Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10

Door: Jeroen Boer | 01 september 2015 11:06

Blog

Met een beetje fantasie kun je zeggen dat de consumentenversies van Windows om en om top of flop zijn. Dat voorspelt veel goeds voor Windows 10, wij hebben de geschiedenis voor je op een rijtje gezet.

Top: Windows 95

Bij zijn lancering was Windows 95 niet helemaal stabiel, maar het zette wel de basis voor Windows zoals we dat nu kennen. Windows 95 bracht bijvoorbeeld het startmenu, een element dat in Windows 10 weer terugkeert. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Flop: Windows 98

Windows 98 was niet echt slecht, maar baarde geen opzien. Ten opzichte van Windows 95 was het eigenlijk niet zo'n heel grote verandering. Wel voegde Microsoft ondersteuning toe voor usb en werd Internet Explorer gebundeld. Ook introduceerde Microsoft plug-and-play, maar dit werkte nog niet goed.

Top: Windows 98SE

Met Windows 98SE poetste Microsoft alle oneffenheden uit Windows 98 weg en zette het de beste versie van Windows 9x op de markt. Zo werd de ondersteuning voor usb flink verbeterd en kon een internetverbinding gedeeld worden.

Flop: Windows ME

Windows ME is de laatste 9x-versie van Windows en voegt onder andere systeemherstel en mediamogelijkheden toe. Helaas was het misschien wel de allerslechtste Windows ooit. ME staat voor Millennium Edition, maar gefrustreerde gebruikers maakten daar al snel Meer Ellende van omdat het besturingssysteem niet stabiel was.

Top: Windows XP

Met Windows XP bracht Microsoft de consumentenlijn van Windows samen met de professionele NT-lijn. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT-kernel en hierdoor veel stabieler dan zijn voorgangers. Behalve stabiel was XP ook sneller en was de gebruikersinterface een stuk kleurrijker.

Flop: Windows Vista

Met Windows Vista introduceerde Microsoft naast 32-bit ook 64-bit voor consumenten en werd de beveiliging verbeterd. Daarnaast werd het uiterlijk flink onder handen genomen en eerlijk is eerlijk: Vista is een plaatje. Het besturingssysteem werd toch niet goed ontvangen, vooral omdat stuurprogramma's niet klaar waren en doordat gebruikers wel erg vaak lastig werden gevallen door de verbeterde beveiliging.

Top: Windows 7

Hoewel Windows Vista zeker na de servicepacks eigenlijk een prima besturingssysteem was, kwam het nooit meer van zijn slechte imago af. Met Windows 7 bracht Microsoft eigenlijk het besturingssysteem op de markt dat Vista had moeten zijn. Er zitten weinig nieuwe functies in, Microsoft heeft vooral de bestaande functionaliteit verbeterd. Alle stuurprogramma's waren inmiddels klaar en de beveiliging is een stuk minder irritant.

Flop: Windows 8

Met Windows 8 probeerde Microsoft Windows geschikt te maken voor de tablet terwijl het tegelijkertijd ook nog steeds een pc-besturingssysteem is. Hiervoor werd bijvoorbeeld het startmenu vervangen door de aparte Modern-interface. Ook onhandig is dat instellingen verspreid staan in de tabletinterface ne de pc-interface.

Top/Flop: Windows 10

Afgaande op de trend, zou Windows 10 top moeten zijn. Net als Windows 7 een verbeterde variant van Windows Vista was, is Windows 10 eigenlijk een verbeterde variant van Windows 8. De voortekenen zijn gunstig, zelfs het startmenu is terug. Toch lijkt de balans tussen pc en tablet nog niet helemaal gevonden.

35 Reactie(s) op: Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 september 2015 11:42 Anoniem
  Mijn beste ervaring was met Windows 2000, u niet bekend blijkbaar.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_2000
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 september 2015 20:06 Anoniem
  windows 2000
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 september 2015 23:56 Anoniem
  Top: Windows 98se, Windows 7 en Windows 10… Als absoluut dieptepunt: Windows Vista en in mindere mate toch Windows 8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 september 2015 01:08 Anoniem
  Jarenlang met veel genoegen Windows MEgebruikt niets van instabiliteit gemerkt. Veel verschillende programma's en hardware gebrukt, vrijwel zonder problemen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 09:42 Anoniem
  Tja, werk nu met Windows 10, verscheidene Adobe programma's o.a. Dreamweaver werkt slecht hieronder. Ook de beeldkwaliteit is ver onder de maat. Onder Windows 8.1 werkte dit uitstekend. Hoop snel op update, nieuwste versie van dreamweaver net zo slecht.
  Verder functioneerd alles veel vlotter. En.. Ik blijf gewoon net als in 8.1 gewoon op bureaublad werken. De tableau's gebruik ik zelden. Startmenu? In bureaublad klik ik op de tegeltjes linksonder en re-muisknop op uitschakelen. Net als in 8.1.
  Ik had hier zeker geen geld voor betaald als dit had gemoeten. Windows 10!krijgt van mij een 7-.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 09:57 Anoniem
  Wat gaat er fout met Dreamweaver?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 09:59 RLichtendahl
  Windows 10: Veel oud in een nieuw jasje, veel bagger (nutteloze apps) en nauwelijks meer interessant voor de serieuze (zakelijke) gebruiker).
  Voor het overige: Proberen je emailadres+wachtwoord bij aanmelding te ontfutselen is iets wat niet mag. Rondsnuffelen op je systeem via verplichte updates is ook iets wat niet mag.
  Redactie: durf voor een keer eens kritisch te zijn en onderwerp de Windows-producten en aanverwante prut(facebook, Skype noem maar op) eens aan 'infringement'. Dat is iets waar de lezer werkelijk iets aan heeft.
  Voor wat betreft de top-of flop ranking: Voor de banken zijn alle voorgaande versies een flop en mot je vooral overgaan op de laatstie W-versie. Hebben de banken wellicht een promotie-overeenkomst met MS waarin besloten beiderlei voordeel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 10:02 ardsur
  Die Gast die ME de hemel insprijst doet er inderdaad goed aan zich als "Gast" bekend te maken. Hij of zij zou toch door niemand, die ook maar ietsje pietsje computer kennis heeft , meer serieus genomen worden.
  ME een ramp, zelfs Raspberry Pi werkt 10tallen keren beter.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 10:51 LucW
  Ben geen super expert of nerd, beoordeel uit ervaringen, mijn eerste Windows was 2.3 en wie dat kent, weet dat ik niet de jongste ben. Dus ik ken Microsoft in hun capriolen, maar ook de azijnpissers op de versies. Mijn ervaring hoeft niet DE ervaring te zijn, maar daar ik mijn computers voor muziek produceren en radioshows gebruik, moet een kenner weten dat ik véél vraag van de configuratie in zijn geheel. Muziek computers lijken veel op pc's van gamers. Het moet allemaal precies op elkaar afgestemd zijn en rijkelijk in prestaties.

