Stellarium 0.10.3

Door: kees-krick | 26 februari 2010 09:21

Review

Altijd al benieuwd geweest of die felle lichtpunt die u tijdens de schemering ziet een ster of een planeet is? Hoort u op het nieuws dat er meteorieten verwacht worden, maar hebt u geen idee waar ze precies voorbij komen suizen? Voor dit soort vragen en meer is Stellarium het uitgelezen programma.

Stellarium ziet er bijzonder mooi uit en laat na de eerste start een landschap met onbewolkte hemel zien. Overdag zijn daar niet alleen de maan en enkele planeten te bewonderen, ook de zon staat volop in beeld. En dus worden de sterren volledig overstraald. Dat lost u eenvoudig op. Door de muis naar de linker onderhoek van het scherm te bewegen, verschijnt een rijtje pictogrammen. Door Grond en Atmosfeer uit te klikken, ziet u ongeacht het tijdstip van de dag de sterrenhemel in al zijn pracht. Ook alles wat zich onder de horizon bevindt. Benieuwd welke sterren een sterrenbeeld vormen? De pictogrammen Sterrenbeeldlijnen en Sterrenbeeldlabels verklappen het. Dan nog is er een behoorlijke portie inbeeldingsvermogen nodig om in al die lichtende puntjes echte figuren te ontdekken, zet daarom minstens één keertje Sterrenbeeldkunst aan.

Ontdek de geheimen van het uitspansel.

Leuk en leerzaam

Het programma kan ook nevels tonen en dankzij de handige nachtmodus wordt u in de donkere uurtjes niet verblind door het scherm. Alles is klikbaar en toont dan extra informatie. Uiteraard kan de sterrenhemel op een willekeurig tijdstip bekeken worden en is ook versneld afspelen mogelijk. De sterrenhemel kan van achter uw pc voor elke locatie op aarde bekeken worden, maar bijvoorbeeld ook vanaf een andere planeet of maan in ons zonnestelsel. Een leuk en leerzaam programma, dat echt niet alleen bedoeld is voor hobbyisten die urenlang de nachtelijke sterrenhemel afturen.

Stellarium 0.10.3

Freeware

Taal Nederlands

Medium 41 MB download

OS Windows; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 9/10

Pluspunten

Grafisch bijzonder mooi

Uitbreidbaar met extra sterren

Minpunten

Soms Administrator-rechten nodig

0 Reactie(s) op: Stellarium 0.10.3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.