IrfanView: beter afbeeldingen openen in Windows 10

© PXimport

IrfanView: beter afbeeldingen openen in Windows 10

Geplaatst: 1 mei 2020 - 05:23

Aangepast: 25 november 2022 - 08:43

Ronald Smit

De standaard meegeleverde app Foto’s van Windows 10 is niet echt geschikt als snelle afbeeldingenviewer. Het ding start traag op en ondersteunt meer exotische bestandsformaten sowieso niet. IrfanView opent zo ongeveer álles en biedt nog veel meer handige opties!

IrfanView draait al heel wat jaren mee. Voor niet-commercieel gebruik is het gratis. Het programma is lekker compact en start – na installatie – dientengevolge razendsnel op. Behalve dat het een viewer is voor zo ongeveer elk grafisch bestandsformaat – oud en nieuw – kan het ook overweg met een enorme berg andere multimediabestanden. Of je dat wilt? Die keuze is aan jou, wij gebruiken de tool eigenlijk hoofdzakelijks als viewer voor afbeeldingen. Maar ook – heel handig – als batchconverter voor het omzetten en aanpassen van grote hoeveelheden plaatjes.

We zetten in dit artikel wat handige tips voor je op een rij. We beginnen echter bij het begin: de installatie. Voor de meesten zal dit een soort van drietrapsraket worden. Ten eerste is er het programma IrfanView zelf, dat je alhier kunt downloaden. Tijdens de installatie wordt aan je gevraagd welke bestandstypen IrfanView moet openen. Wij kiezen hier steevast voor Images only. Echter, zoals straks zal blijken is Windows 10 erg eigenwijs met het aanpassen van bestandskoppelingen. Gaan we nog oplossen, voor nu geen angst als er allerlei meldingen verschijnen in die richting. Na installatie van het hoofdprogramma heb je al een heel complete tool in handen. Maar nog in het Engels.

Het tweede onderdeel dat we gaan installeren is dan ook de Nederlandse taalmodule van de pagina met taalmodules (pak de installer). En om feest helemaal compleet te maken is er ook nog een module met plugins, die nog weer een enorme berg te openen bestanden toevoegt aan de toch al indrukwekkende lijst die het programma ondersteunt. Dat hoeft niet, maar dit onderdeel is niet zo heel groot. Dus waarom niet? Als het installeerwerk achter de rug is, start je IrfanView. Klik in het menu Options op Change language. Kies als taalmodule nu NEDERLANDS.DLL en klik op OK.

Hier selecteer je de Nederlandse taalmodule.

© PXimport

Handige instellingen

Feitelijk is IrfanView nu klaar voor gebruik. Maar om de zaak helemaal netjes te finetunen, doorlopen we nog even wat erg praktische settings. Klik in het menu Opties op Eigenschappen/instellingen. Klik onder Bestandsassociaties (kolom links) op de knop Alleen afb. om ook de met het plugin-pakket meegeleverde afbeeldings-bestandsformaten aan IrfanView te koppelen. Mogelijk gaat Windows 10 weer even flink zeuren, nog even negeren. Klik op Volledig scherm/diavoorstelling in de kolom links. Schakel onder Monitor aanpassing de optie Aanpassen aan scherm: alle afbeeldingen/films in. Daarmee bereik je dat elke afbeelding in de weergave volledig scherm zo groot mogelijk (mogelijk wel met zwarte balken vanwege de beeldverhouding) wordt getoond.

Schakel een stukje lager de optie Gebruik de “Resample” funktie bij het tonen van afbeeldingen en Gebruik de “Resample” funktie bij het zoomen in. Op een moderne computer merk je daar niet tot nauwelijks een vertraging door, maar een getoonde afbeelding oogt wel beter. Aardig is verder ook de optie Gebruik overvloeieffect tussen de afbeeldingen, leuk voor als je de diashow-optie van IrfanView eens gebruikt. Standaard toont de tool ook in volledige schermweergave bestandsgegevens. Wil je dat niet zet dan de optie Toon Tekst uit. Klik op OK om alle gemaakte wijzigingen door te voeren.

IrfanView beschikt over uitgebreide instellingsmogelijkheden om de tool helemaal aan je eigen wensen mee aan te passen.

© PXimport

De laatste loodjes qua settings en bestandskoppelingen

Klik in het menu Weergave onder Weergave opties op Alleen te grote afbeeldingen aanpassen aan bureaublad, daarmee bereik je – vinden wij – de beste gebruikservaring. En ook kun je hier de opties “Resample” gebruiken bij het aanpassen, “Resample gebruiken bij het zoomen” en – desgewenst – Verscherpen na gebruik van “Resample” aanzetten. Sluit IrfanView en klik eens op een .jpg-je ergens op je harddisk. Grote kans dat nog altijd de app Foto’s eigenwijs opent. Om daar definitief mee af te rekenen, klik je in het menu Start op Instellingen. Klik op Apps en dan op Standaard-apps. Klik op Foto’s en vervolgens op IrfanView. Vanaf nu wordt IrfanView gebruikt!

En zo dwing je Windows om alleen nog gebruik te maken van IrfanView als standaard foto-viewer.

© PXimport

Batch-conversie en meer

IrfanView is niet alleen een viewer, maar je kunt er ook foto’s mee bewerken. Denk in ieder geval aan de basiszaken als vergroten, verkleinen, filters toepassen en meer. Wat dat laatste betreft – filters – is het aardig om te weten dat de software Photoshop-plugins ondersteunt. Een aantal van deze filters vind je al in het menu Afbeelding en Adobe 8BF plug-ins. En er zijn er nog heel veel meer online te vinden, Google is your best friend.

Een andere al eerder genoemde mogelijkheid die IrfanView biedt is batchconversie. Ofwel: de mogelijkheid om een grote hoeveelheid grafische bestanden van het ene naar het andere formaat te converteren. En (of) het loslaten van filters en andere bewerkingen op een berg beeldbestanden. Converteren naar een ander formaat hoeft niet per se, je kunt ook bijvoorbeeld een serie foto’s uit een digitale camera laten verkleinen, wat weer handig is als je ze wilt mailen of op een website wilt gebruiken.

Om de groepsconversie te starten, klik je in IrfanView in ’t menu Bestand op Groepsconversie/Hernoemen. Om alleen bestanden te converteren (en niet ook te hernoemen, wat eveneens een mogelijkheid is) selecteer je de optie Groepsconversie in het geopende venster. Kies onder Uitvoerformaat (bijvoorbeeld) JPG en schakel de optie Gebruik geavanceerde opties in. Klik op de knop Geavanceerd en je krijgt een scala aan mogelijkheden tot je beschikking.

Om bijvoorbeeld afbeeldingen ongeacht hun oriëntatie allemaal een langste zijde van 800 pixels te geven (waarbij de korte zijde automatisch berekend wordt en de beeldverhouding intact blijft) schakel je de optie WIJZIG GROOTTE in. Selecteer de optie Langste zijde en vul 800 in. Zorg dat de opties Behoud aspectratio en Gebruik Resample functie beiden aan staan. Na verkleinen is het handig om altijd een beetje verscherping toe te passen; schakel daarom de optie Verscherpen in en vul daarachter een waarde van 10 in. Klik op OK. Blader naar de doelmap middels de knop Bladeren onder Doelmap voor het resultaat.

Kies bij voorkeur een andere map dan je bronmap, om conflicten en ongewenste overschrijvingen te voorkomen! Rechts kun je naar een map met te converteren foto’s bladeren. Om alle bestanden in een map toe te voegen (handmatig selecteren kan natuurlijk ook) klik je op Alles toevoegen. Klik tot slot op Start en wacht tot de conversie voltooid is.

De batchconversie-module in IrfanView biedt heel veel mogelijkheden.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten