucjes om sneller teksten in te voeren. De ultieme teksthulp voor uw computer heet PhraseExpress. Deze applicatie houdt in de gaten wat u intypt, leert hiervan en vereenvoudigt vervolgens het intypen van zinnen, corrigeren van spelfouten en invoegen van standaardteksten. Het mooie aan PhraseExpress is dat het programma werkt in alle Windows-programma’s, en zelfs overweg kan met webmail en andere internetdiensten.

1. Installeren

PhraseExpress is het beste te vergelijken met de automatische correctie uit Microsoft Office, maar dan een opgevoerde versie die overal werkt. PhraseExpress herkent zinnen die u regelmatig typt. Bij een volgende keer als u de zin intypt doet PhraseExpress een suggestie om de zin af te maken. Dit gaat via een pop-up boven uw tekst. Door nu op de tab-toets te drukken wordt de tekst automatisch afgemaakt. Ook kunt u stukken tekst, eventueel met afbeelding, voorzien van een afkorting. Zodra de afkorting wordt ingetikt zal PhraseExpress uw tekst intypen. Dit is handig om een handtekening mee in te stellen. De handtekening kunt u bijvoorbeeld met de afkorting htek laten verschijnen in uw mailprogramma of webmail. Download en installeer PhraseExpress via www.phraseexpress.com. Download ook via Download / Phrase files het automatische correctiebestand AutoCorrect Dutch (AutoCorrect_Dutch.pxp). Hierin staan meer dan 1200 veelgemaakte Nederlandse typefouten. Er zijn ook automatische correctie bestanden voor andere talen en speciale vakgebieden. Omdat PhraseExpress net als vergelijkbare macroprogramma’s uw toetsenbord in de gaten houdt, wordt het programma door sommige beveiligingsprogramma’s als onveilig bestempeld.

Zodra PhraseExpress een gedeelte van een zin herkent, kan het programma de zin voor u afmaken.

2. Automatische correctie

Op de website van de makers vindt u een korte video waarin de kracht van PhraseExpress wordt uitgelicht. Bekijk deze demo om snel inzicht te krijgen in de mogelijkheden van PhraseExpress. PhraseExpress is gratis voor niet-commercieel gebruik. PhraseExpress wordt automatisch met Windows gestart en verschijnt als icoontje van een stripballonnetje in uw systeemvak naast het Windows-klokje. Klik hierop en ga naar de PhraseExpress-instellingen. Importeer nu het automatische correctiebestand AutoCorrect_Dutch.pxp dat u gedownload hebt bij de vorige stap. Gebruik hiervoor het menu File / Import / Import phrase file. Hiermee worden vanaf nu veelgemaakte spelfouten automatisch gecorrigeerd, bijvoorbeeld aanrijken door aanreiken en slechterikken door slechteriken. U kunt de automatische correctie opties van Word importeren in PhraseExpress en zo overal in Windows gebruiken. Klik op File / Import / Import wizard. De wizard schakelt de automatische correctie optie van Word uit om te voorkomen dat deze functie de correcte werking van PhraseExpress in de weg gaat zitten.

Via het onderdeel Settings kunt u de instellingen aanpassen en automatische correctielijsten importeren.

3. Nieuwe woorden

PhraseExpress houdt uw toetsaanslagen in de gaten, voert automatisch correcties uit en doet tekstsuggesties om sneller te typen. Het is eenvoudig om zelf een nieuwe correctie of automatische tekst, zoals een e-mail handtekening, in te voeren.

De snelste manier om een woord, zin of handtekening aan PhraseExpress te leren, is door dit eerst in te typen. Maak een selectie van uw tekst, klik op het PhraseExpress-icoontje en kies Create new phrase. De tekst wordt automatisch overgenomen door PhraseExpress. U kunt het toverwoord opgeven bij AutoText. Zodra u dit woord intypt wordt de gewenste tekst automatisch voor u getypt door PhraseExpress. Kies een woord dat niet bestaat, bijvoorbeeld htek in plaats van handtekening. Het toverwoord kunt u vervangen door een sneltoets of toetscombinatie. Verander eventueel instelling bij Save as naar HTML of RTF als u ook de opmaak wilt gebruiken. Het eindresultaat van uw zelfgemaakt afkorting kunt u testen in een willekeurig programma.

Als u achteraf een toverwoord of andere zelfgemaakte aanpassing wilt wijzigen, open dan de instellingen van PhraseExpress via het icoontje / Settings.

PhraseExpress is ideaal om e-mailhandtekeningen en andere veelgebruikte teksten te automatiseren.

0 Reactie(s) op: Sneller typen met PhraseExpress

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.