  Als ik terug kijk welke versie het meest stabiel is, dan is het Vista Ultimate, die ik zowel in 32 als 64 draait, superstabiel is en in de laatste 7 jaar nog nooit een blauw scherm heeft laten zien. Beide muziek computers draaien nog steeds strak op Vista Ultimate, dus verander ik daar niks aan, de ene is een bejaarde Athlon X2 de andere een Phenum II (4core). De i5se Pent. laptop (4core) draait op W7 64 premium, die heeft al een paar keer op blauw gestaan, net als W95, 98 in het verleden. Mijn beste versies na Vista waren W2000 pro en 98SE. Ik heb een tablet met W8.0 die maar niet naar 8.1 wil en de W10 heb ik al direct na 7x installatie falen weer van de laptop verwijderd. Ik heb altijd officieel gekochte versies gehad en mij verdiept in de handboeken (als ze erbij waren), jammer dat ze er tegenwoordig niet meer bij zijn, want de grootste azijnpissers op bepaalde versies, had het gewoon ilegaal zonder handboek. Ik kom uit een familie van ICT-ers, dus ik weet genoeg over besturingssystemen en hun hiaten, blijf gewoon bij mijn super stabiele Vista Ultimate, maar de PC is wel optimaal op geconfigureerd, en in dat laatste zit vaak het probleem van het ontbreken daarvan bij de azijnpissers. Niet te snel veranderen of het nieuwste willen hebben. Draait iets stabiel dan moet je niet meer willen! Btw, ik had een IBM 'Vista' PC voor mijn dochter en die draaide op ME … misschien was ik wel de enige, waar ME stabiel op draaide … maar de azijnpissers zijn niet de maatstaf, die hebben zich niet voldoende verdiept in de materie en reageren op onkunde.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 11:04 LucW
  Betreft reactie van 'adsur'. Ik ben niet die 'Gast', maar respecteer nu eens dat goede ervaringen van anderen, al of niet hoeven te stroken met jouw vooroordelen over ME. Het is juist heel erg interessant als iemand ME als stabiel ervaart, betekent dat hij de juiste configuratie heeft of had … en daar kan je juist van leren in plaats van te veroordelen. Misschien had hij meer kennis in huis, zich meer verdiept in het systeem … dat weten wij niet, dus oordeel niet te snel over anderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 12:18 Anoniem
  4 keer het woord azijnpissers in een reactie vind ik wat eenzijdig. Een volgende keer misschien afgewisseld met zuurzeikerds of citroenplassers?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 13:05 Anoniem
  Meestal na een goede versie komt er een slechte en anders om.
  Dit keer kan er weinig fout. De Iconen groter maken en ze tegels noemen, nieuwe versie en klaar is alles.
  Ik laat eerst de komende maanden de fouten er maar eens uithalen door een ander. Nog bijna een jaar de tijd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 13:14 Anoniem
  Ben inmiddels zeer tevreden over Windows10…wat mij betreft een TOP
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 13:16 Anoniem
  Ben er nog niet tevreden mee. Mijn laptop is alleen maar trager geworden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 13:41 Anoniem
  Heb 2 keer Windows 10 geïnstalleerd en beide keren was mijn laptop alles behalve stabiel daarop. Dit ondanks dat de app van Windows had aangegeven dat mijn laptop geschikt was om 10 te draaien. Alles dus weer terug gezet en draai nu weer op het inmiddels best wel meevaleende 8.1,
  Ook ik wacht eerst nog maar even af en misschien laat in 10 wel helemaal voorbij gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 14:41 Anoniem
  XP en Vista, meer hoef ik niet, al mijn 'oude' programma's draaien hierop. Win 7 en hoger… een groot drama.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 16:27 Anoniem
  Windows 95 was in 4 versies en versie c had al usb ondersteuning.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 16:34 jakob2002
  Windows 95 was in 4 versies en versie c had al usb ondersteuning

  eh sorry 95 b al.
  was niet ingelogt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 17:18 Anoniem
  Ik heb windows 10 er weer heel snel afgehaald. Het voegt, behalve irritaties (traag als stroop bijv.), niets toe aan mijn bestaande windows 8.1. Waarschijnlijk weer een paar windows versies gelduld en men heeft weer een pareltje…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 september 2015 17:31 Anoniem
  Werkt prima bij mij,, ben er wel blij mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.