Tips en trucs voor Google Docs: een prima office-suite

© PXimport

Tips en trucs voor Google Docs: een prima office-suite

Geplaatst: 21 november 2021 - 10:01

Aangepast: 14 december 2022 - 10:12

Ronald Smit

Google Docs is een online office-suite die onder meer veel in het onderwijs gebruikt wordt. Terecht, want behalve dat er aan ’t gebruik – tenzij je voor een zakelijk abonnement of extra opslagruimte kiest – geen kosten zijn verbonden, biedt het tal van voordelen. Samenwerken is een eitje bijvoorbeeld. Maar ook ben je dankzij apps voor iOS/iPadOS en Android niet gebonden aan online werken alleen. Ook de Chromebook maakt offline werken mogelijk.

Veel mensen denken bij taken als tekstverwerken of een spreadsheet opzetten als eerste aan Microsoft Office. Helemaal fair is dat inmiddels allang niet meer. Er zijn meer dan genoeg alternatieven, waarvan een deel aan functionaliteit minstens vergelijkbaar is met de Microsoft-evenknie. Punt is echter, dat de veelzijdigheid van de Microsoft Office-suite ook meteen een groot nadeel is. Want de kans dat je alle aanwezige functies ooit gaat gebruiken is nihil. Tel daarbij op dat MS Office geld kost. Als eenmalige (nogal prijzige) aanschaf of als abonnement. Die laatste opties is tegenwoordig slimmer, zeker als je veelgebruiker van het pakket bent. 

Maar als je gewoon eens een brief wil tikken of een mooie spreadsheet wilt opzetten dan is Google Docs een veel praktische keuze. Gratis, altijd beschikbaar en veelgebruikt. Samenwerken aan een document met een andere gebruiker van Google Docs is geen enkel probleem. Het maakt ’t systeem daarmee zeer geschikt voor werken aan bijvoorbeeld schoolwerkstukken, maar ook zakelijke gebruikers ontdekken het geheel steeds meer. Juist ook omdat met name communicatie steeds vaker via mail – al dan niet voorzien van een bijlage in PDF-formaat – verloopt maakt het eigenlijk geen biet meer uit wáár je jouw brief, rapport of verslag mee maakt. Bewaren en delen in dat genoemde PDF-formaat zorgt ervoor dat iedereen met een computer of mobiel apparaat het kan lezen in de door jou bedoelde opmaak. Je kunt je dus afvragen of het nog erg zinvol is geld te blijven investeren in dure oplossingen waarvan je maar weinig gebruikt onder de streep.

Onderdelen en opslagruimte

Google Docs is gewoon via elke browser beschikbaar, kwestie van inloggen op je Google-account en dan op de knop met het puntjesraster klikken. Scroll een stukje naar beneden en klik op een van de Google ‘Office’-onderdelen. In dit artikel kijken we ook eens naar de specifieke mobiele apps. Elk onderdeel heeft een eigen app, er zijn: Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties. Je hoeft dus alleen maar die onderdelen te installeren die interessant voor je zijn. 

Ongetwijfeld het meest populaire onderdeel is de tekstverwerker Docs. Als je die app hebt geïnstalleerd en voor het eerst start, dien je in te loggen met je Google-gebruikersaccount. Maak er desnoods een als je die nog niet hebt; kost niks. En ja: bijvoorbeeld de inloggegevens van je Gmail-account werken ook voor alle onderdelen van de Google office-suite. Wel moet je er rekening mee houden dat als je heel serieus aan de slag gaat met én mailen én het bewaren, delen en bewerken van office-document dat je gratis opslagruimte ooit wel eens wat te krap kan blijken. 

Heel snel zul je nu ook weer niet tegen limieten aanlopen, want je krijgt bij elke Google-account 15 GB gratis opslag. Maar mocht dat volraken, dan bestel je voor een bescheiden – naar keuze – maandelijks of jaarlijks abonnement snel bij (waarbij je ingelogd moet zijn bij je Google-account). De goedkoopste opslag a 100GB kost je op moment van schrijven rond de twee tientjes per jaar(!). Je kunt tegen – nog altijd vrij scherpe tarieven – ook voor grotere opslag kiezen. Maar – zeker voor beginnende Googelaars – geldt: aan die basis 15 GB heb je zeker de eerste tijd méér dan genoeg.

