Stap nu over op Windows Live Mail

Met Windows 7 wordt niet langer een e-mailprogramma meegeleverd. Als u tot nu toe met Outlook Express of Windows Mail hebt gewerkt, ligt het voor de hand om over te schakelen op Windows Live Mail. In deze Basiscursus laten we zien hoe u rimpelloos overstapt.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Live Mail installeren

- E-mailaccount toevoegen

- Meerdere accounts

- Berichten exporteren en importeren

Pagina 2

- Van XP naar Windows 7

- Bericht maken

- Mail ophalen

- Fotoberichten

- Ongewenste post

Live Mail installeren

Live Mail maakt onderdeel uit van Windows Live. Het programma is via een kleine omweg op te halen: surf naar download.live en klik op de knop Downloaden. Het programma wlsetup-web.exe wordt nu binnengehaald. Voer het direct uit of sla het eerst in een map op, om het daarna handmatig te starten. Wlsetsup-web.exe is een hulpprogramma waarmee u aanvinkt welke onderdelen van Windows Live u precies wilt hebben. U laat het vinkje bij Mail uiteraard staan, verder moet u zelf weten wat u wel of niet installeert. Klik daarna op Installeren om met het echte werk te beginnen. Live Mail vindt u na afloop onder Alle programma’s / Windows Live.

Het uiterlijk van Windows Live kan worden ingesteld via de menubalk Beeld / Indeling (lees het kader op de volgende pagina, als u de menubalk mist). U kunt onder andere aangeven waar u het leesvenster wilt hebben (rechts of onderaan de berichtenlijst), of dat u het liever uitschakelt. Dit venster kent een nadeel. Zodra u ergens in de berichtenlijst klikt, wordt het bericht onder de muis vrijwel direct gemarkeerd als ‘gelezen’. Dit kan worden voorkomen via Extra / Opties op tabblad Lezen. Door bij Artikel als gelezen markeren nadat het 1 sec. is weergegeven een hogere waarde in te stellen (of nog beter: het vinkje weg te halen), kunt u met een gerust hart door de lijst bladeren.

© PXimport

Live Mail installeert u als onderdeel van Windows Live.

Menubalk tevoorschijn toveren

In Windows Vista en Windows 7 beschikken veel programma’s niet over een menubalk. Ook bij Windows Live Mail is dit het geval (zelfs onder XP!). Om de traditionele menubalk alsnog tevoorschijn te toveren, drukt u op de Alt-toets. De bekende menu’s zoals Bestand, Bewerken en Beeld zijn dan tijdelijk weer toegankelijk. Als u dat prettiger vindt, kan de menubalk ook blijven staan. Klik hiertoe in de werkbalk op het pictogram dat lijkt op een opengeklapt menu (tussen de kwast en het vraagteken) en kies voor Menubalk weergeven. Op dezelfde wijze is de balk ook weer te verbergen.

E-mailaccount toevoegen

Berichten verzenden of ontvangen kan pas als u een account aan Live Mail hebt toegevoegd. Ga in de menubalk naar Extra / Accounts en klik op de knop Toevoegen. Kies vervolgens voor het accounttype E-mailaccount. In het vervolgscherm geeft u uw mailadres en wachtwoord op, alsmede een schermnaam. Dit laatste is een zelfgekozen naam die anderen zien zodra ze een mail van u krijgen. Zet een vinkje bij Serverinstellingen voor e-mailaccount handmatig configureren en klik op Volgende. Vul de gegevens in die u van uw provider hebt gekregen. Klik daarna op Volgende en in het vervolgscherm op Voltooien, eventueel na het zetten van een vinkje bij Dit account instellen als standaard e-mailaccount.

Vindt u het lastig om na elke herinstallatie of upgrade de accountgegevens opnieuw in te tikken? Dan doet u het gewoon eens en daarna nooit meer. De instellingen kunnen namelijk in een bestand worden bewaard, zodat ze gegarandeerd foutloos worden geladen zodra u de computer herinricht of een nieuwe pc aanschaft. Ga in de menubalk naar Extra / Accounts en klik op een account. Gebruik de knop Exporteren om de instellingen van dit e-mailaccount op te slaan in een iaf-bestand. Bewaar dit bestand op een veilige plek. Importeren doet u met de gelijknamige knop. Een iaf-bestand is prima te gebruiken om accountinstellingen over te zetten van Outlook Express naar Live Mail.

© PXimport

Tenzij u ze importeert, moet u de instellingen van e-mailaccounts eenmalig invoeren.

