Sneller zoeken in Windows

Door: guus-crone | 07 mei 2010 10:28

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Wanneer u de zoekfunctie in Windows gebruikt, hangt de snelheid waarmee mappen en bestanden gevonden worden voor een belangrijk deel af van de instellingen voor de indexeerservice. Of u tussen die zoekresultaten ook daadwerkelijk aantreft wat u zoekt, hangt eveneens voor een groot deel af van uw instellingen. In deze Expertcursus leggen we uit hoe u de zoekfunctie optimaal aan uw ­wensen aanpast!

Meestal wordt de inhoud van een schijf of partitie standaard geïndexeerd. U kunt dit controleren door in de Verkenner met uw rechtermuisknop op de betreffende schijf te klikken en te kiezen voor Eigenschappen. Onder in het venster zet u indien nodig een vinkje bij de optie De inhoud en eigenschappen van bestanden op dit station mogen worden geïndexeerd. Wanneer u vervolgens op OK klikt, krijgt u de vraag voorgeschoteld of de wijzigingen eveneens op onderliggende mappen en bestanden toegepast moeten worden. Antwoord instemmend en klik nogmaals op OK. Afhankelijk van het aantal objecten op de schijf kan het enige tijd duren voordat de kenmerken op alle mappen en bestanden zijn toegepast.

Schijven en partities moet u eerst geschikt maken voor indexering.

Indexeren en zoeken in XP

De standaard zoekfunctie in Windows XP wordt de Zoek­assistent genoemd, en u opent deze via Start / Zoeken. U kunt ook op de knop Zoeken in de werkbalk van Windows Verkenner klikken, of u kiest na een rechtermuisklik op een map de optie Zoeken in het contextmenu. In de laatste twee gevallen wordt de zoekactie dan alleen uitgevoerd in de betreffende map.

Wanneer u de Zoekassistent voor het eerst opent, wordt u mogelijk verwelkomd door een animatiekaraktertje in de vorm van een hondje dat vraagt waarnaar u wilt zoeken. De ontwerpers van XP vonden dit destijds blijkbaar goed bij de geheel vernieuwde interface van het besturingssysteem passen, maar wij geven de voorkeur aan een iets serieuzer uiterlijk. Gelukkig is dit makkelijk te realiseren: klik op Uw voorkeuren aanpassen, en in het volgende venster geeft u bijvoorbeeld aan dat er geen animatiekarakters gebruikt dienen te worden en dat er geen tips moeten worden weergegeven. Om te voorkomen dat er elke keer gevraagd wordt naar welk type bestanden u wilt zoeken, klikt u op Het zoekgedrag van bestanden en mappen wijzigen. Vervolgens kiest u Geavanceerd, waarna u onder meer de mogelijkheid krijgt uw zoekopdrachten nader te specificeren op bijvoorbeeld grootte en datum.

Na enkele muisklikken zoekt u een stuk makkelijker met de Zoekassistent.

Sneller of niet?

Het voorkeurenmenu bevat tevens de optie om de indexeerservice uit te schakelen, en we raden u aan om dit te doen. We konden van deze zogenoemde Indexing-service namelijk geen enkele verbetering in het zoekgedrag bemerken. Of we de service nu in- of uitschakelden, en of we die nu alleen de gebruikersmappen of het hele systeem lieten indexeren, het maakte geen enkel verschil: de Zoek­assistent vond bestanden en mappen in beide gevallen even snel. Wat hierbij wel opvalt, is dat een eerste zoekactie na het inschakelen van de machine vrij lang duurt, maar dat volgende zoekopdrachten in een fractie van die tijd worden uitgevoerd. Het lijkt er dus op dat Windows resultaten van een eerdere speurtocht opslaat voor later gebruik.

Al met al verloopt het zoeken in XP op deze manier vrij vlot, en wanneer u af en toe eens een document of film kwijt bent of wilt weten of een bepaald systeembestand aanwezig is, zal de Zoekassistent uitstekend voldoen. Dat wordt anders wanneer u op de inhoud van een bestand gaat zoeken. Een dergelijke zoekopdracht kan vele minuten in beslag nemen. Zoekt u vaak op deze manier, dan kan Windows Search 4.0 de gang van zaken drastisch versnellen, aangezien de indexeerfunctie van deze zoekmachine uitstekend werkt.

Uitschakelen of niet?

Een veel aangeraden tweak, zowel voor Windows XP als voor Vista en Windows 7, is het uitschakelen van de Indexing-service om de prestaties van de pc te verbeteren. In het begin van dit artikel raadden we al aan deze service in XP uit te schakelen, maar dit was uitsluitend vanwege het feit dat dit weinig effect lijkt te hebben. De service zelf (CIDaemon.exe) draait met een lage prioriteit, en komt slechts in actie wanneer er weinig systeemvermogen wordt gebruikt. In de praktijk komt het erop neer dat u van het indexeren even weinig (of minder) zult merken als van bijvoorbeeld de regelmatige updatechecks van uw virusscanner, of van een van de tientallen andere taken die regelmatig automatisch op de achtergrond worden uitgevoerd. In XP houdt deze service de catalogus System bij in de map C:\System Volume Information. In Vista en Windows 7 ontbreekt deze catalogus en zal de Indexing-service, die standaard op handmatig opstarten staat ingesteld, zelfs nooit gestart worden, laat staan dat deze het systeem zal belasten.

In XP kunt u Windows Search uitschakelen via een rechtermuisklik op het icoontje in het systeemvak. In Windows Vista en 7 gaat u hiervoor naar Start / Configuratiescherm / Programma's en onderdelen / Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Dit heeft eigenlijk alleen zin als u de zoekfunctie nooit gebruikt, of wanneer u een ander zoekprogramma gebruikt. Het zal de prestaties van de pc niet merkbaar verbeteren.

Windows Search 4.0

anaf het moment dat Windows Search werd geleverd voor XP, heeft het programma een slechte naam bij gebruikers. Dat was niet geheel ten onrechte, want het maakte bijvoorbeeld de Zoekassistent lastiger te bereiken, terwijl deze nog steeds geregeld nodig was om niet-geïndexeerde locaties te doorzoeken. Verder zag het pop-upvenster boven het zoekvak er nogal rommelig uit, en werd de eerste versie van Windows Search als update aangeboden, die soms bijzonder lastig te verwijderen was. Toch is het programma met enige kleine ingrepen te veranderen in een snelle en prettige werkende zoekmachine die een prima aanvulling op de Zoekassistent vormt. U zoekt dan op ongeveer dezelfde wijze als in Windows 7 en Vista: voor snelle resultaten typt u een zoekterm in het invoervak, en al tijdens het typen verschijnen de eerste resultaten in het pop-upvenster erboven. Vindt u het gezochte op die manier niet, dan zoekt u handmatig met behulp van de Zoekassistent.

U downloadt Windows Search 4.0 hier. Wijzig vóór het down­loaden de taal wanneer u geen Nederlandse Windows-versie gebruikt. U krijgt vervolgens een nieuw pictogram in het systeemvak en een zoekvenster links daarvan. Via een rechtermuisklik op het vergrootglaspictogram bereikt u de verschillende opties van het programma. Dit is overigens ook mogelijk via Opties voor indexeren, dat na de installatie in uw Configuratiescherm is verschenen.

Windows Search installeert zich rechtsonder in de taakbalk.

0 Reactie(s) op: Sneller zoeken in Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.