TeamViewer: hulp en beheer op afstand

Door: kees-krick | 03 maart 2010 15:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Met het programma TeamViewer is het kinderlijk eenvoudig om op het scherm van een andere computer mee te kijken. Zelfs al staat dat systeem aan de andere kant van de wereld. Behalve dat u op het bureaublad kunt spieken, kunt u ook de besturing van de computer volledig overnemen en is deze te bedienen alsof u fysiek achter de knoppen zit.

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Pagina 1

- Op afstand besturen

- Kader: Installeren of alleen uitvoeren

- Veiligheidscontrole

- Uitnodigen

- Kader: Om de beurt

Pagina 2

- Sneltoetsen

- Extra vensters

- Heen en weer

- Kader: Van klantmodule naar volledige versie

Pagina 3

- Overschakelen

- Meerdere schermen

- Extra opties

- Kader: Verbinding over internet

Op afstand besturen

Behalve om uw eigen computers in de gaten houden, is het programma ook prima te gebruiken om iemand die u kent te hulp te schieten. Uiteraard moet wel op beide systemen TeamViewer draaien. Er zijn twee smaken van het programma die voor u interessant zijn en beide zijn te vinden op de hoofdpagina van de website www.teamviewer.com. Het gebruik is gratis zolang het voor privédoeleinden is. Om een computer op afstand over te nemen, hebt u op uw eigen systeem de Volledige versie van het programma nodig. Deze versie mag ook op de te besturen computer draaien, maar een afgeslankte versie genaamd Klantmodule volstaat ook, omdat ‘aan de andere kant’ niet de volledige functionaliteit nodig is.

De twee belangrijkste versies staan meteen op de hoofdpagina.

Installeren of alleen uitvoeren

Zodra u de volledige versie van TeamViewer 5 hebt binnengehaald en uitvoert, kunt u kiezen tussen Installeren en Starten. Installeren heeft de voorkeur als u van plan bent vaker een computer op afstand over te nemen. Geef aan of u het programma voor privédoeleinden gebruikt (oftewel gratis), kies voor een Normale installatie (standaard) en tot slot voor Volledige toegang. Met de tweede mogelijkheid Starten wordt geen installatie gedaan, maar voert u het programma rechtstreeks uit. Met deze optie is TeamViewer portabel te gebruiken, bijvoorbeeld vanaf usb-stick of gewoon vanaf de harde schijf. Handig als u niet achter uw eigen computer zit en toch een ander systeem wilt overnemen, of geen rechten hebt om software te installeren. Als u de klantmodule (ook bekend onder de naam TeamViewer QuickSupport) uitvoert, is installeren ook niet nodig. Het programma start meteen op en is klaar voor gebruik. Soms geeft een firewall of virusscanner een waarschuwing. Sta TeamViewer dan toe het internet te gebruiken. Kies bij de firewall van XP bijvoorbeeld voor Blokkering opheffen.

Het kan zijn dat uw firewall een melding geeft zodra u TeamViewer de eerste keer start.

Veiligheidscontrole

Om een systeem over te nemen, start u TeamViewer op. Ook uw partner ‘aan de andere kant’ moet zijn of haar versie opstarten. Het maakt niet uit in welke volgorde dit gebeurt. Bij uw partner staan twee codes op het scherm die hij/zij aan u moet doorgeven, bijvoorbeeld telefonisch. Het zijn een ID en een wachtwoord, bedoeld als extra beveiliging zodat onbevoegden niet zomaar toegang tot het systeem krijgen. Laat eerst de ID-code, bestaande uit negen cijfers, voorlezen en tik die in bij het veld ID dat u rechts op het scherm in het kader Sessie maken vindt. Het bolletje eronder bij Externe ondersteuning laat u rustig staan. Klik op de knop Verbinden met partner. In een vervolgvenster wordt om het wachtwoord gevraagd. Tik hier de vier cijfers in die u wederom van uw partner krijgt en klik op Aanmelden. Overigens is er naast het grote venster soms nog een losstaand, smaller venster te zien. Dit is de Partnerlijst en die gebruiken we in deze basiscursus niet.

In het rechterkader tikt u de ID-code van uw partner in om verbinding te maken.

Uitnodigen

Stel dat iemand uw hulp nodig heeft. Dan is het handig als u het systeem tijdelijk kunt overnemen. Dat werkt vaak sneller dan dat u alleen telefonisch probeert te achterhalen wat het probleem is, om vervolgens uit te leggen hoe de ander het kan oplossen. De andere partij moet wel eerst TeamViewer ophalen en uitvoeren, anders hebt u geen toegang. Het is wat omslachtig als u iemand eerst naar de TeamViewer-website moet sturen. Gelukkig kan het een stuk makkelijker door TeamViewer zelf een e-mail te laten versturen, met daarin een link naar de klantmodule. Dat doet u via Verbinding / Partner uitnodigen. Standaard is al een summiere berichttekst aanwezig, maar het is verstandig dit wat aan te kleden en persoonlijker te maken. Degene die uw bericht ontvangt, hoeft nu alleen op de link te klikken om de klantmodule binnen te halen. Het programma wordt niet geïnstalleerd, maar eenmalig uitgevoerd. Handig!

Wie de klantmodule gebruikt, kan alleen inkomende verzoeken afhandelen.

Om de beurt

Als alles goed gaat en de verbinding succesvol wordt opgezet, opent een groot venster waarin u de inhoud van het bureaublad van de andere computer ziet. Het is verstandig om de ander te vragen om vanaf nu zijn eigen systeem met rust te laten. Althans, zolang u aan de slag bent. Want ook al kunt u nu de computer van de ander besturen, dat kan hij ook zelf nog met zijn eigen muis en toetsenbord! Onhandig, want dan werkt u elkaar alleen maar tegen. Als het nodig is dat uw partner eerst laat zien wat het probleem is of waar u hem/haar bij moet helpen, dan is het verstandig af te spreken wie er op een bepaald moment ‘achter de knoppen’ zit. Ook belangrijk om te weten, is dat u op het scherm van de ander meekijkt, maar andersom niet. Het heeft dus geen zin uitleg te geven bij iets wat alleen op uw eigen computer te zien is.

4 Reactie(s) op: TeamViewer: hulp en beheer op afstand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2013 12:16 Anoniem
  Hallo daar. Kan iemand op mijn computer als ik het wachtwoord heb gegeven ook hacken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2014 18:55 Anoniem
  Ja precies, dat is ook mijn vraag. Hoe de installeer je zo'n programma?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 oktober 2014 09:08 Anoniem
  ja je moeder ook
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2015 10:12 Anoniem
  kan je teamviewer ook gebruiken zonder instalatie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.