Surf sneller dankzij Namebench

Door: koen-vervloesem | 16 juli 2010 11:57

How To

Elke keer u in uw browser een url intypt om een website te bezoeken, wordt dit leesbare adres achter de schermen vertaald naar een ip-adres, dat enkel uit cijfers bestaat. Deze taak wordt uitgevoerd door de dns-servers van uw internetprovider. Helaas varieert de snelheid waarmee dns-servers dit doen nogal, zodat een trage dns-server uw surfervaring goed kan verpesten.

Gelukkig hoeft u zich niet te beperken tot de dns-servers van uw internetprovider: u kunt in Windows zonder problemen andere servers instellen. Enkele bedrijven hebben zich op deze nichemarkt gestort en beloven snellere dns-servers. Zo hebt u de keuze uit Google Public DNS, OpenDNS, UltraDNS en diverse andere. Maar zijn zij echt zoveel sneller als ze beloven?

Dat kunt u zelf testen. Het programma Namebench (dat bestaat voor Windows, Mac OS X en Linux) test uw huidig ingestelde dns-servers en vraagt u om ook de ip-adressen van andere te testen dns-servers in te geven. Bovendien kunt u met één checkbox ook vragen om een heleboel globale dns-providers mee te nemen in de test en een andere checkbox doet hetzelfde voor de snelste regionale dns-servers in uw buurt. De test is overigens heel grondig: Namebench vraagt bijvoorbeeld de ip-adressen op van de websites in uw browsergeschiedenis (het herkent verschillende browsers), wat de resultaten heel relevant maakt voor uw specifieke situatie.

Namebench is zijn snelheidstest aan het uitvoeren.

De test zelf duurt enkele minuten, en daarna krijgt u in uw browser een grafisch overzicht te zien van de resultaten. Daarin wordt een tabel getoond met de gemiddelde responstijd van elke dns-provider en een grafiek van de verdeling van diezelfde responstijden (omdat dat sterk kan variëren). Bovendien geeft Namebench u ook een concrete aanbeveling en toont het programma welke dns-servers u het best instelt en hoeveel procent sneller het vertalen van de domeinnamen daardoor gaat dan in uw huidige situatie.

OpenDNS is in deze situatie meer dan dubbel zo snel als de huidige dns-server.

Grafiekjes maken de verschillen tussen dns-servers duidelijk.

De dns-server veranderen in Windows 7 gaat als volgt: open het Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Adapterinstellingen wijzigen, rechtsklik dan op uw netwerkadapter en kies Eigenschappen, daarna selecteert u Internet Protocol versie 4, klikt u op Eigenschappen, vinkt u De volgende DNS-serveradressen gebruiken aan en vult u de ip-adressen van de dns-servers in die Namebench u toont. U kunt de test overigens best zo nu en dan overdoen, omdat de resultaten op verschillende momenten kunnen variëren.

0 Reactie(s) op: Surf sneller dankzij Namebench

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.