iOS/iPad-gebruikers even opletten

Goed, we gaan er gemakshalve even vanuit dat je tenminste de tekstverwerker Google Documenten hebt geïnstalleerd. Start de app en log in. Het is na deze actie zaak dat iPad- en iPhone-gebruikers zich realiseren dat vanaf dat moment ook zoeken via Google verloopt via Google gekoppeld aan die account. Met andere woorden: als je nu een bezoek brengt aan google.nl zie je dat je bent ingelogd. Wil je dat niet, dan is het zaak om bij Google in de browser uit te loggen. Het lijkt erop dat je na uitloggen in de browser daar ook uitgelogd blijft. Maar het is wel iets om af en toe even in de gaten te houden. Voor gebruikers van een op Android draaiend apparaat of een Chromebook geldt dit ‘probleem’ natuurlijk niet: hun apparaat is altijd ingelogd bij Google. Ook hoeven zij dus niet apart bij de apps in te loggen.

 

© PXimport

Gebruik

maken, klik of tik je op de plus rechtsonder in beeld. Kies uit een kaal nieuw document of gebruik een van de Templates (sjablonen) voor een snelle start. Kies je een template, dan zie je eerst een voorbeeld; om daadwerkelijk te gaan bewerken tik je op het pennetje rechtsonder in beeld. Via het overzichtelijke rijtje knoppen in de knoppenbalk heb je snel toegang tot de welbekende opmaakhulpmiddelen. Finetunen kan door op de knop A te drukken. Je krijgt dan uitgebreide mogelijkheden voor tekst- en alinea-opmaak.

 

© PXimport

Nóg meer opties

Via de knop met de drie puntjes bereik je nog weer meer mogelijkheden. Gebruik de schakelaar achter Afdrukopmaak om over te schakelen naar een bewerkingsmodus waarbij je document er precies zo uit ziet als het er straks geprint of als PDF ook uitziet. Verder is bijvoorbeeld de optie Delen en exporteren van belang. Hieronder kun je niet alleen exporteren naar het standaard Microsoft Word-bestandformaat maar – handiger – ook naar ’t universele PDF. Dat laatste doe je via de optie Een kopie sturen. Kies vervolgens als bestandsformaat Pdf, waarna je kunt delen naar bijvoorbeeld je mail-app of een PDF-reader.

 

© PXimport

Presentaties (beter in de online-omgeving)

De andere apps uit de Google Docs office suite zijn op gelijke leest geschoeid. Kantoortijgers, studenten en scholieren kunnen hun hart ophalen aan de presentatiemodule bijvoorbeeld. Overigens geldt voor Google Presentaties iets bijzonders: de online-omgeving biedt véél meer mogelijkheden dan wat er in de app aanwezig is. We adviseren je dus om voor het opzetten van een uitgebreide presentatie inclusief animaties en dergelijk met name van de online-omgeving gebruik te maken. Iets om in het achterhoofd te houden! Om dat allemaal in goede banen te leiden is het wel zaak om de Google Presentaties-app niet op je apparaat te installeren. Anders opent die steeds weer als je een presentatie wilt gaan bewerken.

 

© PXimport

Spreadsheets

Voor Google Spreadsheets geldt een beetje hetzelfde als voor Presentaties: de online-versie biedt veel meer mogelijkheden voor serieus gebruik. Wil je echter even wat snel rekenwerk loslaten op een bergje getallen, dan is de app ook bruikbaar. Voor serieus rekenwerk is de online-omgeving van Spreadsheets beduidend beter (en dat is eigenlijk een understatement). Wat dat betreft zijn bezitters van een Chromebook in het voordeel: Omdat Google Docs als geheel daar als PWA (Progressive Web App) draait, kunnen zij zowel on- als offline profiteren van de uitgebreide mogelijkheden die alle Google Docs-onderdelen bieden. Een ieder die een Android/iPadOS-tablet gebruikt is – heel eerlijk gezegd – beter af met de online omgevingen van het geheel. Wat op zich natuurlijk geen enkel nadeel is, behalve dan de ontbrekende offline-mogelijkheden. Voor smartphones voldoen de meer beperkte apps dan wel weer prima, daar wil je juist zo min mogelijk ‘troep’ op het kleine scherm zien. De tekstverwerker in app-vorm zal voor velen genoeg blijken op alle platforms, al geldt ook hier dat de online-versie meer in z’n mars heeft.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000