9 tips om software automatisch te installeren met Ninite

Door: dirk-schoofs | 01 juni 2015 09:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Neem je een nieuwe pc in gebruik of installeer je je besturingssysteem opnieuw? Dan ben je meestal uren bezig om alle software te installeren die je nodig hebt. Dat kan anders! Ninite bespaart tijd en kopzorgen en installeert alles met één muisklik terwijl jij de krant leest.

Tip 01: Overzicht

Komen je vrienden regelmatig bij je te rade en moet je vaak nieuwe installaties uitvoeren, dan is Ninite een geschenk uit de hemel. Maar zelfs al moet je slechts één keer in je leven vanuit een vers systeem vertrekken, dan nog vermijd je met Ninite dat je een hele tijd aan het scherm gekluisterd zit om alle tools, veiligheidsprogramma's en andere software te installeren. In meeste gevallen weet je zelfs niet meer welke programma's je allemaal nodig hebt. In de weken na een verse installatie kom je dan telkens tot de ontdekking dat je toch nog naar installatiebestanden op zoek moet gaan. De makers van Ninite kennen dit probleem maar al te goed. Daarom schotelen ze je op https://ninite.com een overzicht voor van freeware met een goede reputatie, waar je uit mag kiezen. Ninite werkt op Windows en Linux, een OS X-versie is er niet.

Tip 01 Ninite kent veel goede freewareprogramma's voor Windows, netjes in categorieën verdeeld.

Tip 02: Maak een keuze

Ninite, dat in de proefversie nog Volery heette, heeft een bijzonder eenvoudige interface. Het gaat immers om één webpagina waarop je de software aanvinkt die je wilt gebruiken. Het aanbod is gericht en bestaat uit producten die hun strepen hebben verdiend. Deze overzichtspagina is onderverdeeld in categorieën zoals webbrowsers, instant messengers, mediaspelers, compressietools, online opslag, beeldbewerkers, antivirus- en systeemtools enzovoort.

Het loont de moeite om rustig alle namen door te nemen, want wellicht staan er producten bij waaraan je niet onmiddellijk hebt gedacht. Het lijkt wel een snoepwinkel van nuttige freeware waar je als kind naar hartenlust mag grabbelen. Vink nooit alle programma's aan onder het motto 'hoe meer hoe beter'. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere antivirusprogramma's installeert, is de kans groot dat de ene de tool andere zal tegenwerken. Zet vinkjes voor de programma's die je wel wilt hebben en klik dan op de grote groene knop Get Installer.

Tip 02 Selecteer software die je wilt.

Tip 03: Geen junkware

Het programma maakt van jouw selectie één gezamenlijk downloadpakket. Het op maat gemaakte installatiebestand wordt automatisch binnengehaald. Gaat er toch iets mis, dan gebruik je de knop Retry the download. Start na het downloaden de installer op door erop te dubbelklikken, en wacht tot alles netjes is geïnstalleerd. De procedure wordt niet onderbroken door allerlei keuzevensters en waarschuwingen. Je hoeft nooit of nergens op de Next-knop te klikken. Ninite weet bovendien dat je een hekel hebt aan overbodige werkbalken of add-ons waar je niet om hebt gevraagd. Het zal al deze rotzooi automatisch afslaan zonder dat jij een vinger hoeft uit te steken. Je kunt dus niet per ongeluk een foute optie aanvinken, ideaal.

Tip 03 Ninite combineert de geselecteerde software in één downloadpakket.

Tip 04: Slim gezien

Ninite is niet zomaar een multi-installer, het programma is behoorlijk intelligent. Ninite houdt rekening met de eigenheid van jouw systeem en zal telkens de juiste keuze maken tussen een 64bit- of 32bit-installer. Het online programma kiest bovendien bij voorkeur de apps in jouw taal. Het haalt de software van de officiële website van de fabrikant en niet van één of andere freewareopslagplaats. Daardoor installeert Ninite ook steeds de meest recente en stabiele versie. Nog een voordeel is dat je niet telkens hoeft te herstarten na de installatie van de verschillende applicaties. De installatie loopt als een trein, de installatietijd is uiteraard afhankelijk van het aantal titels en de grootte van de pakketten die op je verlanglijstje staan. Eenmaal klaar, prijkt op het bureaublad een ordelijke rij snelkoppelingen.

Tip 04 De installatieprogramma's komen in één exe-bestand.

Software voorstellen

De software die deze multi-installer aanreikt, is erg divers en goedgekozen. Toch zitten er hier en daar ook enkele vreemde keuzes bij, zoals NVDA: een 'screen reader'. Soms vraag je je af waarom het ene programma wel in de lijst voorkomt en het andere niet. De makers houden wel rekening met de verzoeken van de gebruikersgemeenschap. Ninite heeft daarom op de homepage een formulier klaargezet waar gebruikers suggesties kunnen aandragen voor software die aan de lijst toegevoegd zou moeten worden. Als je je e-mailadres hierbij achterlaat, ontvang je een bericht op het moment dat Ninite aan je wens tegemoetgekomen is. Wij hebben de lijst met programma's een tijd in de gaten gehouden en hebben gemerkt dat het aantal titels de afgelopen maanden helaas niet is veranderd.

Je kunt voorstellen om software toe te voegen, maar er zijn geen garanties.

0 Reactie(s) op: 9 tips om software automatisch te installeren met Ninite

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.