Test: Borderlands 2

Door: andries-van-helden | 08 november 2012 13:00

#brandedcontent

Borderlands behoorde tot één van de grote verrassingen van 2009 en staat bij veel mensen in de lijst van beste games van dat jaar. Borderlands 2 brengt vooral meer van het zelfde, maar bewijst ook dat dit niet altijd slecht hoeft te zijn.

Toegegeven, in eerste instantie waren wij een beetje teleurgesteld toen we Borderlands 2 de eerste keer opstartte. Behalve de standaard verhaalmodus is er namelijk weinig in het spel te beleven. Na een kort introductiefilmpje kan er, net als in de eerste Borderlands, gekozen worden uit een viertal karakters.

Er is de Commando (Axton), de Gunzerker (Salvador), de Siren (Maya) en de Assassin (Zer0). Oplettende lezers die het eerste deel gespeeld hebben, zullen de namen van de personages al herkennen. En ja, dit tweede deel is qua verhaal dan ook een direct vervolg op zijn voorganger. Je komt zelfs de karakters uit het vorige deel tegen.

Overigens biedt Borderlands 2 een vijfde personage voor mensen die het spel hebben voorbesteld. Deze Mechromancer kan een robot tevoorschijn toveren die hem in zijn gevechten bijstaat. Voor mensen die het spel 'gewoon' in de winkel hebben gekocht, is dit personage tegen betaling te downloaden.

Interessante vaardigheden

Als het gewenste personage gekozen is en u in het spel wordt gegooid, verdwijnt de aanvankelijke teleurstelling al snel. De karakters lijken qua beschrijving dan misschien op hun voorgangers, ze hebben zeker voldoende nieuwe vaardigheden om ze interessant te maken.

Borderlands 2 begint met een erg filmisch intro, en ook verder in de game blijkt dat de makers aanzienlijk meer aandacht hebben besteed aan het verhaal. Wel moet dit verhaal natuurlijk weer met een korreltje zout genomen worden. Echt meeslepend wordt het nooit en de memorabele momenten liggen vooral in de grappige opmerkingen van Claptrap en de slechterik Handsome Jack.

Claptrap

Deze karakters zijn erg goed uitgewerkt en er is veel aandacht besteed aan details. Zo moet u al vroeg in het spel kiezen of u de vacht van een monster aan een monteur genaamd Sir Hammerlock geeft, of aan uw trouwe metgezel Claptrap. Natuurlijk kozen wij direct voor de laatstgenoemde, waarop deze robot de rest van het spel met een hanenkam op zijn hoofd liep. Gecombineerd met de bovengemiddelde stemacteurs, zullen dit soort vreemde gebeurtenissen zeker voor de nodige hilariteit zorgen.

Omgevingen en vijanden zijn afwisselender dan in de eerste Borderlands.

Ook de verbeterde graphics zijn zeker het noemen waard. De makers hebben wederom gekozen voor een cartoony uiterlijk met dikke lijnen en felle kleuren, die deze keer nog frisser ogen. Daarnaast past deze stijl ook erg goed bij de niet al te serieuze toon van het spel. Verder zijn de gebieden een stuk gevarieerder en de monsters afwisselender. De enorm grote eindbazen zijn hierbij zeker een hoogtepunt.

Aanpassen en verbeteren

Qua gameplay draait het in Borderlands 2 nog steeds om het verzamelen van wapens en het constant aanpassen en verbeteren van uw karakter. Hierbij is het leuk dat de verschillende eigenschappen van wapens daadwerkelijk effect hebben op hoe ze aanvoelen, en zo kan een wapen dat in theorie slechtere specificaties heeft toch lekkerder spelen.

De verschillende keuzes die gemaakt worden tijdens het uitbouwen van uw personage, zorgen ervoor dat er eigenlijk veel meer dan vier verschillende klassen in het spel zitten. Dit vergroot dan ook zeer zeker de herspeelwaarde van Borderlands 2. Hierbij moet wel gezegd worden dat bepaalde combinaties veel beter zijn dan andere en dat u bepaalde opties gewoon echt niet moet kiezen als u in uw eentje speelt omdat het spel dan te moeilijk wordt.

Niet alleen spelen

Eigenlijk is Borderlands 2 ook geen spel dat u koopt om alleen te spelen. De verhaallijn is misschien leuk om een keer door te spelen, maar het spel blinkt pas echt uit als er met twee tot vier spelers coöperatief gespeeld wordt. Gelukkig kan dit zowel online als op één televisie, en er kan ook met karakters van verschillende levels samen gespeeld worden.

Door de grote invloed van RPG-elementen op deze first-person-shooter, en de aanwezigheid van een optionele auto-richtfunctie, is het spel ook goed te spelen voor gamers die weinig ervaring hebben met dergelijke games. Dit maakt van Borderlands 2 de ultieme partygame.

U kunt de eigenschappen van uw personage tot in detail aanpassen.

Behalve dat Borderlands 2 al een hoge herspeelwaarde heeft doordat de karakters verschillende speelstijlen vereisen, bevat het spel ook nog een eigen achievement-systeem. Hiermee zijn er zogenaamde 'Badass Ranks' te winnen die kleine bonussen geven aan alle karakters die op hetzelfde account worden aangemaakt. Alles bij elkaar opgeteld kunt u, zeker als u het met anderen speelt, vele dagen of weken zoet zijn met dit spel.

Er is eigenlijk weinig slechts over Borderlands 2 te zeggen. Het spel bevat weliswaar nog wat irritante bugs waardoor u vast kunt komen te zitten, maar dit gebeurt niet al te vaak. Verder zitten er af en toe fouten in de animaties, maar die zijn nooit erg storend. Toch hopen we dat Gearbox Software binnenkort met een patch komt die deze kleine smetjes verhelpen.

Conclusie

Met Borderlands 2 levert Gearbox een top spel af waarmee ze het vorige deel in alle opzichten overtreffen. Het spel levert op papier dan wel niet heel veel nieuws, het geheel voelt toch fris aan. Zelfs mensen die het vorige deel helemaal kapot hebben gespeeld, zullen zich met deze opvolger zeker vermaken. Fans van coöperatieve first-person-shooters zijn eigenlijk aan zichzelf verplicht om dit spel aan te schaffen, maar ook minder fanatieke spelers die van de nodige 'grove' humor houden, moeten dit spel zeker in overweging houden.

Borderlands 2

Prijs € 59,99 voor Xbox 360 en PS3, € 49,99 voor pc

Taal Engels gesproken en ondertiteld

Platform PlayStation 3, Xbox 360, pc

Ontwikkelaar Gearbox Software

Uitgever 2K Games

PEGI 18+

Genre Actie RPG

Releasedatum 21 september 2012

Oordeel 9/10

Pluspunten

Veel aanpasmogelijkheden

Goede multiplayer

Veel verschillende wapens

Hoge herspeelwaarde

Minpunten

Heel af en toe vastlopers

1 Reactie(s) op: Test: Borderlands 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 februari 2014 21:17 Anoniem
    Schijntgame!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.