Trillian Astra 4.1.0.24

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 februari 2010 15:37

Review

Als u via meerdere protocollen chat, dan dient u normaal gesproken de bijbehorende programma’s te installeren, zoals Windows Live Messenger, ICQ, AIM, Google Talk, IRC, Skype, Jabber en Yahoo Messenger. Gelukkig integreert u alle accounts van deze applicaties gemakkelijk binnen Trillian Astra. Op die manier bevat de computer niet onnodig veel software en voert u alsnog gesprekken met verre vrienden in het buitenland. U beheert daarnaast ook nog eens verschillende sociale netwerken en e-mailaccounts.

Trillian Astra ontpopt zich als een centraal startpunt, waarop u voor alle sociale activiteiten terecht kunt. Niet alleen bekende chatdiensten worden namelijk ondersteund, maar u houdt tevens alle notificaties bij van uw Facebook- en Twitter-profiel. Let er tijdens de installatieprocedure op dat u niet de totaal overbodige Ask Toolbar installeert! U regelt dat door de vinkjes voor de juiste onderdelen weg te halen.

Een nadeel is dat u zich direct na de installatie moet registreren voor Trillian Astra. In het inlogscherm selecteert u rechtsboven de Nederlandse taal. U zult tijdens het gebruik merken dat de makers niet alles netjes hebben vertaald. De mogelijkheid om vooraf tussen drie verschillende interfaces te kiezen is een leuke bijkomstigheid. In de wizard geeft u aan van welke netwerken u gebruikmaakt, waarna u alle accountgegevens invoert. Vervolgens opent het hoofdscherm van deze multimessenger.

U moet helaas een apart account aanmaken, voordat u Trillian Astra gebruikt.

Geavanceerde interface

U zult even moeten wennen aan de interface van het programma. Alle functies bevinden zich op een andere plaats vergeleken met de standaard chatprogramma’s. Het hoofdscherm is in drie vlakken verdeeld voor uw e-mailberichten, contactenlijst en webdiensten. In laatstgenoemde categorie verschijnen alle notificaties van sociale netwerksites. Zodra u met de muis op een contactpersoon gaat staan, bekijkt u via welke messenger diegene actief is. Onderaan het venster ziet u aan de kleine pictogrammen met welke netwerken u verbonden bent. Door erop te klikken, wijzigt u de instellingen van de betreffende dienst. Zo verandert u bijvoorbeeld de status van Windows Live Messenger en publiceert u tweets op Twitter zonder dat u die website bezoekt.

Communiceren

De mogelijkheden binnen een gespreksvenster zijn nagenoeg hetzelfde als u van andere messengers gewend bent. Naast tekstberichten, verstuurt u foto’s en documenten naar contactpersonen. Tijdens de test verliep die bestandsoverdracht overigens opvallend langzaam. Soms kwamen de bestanden zelfs niet eens aan bij de ontvanger. Een minpunt.

Binnen een chatvenster praat u met meerdere vrienden tegelijk met behulp van tabbladen. Handig, want het voorkomt dat uw hele taakbalk vol staat met openstaande gesprekken. Als u een bericht verstuurt, onderstreept Trillian Astra sommige woorden met een groen stippellijntje. De betekenis van het woord haalt het programma uit Wikipedia indien u er met de muis op gaat staan. Audio- en videogesprekken voert u alleen over Trillians eigen Astra-netwerk. Hoewel de multichatcliënt ook Skype ondersteunt, verstuurt u uitsluitend tekstberichten over dat netwerk.

In het instellingenmenu past u de vormgeving aan en voegt u nieuwe accounts toe, bijvoorbeeld e-mail via pop3 en imap.

De getypte zinnen worden geplaatst in overzichtelijke tekstballonnen.

Samengevat is Trillian Astra een multifunctioneel programma, waarmee u tegelijkertijd met meerdere messengers en sociale netwerken werkt. Als u eenmaal door hebt waar alle opties zich bevinden, beleeft u er veel plezier aan. Op dit moment is het alleen voor Windows en de iPhone beschikbaar, maar de ontwikkelaars beloven dat er op korte termijn tevens voor Mac OS een editie verschijnt. Er bestaat ook een betaalde versie van de software, waarmee u onder andere videogesprekken op volledige schermgrootte voert, via de browser chat en desgewenst gebruikmaakt van de helpdesk. U probeert Trillian Astra Pro vrijblijvend dertig dagen uit.

Trillian Astra 4.1.0.24

Freeware

Taal Nederlands

Medium 15,3 MB download

OS Windows 2000/XP/Vista/7; iPhone

Systeemeisen Onbekend

Maker Cerulean Studios

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ondersteuning van veel diensten

E-mailintegratie

Gesprekken in tabbladen

Vormgeving aanpasbaar

Minpunten

Verplichte registratie

Probeert Ask Toolbar te installeren

Niet alles is correct vertaald

Bestandsoverdracht verloopt langzaam

0 Reactie(s) op: Trillian Astra 4.1.0.24

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.