Meerdere accounts

Zodra u een e-mailaccount aanmaakt, verschijnt dit account links op het scherm in het overzicht. De naam die Live Mail er aan geeft is misschien niet altijd even duidelijk. Gelukkig mag u er iets anders van maken. Dat kan op twee manieren. Allereerst door met rechts op de accountnaam te klikken en te kiezen voor Eigenschappen. De tweede manier is via de menubalk Extra / Accounts. Kies daar bij een account voor Eigenschappen. Beide methoden leiden naar exact hetzelfde scherm. Onder het kopje E-mailaccount geeft u een naam naar keuze op. Omdat dit losstaat van de aanmeldgegevens bij uw provider, hoeft u niet bang te zijn dat u ineens geen post meer binnenkrijgt.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen meerdere e-mail-accounts, bijvoorbeeld bij een provider, een hostingpartij, Google Mail en Windows Live Hotmail. Wie alle post overzichtelijk bij elkaar wil hebben in Live Mail, voert de accounts stuk voor stuk op via Extra / Accounts. Gebruik de knop Toevoegen om een account toe te voegen of Verwijderen als u zich bedenkt en er eentje kwijt wilt. Eén account is altijd het standaard-account waarmee u post verstuurt. U selecteert het met de knop Standaard maken of op het laatste scherm tijdens het aanmaken van een nieuw e-mailaccount, met een vinkje bij Dit account instellen als standaard e-mailaccount.

© PXimport

Links ziet u alle e-mailaccounts. De namen mag u zelf bepalen en ze staan los van de aanmeldgegevens.

Contactpersonen

Live Mail is een prima plek om de zakelijke en privégegevens van uw contactpersonen te verzamelen. Adresgegevens, e-mailadressen, telefoonnummers, verjaardagen u mag het allemaal opgeven. Deze informatie wilt u natuurlijk niet kwijtraken. Klik daarom in Live Mail links onderin op Contactpersonen (of via de menubalk Ga naar / Contactpersonen) en exporteer het geheel via Bestand / Exporteren. Er worden helaas slechts twee formaten ondersteund. Het importeren van eerder bewaarde contactpersonen werkt via Bestand / Importeren. Extra handig is dat hierbij ook het Windows-adresboek (.WAB) wordt ondersteund, want dit is het formaat waarin Outlook Express (via exact dezelfde menuoptie als in Live Mail) zijn contactpersonen bewaart. Hiermee hebt u een prima middel om contactpersonen over te zetten naar Live Mail.

Berichten exporteren en importeren

Door berichten regelmatig te exporteren, hebt u altijd een reserve-exemplaar van uw post, mocht er onverhoopt iets misgaan met Live Mail of met uw computer. Ze worden samen met de mappenstructuur die u in Live Mail ziet bewaard. Ga in de menubalk naar Bestand / Exporteren / Berichten en kies voor Microsoft Windows Live Mail. In het volgende scherm bladert u naar een map om de export op te slaan. Let er op dat deze map helemaal leeg moet zijn. Vervolgens exporteert u alle berichtenmappen, of een selectie die u maakt in het lijstje bij Geselecteerde mappen.

Dit is meteen een handig hulpmiddel om berichten naar een andere computer over te zetten, als u daar ook met Live Mail gaat werken althans. U exporteert de post dan op de ene pc en importeert alles daarna op de andere. Plaats de geëxporteerde post bij voorkeur op een usb-stick, een externe schijf of een netwerkschijf. Dan weet u zeker dat u er goed bij kunt. Ga in de menubalk van de tweede pc naar Bestand / Importeren / Berichten, kies Windows Live Mail en wijs op het volgende scherm de exportmap aan. Selecteer de mappen waar het om gaat, waarna het importeren van start gaat. Alle geïmporteerde post vindt u daarna links in de mappenstructuur onder het kopje Opslagmappen bij Geïmporteerde map. Daarvandaan sleept u de berichten naar de mappen waar u ze hebben wilt.

Van XP naar Windows 7

Wie Windows XP wil vervangen door Windows 7 doet er goed aan om Live Mail eerst op XP te installeren. Ja, u leest het goed! Alle post die in Outlook Express zit, is dan via Live Mail supereenvoudig naar Windows 7 over te zetten. Ga eerst nog een laatste keer naar Outlook Express, exporteer uw contactpersonen naar een wab-bestand en de accountinstellingen naar iaf-bestanden. Bewaar deze bestanden op een extern medium. De menuopties om in Outlook Express te exporteren zijn gelukkig hetzelfde als wat in deze Basiscursus is beschreven voor Live Mail. Installeer daarna Live Mail (nog steeds onder Windows XP) en start het programma op. Ga naar Bestand / Importeren / Berichten / Microsoft Outlook Express 6 om alle berichten vanuit Outlook Express in Live Mail in te laden. De juiste map wordt automatisch gevonden. Zodra dit klaar is, gaat u meteen door met het exporteren van de zojuist geladen berichten. Bewaar de exportmap op een veilige plek bij voorkeur op dezelfde externe schijf of usb-stick waarop ook de contactpersonen en e-mailaccounts staan. Alles is goed, zolang het maar niet in de mappenstructuur van Windows XP zelf is, want die raakt u kwijt bij de upgrade. Zodra u Windows XP hebt vervangen door Windows 7, installeert u Live Mail opnieuw. Daarna importeert u als een drietrapsraket alle berichten, contactpersonen en accounts.

In 10 stappen alle berichten, contactpersonen en e-mailaccounts overzetten

1. Start Outlook Express (Windows XP).

2. Bewaar uw contactpersonen in een wab-bestand.

3. Bewaar de instellingen van elk e-mailaccount in een iaf-bestand.

4. Stop Outlook Express en installeer Live Mail (nog steeds Windows XP).

5. Start Live Mail en importeer de berichten vanuit Outlook Express.

6. Exporteer de berichten vanuit Live Mail.

7. Installeer Live Mail opnieuw zodra u in Windows 7 zit.

8. Importeer de instellingen van uw e-mailaccounts (iaf-bestanden).

9. Importeer de contactpersonen.

10. Importeer de berichten.

Bericht maken

Ieder e-mailaccount heeft zijn eigen berichtenmappen, waaronder Postvak IN. Bovendien staan onder het kopje Snelle weergaven nog enkele verzamelmappen, zoals Ongelezen e-mail, waarin altijd alle nieuwe (ongelezen) post van alle accounts bij elkaar te vinden is. Om een nieuw e-mailbericht te maken, klikt u links bovenin op Nieuw in de werkbalk. Standaard ziet u alleen een vak voor de geadresseerde. Om ook een cc of bcc op te geven, klikt u eenmalig op Cc en Bcc weergeven. Om de prioriteit van het bericht aan te geven, klikt u bovenin op Hoog of Laag. Vergist u zich en is dit een bericht met gewone prioriteit, dan klikt u de prioriteit gewoon weer uit. Om het bericht leuk aan te kleden, staat een werkbalk met opmaakpictogrammen tot uw beschikking. Ook spellingscontrole voert u via deze werkbalk uit. Om een bevestiging te krijgen zodra de geadresseerde uw bericht opent, klikt u in de werkbalk bovenin het scherm op het pictogram van een geopend menu en kiest u Leesbevestiging vragen. Hebt u meerdere accounts in Live Mail, dan kiest u bij Van namens wie u dit bericht verstuurt. Wilt u het bericht nu nog niet versturen, maar wel bewaren, klik dan op Opslaan bovenin het scherm. Het bericht wordt opgeslagen in de map Concepten, zodat u er op een later tijdstip mee verder kunt gaan. Klik op Verzenden of druk op Ctrl+Enter om het bericht meteen te versturen.

© PXimport

Om een bericht leuk aan te kleden gebruikt u de werkbalk met opmaakpictogrammen.

Mail ophalen

Post wordt met vaste tussenpozen van de servers opgehaald. U kunt zelf aangeven met welke interval dit gebeurt, door in de menubalk naar Extra / Opties te gaan. Op het tabblad Algemeen ziet u onder Berichten verzenden/ontvangen om de hoeveel minuten er gecontroleerd wordt. Standaard worden de berichten meteen van de server verwijderd zodra ze binnen zijn in Live mail. Dat kan lastig zijn als u ook (onderweg) online uw post wilt controleren. Dan hebt u pech als iemand thuis uw computer aanzet en alles al is opgehaald. Hetzelfde geldt als u uw post via meerdere computers in het thuisnetwerk wilt inzien. Het kan dus handig zijn om de berichten nog enkele dagen op de e-mailservers te laten staan. Dit regelt u per account via de eigenschappen (Extra / Accounts) op tabblad Geavanceerd. Behalve met een vast interval, is het ook mogelijk om handmatig op post te controleren. Bijvoorbeeld als u geen zin hebt om een wat langere interval af te wachten, of als e-mail niet automatisch wordt opgehaald. Selecteer dan Extra / Synchroniseren om een account te kiezen, of Extra / Alle e-mailaccounts synchroniseren (sneltoets F5) om dit meteen voor alle accounts te doen. Let er op dat voor dit laatste per account op tabblad Algemeen een vinkje moet staan bij Account opnemen bij berichtverzending en synchronisatie.

© PXimport

Laat bij voorkeur uw post nog enkele dagen bij de provider staan. U hebt er geen last van, maar wel veel gemak.

Fotoberichten

Foto’s van een fatsoenlijke camera zijn al snel enkele megabytes groot. Het duurt wel even voordat ze via e-mail zijn verstuurd. Daarnaast is het maar afwachten of ze ook op de bestemming aankomen, want als u pech hebt accepteert een provider zulke grote berichten niet en krijgt u alles weer retour in uw eigen postvak. Live Mail lost dit probleem voor u op. Door in het bericht alleen miniaturen van foto’s te plaatsen, blijft het bericht lekker klein en raken de postvakken niet verstopt. De foto’s zelf worden bewaard op de Live- servers van Microsoft en pas na een klik op een miniatuur worden ze daar opgehaald. Zo’n speciale e-mail heet een fotobericht en u maakt het aan met de optie Nieuw / Fotobericht. U moet wel een Live ID hebben en dit eenmalig in Live Mail bekend maken via de knop Aanmelden, die u rechts bovenin het scherm vindt.

Zodra u een fotobericht maakt, verschijnt automatisch een venster waarmee u naar de map met foto’s bladert. Kies één of meer exemplaren uit en klik op Toevoegen. Zodra u alle foto’s hebt, klikt u op Gereed. Via de werkbalk in het fotobericht voegt u eventueel nog een fotolijstje toe en heel belangrijk daar is ook de (maximale) grootte van de bestanden op de Live servers in te stellen.

© PXimport

Een fotobericht bevat alleen miniaturen. De echte foto’s staan op de Live-servers van Microsoft. Een geadresseerde kan ze er met een enkele muisklik ophalen.

Agenda’s

Live Mail heeft een heuse agenda. Bereikbaar links onderin het scherm, of via Ga naar / Agenda. Er zijn meerdere overzichten mogelijk: dag, week en maand. Een nieuwe afspraak maakt u via Nieuw / Afspraak, of door met rechts op een dag te klikken en te kiezen voor Nieuwe afspraak. Door een afspraak als e-mail te verzenden, nodigt u anderen uit voor een uitje, een feestje of een vergadering. Meerdere agenda’s zijn mogelijk, zodat u werk en privé gescheiden kunt houden of alle huisgenoten een eigen agenda kunt geven. Al die agenda’s zijn onafhankelijk van elkaar te verbergen en zichtbaar te maken. Uiteraard is het mogelijk om een seintje te krijgen zodat u uw afspraken niet vergeet en kan een patroon worden opgegeven als het om afspraken gaat die zich herhalen.

Ongewenste post

Krijgt u regelmatig spam? In Live Mail kan een afzender worden geblokkeerd, zodat zijn berichten voortaan automatisch als spam zijn aangemerkt. Ze komen dan niet in Postvak IN, maar in de map Ongewenste berichten terecht. Klik met rechts op het probleembericht (dus zonder het te openen) en kies Ongewenste berichten / Afzender toevoegen aan de lijst met geblokkeerde afzenders. Het volledige domein blokkeren kan ook, maar pas hiermee op, want wie weet welke berichten u dan nog meer ongezien als spam aanmerkt! Vergeet sowieso niet om regelmatig in de map Ongewenste berichten te kijken of er niet per ongeluk ‘echte’ post in terecht is gekomen. Worden iemands berichten per abuis voor spam aangezien, dan zet u zijn e-mailadres in een andere lijst: die met veilige afzenders. Er zijn dus twee lijsten: afzenders die u blokkeert en afzenders die u blindelings vertrouwt. Uw contactpersonen worden automatisch als ‘vertrouwd’ aangemerkt. De twee lijsten bekijken en onderhouden doet u via Extra / Beveiligingsopties en de tabbladen Veilige afzenders en Geblokkeerde afzenders. Via tabblad Opties geeft u aan hoe streng er gecontroleerd moet worden. Daar kan ook met een vinkje worden aangegeven dat verdachte e-mail meteen moet worden verwijderd, maar dan weet u niet of u tegelijkertijd ook echte berichten misloopt. De tussenlanding in Ongewenste berichten is daarom altijd aan te raden.

© PXimport

Gebruik de diverse tabbladen van Beveiligingsopties om zo veel mogelijk ongewenste e-mail rechtstreeks naar de spambak door te sluizen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten