Spotnet 2.0 - de beste tool voor downloaden van usenet

© PXimport

Spotnet 2.0 - de beste tool voor downloaden van usenet

Geplaatst: 10 september 2015 - 10:58

Aangepast: 14 december 2022 - 15:17

Maikel Dijkhuizen

Eindelijk is er een nieuwe versie van Spotnet. De naam is gebleven, echter zitten er nieuwe ontwikkelaars achter. Wat is er veranderd in deze freeware om van nieuwsgroepen te downloaden?

De originele versie van Spotnet is al zo'n vier jaar niet meer bijgewerkt. Zonde, want onder een grote groep usenetgebruikers is het programma nog altijd onverminderd populair. De gebruikersomgeving oogt inmiddels ouderwets en er verschijnen regelmatig foutmeldingen op het scherm. Om deze redenen besloten enkele hobbyisten onder de naam Spotnet 2.0 een eigen versie uit te brengen. Lees ook: Gratis films streamen met Popcorn Time

De achterliggende techniek van Spotnet 2.0 is exact hetzelfde als die van de oorspronkelijke editie. Het programma haalt een database met spots (films, series en muziek) op van een nieuwsserver en toont de inhoud hiervan in een overzichtelijke mediabibliotheek. Zodra je een mediabestand wilt opslaan, hoef je hiervoor alleen maar op de downloadknop te drukken. Spotnet installeert op de achtergrond het usenetprogramma SABnzbd mee die de downloadtaak feitelijk uitvoert. Daar merk je op de computer echter weinig van.

Lay-out

Als je de gegevens van de nieuwsserver in het programma hebt ingevoerd, haalt de freeware alle spots, spammeldingen en reacties op. Na een paar minuten wachten snuffel je rond door het enorme aanbod van usenet. Nieuw is dat er een tabblad met Release Notes beschikbaar is. Wanneer de makers een update uitbrengen, staan alle wijzigingen netjes onder elkaar. Een verbetering is dat je de catalogus nu op drie verschillende manieren weergeeft. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat de details van een film opduiken zodra je een spot selecteert. Daarnaast is het mogelijk om de spots aan de hand van afbeeldingen te sorteren.

 

© PXimport

Spotnet 2.0 laat aan de hand van afbeeldingen zien wat er allemaal op usenet is te vinden.

Meer filters

Een ander aspect wat de makers onder handen hebben genomen, zijn de filters. Spotnet bevat namelijk veel meer categorieën dan voorheen. Je haalt nu bijvoorbeeld gemakkelijk 3D-films, muziek-dvd's en luisterboeken boven water. Daarnaast zie je binnen een oogopslag wat er vandaag is gepost. Er is ook een hoekje ingericht met Nederlandse films, maar de inhoud hiervan klopt niet. Er staan hier nog steeds veel internationale titels tussen. Een enorm pluspunt is dat het downloadprogramma onderscheid maakt tussen betrouwbare en onbetrouwbare afzenders. Dit verkleint de kans op het binnenhalen van geïnfecteerde bestanden.

Conclusie

Spotnet 2.0 is een waardige opvolger van de oorspronkelijke versie. De vlotte gebruikersomgeving is dankzij de nieuwe sorteeropties een stuk overzichtelijk en de hinderlijke foutmeldingen zijn verleden tijd. Besef wel dat het merendeel van alle aangeboden titels auteursrechtelijk is beschermd en die mag je volgens de wet niet downloaden.

 

© PXimport

De blauwe downloadknop is in Spotnet 2.0 niet te missen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Betrouwbare afzenders

Verbeterde vormgeving

Eenvoudige bediening

Minpunten

Filters kloppen niet altijd

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10 **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten