Torrentsite IsoHunt gaat gestript verder

Bittorrentzoekmachine IsoHunt hoopt met een gestripte Lite-versie sluiting in de VS te voorkomen. De site gaat in beroep tegen de MPAA, een belangenorganisatie van de filmindustrie.

De Californische rechter heeft voor Isohunt-eigenaar Gary Fung de mogelijkheid geopend om bij het hof van de beroep zijn veroordeling van eind vorig jaar teruggedraaid te krijgen. Fung treft inmiddels volgens TorrentFreak.com voorbereidingen voor dat beroep.

Isohunt.com, een populaire zoekmachine voor torrent-files, werd in december veroordeeld voor auteursrechtinbreuken. De site verloor toen een slepende zaak van de MPAA, de Amerikaanse belangenorganisatie van de filmindustrie, bij de federale rechtbank in Californië. De rechter oordeelde destijds dat in de zaak geen volledige afhandeling meer nodig was, omdat hij te sterk zou lijken op eerdere processen tegen Napster en Grokster.

'Filteren is censuur'

De MPAA stelt dat IsoHunt zijn zoekresultaten moet filteren op basis van trefwoorden die gebruikt kunnen worden om bestanden met auteursrechtelijk beschermd materiaal te omschrijven. IsoHunt noemt in stukken rond de rechtszaak zo'n filter 'een slechte balans tussen vrijheid van meningsuiting, fair use, auteursrechtbescherming'. Het filter precies genoeg laten werken is volgens de site 'onmogelijk'. Ook kan de lijst met trefwoorden leiden tot censuur van legale content.

'IsoHunt Lite net Google'

IsoHunt stelt in plaats van filteren een gestripte versie van zijn site voor. IsoHunt Lite werkt niet veel anders dan zoekmachines als Google, maar beperkt zich tot torrentbestanden. Als de rechtbank de lightversie accepteert, dan wordt dat de verplichte interface voor Amerikaanse IsoHunt-bezoekers, aldus Fung tegen TorrentFreak.

Zoekmachines maken nu ook al veel torrentbestanden vindbaar. De meeste bestanden die via IsoHunt zijn te vinden zijn ook geïndexeerd door Google en andere zoeksites, stelt Fung. Als het gerechtshof besluit dat IsoHunt ook met de Lite-versie auteursrechten schendt, kan dat gevolgen hebben voor andere zoekmachines.

Mininova

Eind november besloot het Utrechtse Mininova, toen de grootste torrentsite ter wereld, te stoppen met het aanbieden van torrents door gebruikers. De site publiceert sindsdien alleen torrents die verwijzen naar gecontroleerd legaal materiaal. Mininova voorkwam daarmee een dwangsom, nadat het eerder was veroordeeld.

De torrentsite moest van de rechter binnen drie maanden zijn opgeschoond van verwijzingen naar auteursrechtelijk materiaal. Contentfilters waren volgens Mininova geen oplossing omdat deze nooit honderd procent waterdicht zijn. Daardoor zou de site veel tijd moeten steken in handmatige controles.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten