UltraSearch - Supersnel bestanden opzoeken

© PXimport

UltraSearch - Supersnel bestanden opzoeken

Geplaatst: 18 februari 2014 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Ignace de Groot

Om bestanden terug te vinden op je systeem gebruik je wellicht de ingebouwde zoekfunctie van Windows. Die doet dat prima, zolang het gaat om locaties waarvan de bestanden geïndexeerd zijn. Buiten zo'n locatie gaat het zoeken vaak tergend traag. In dat geval ben je sneller af met UltraSearch.

Laten we met de beperkingen van UltraSearch beginnen. Belangrijk om weten is alvast dat deze tool alleen op NTFS-partities werkt. FAT(32)-schijven vallen dus buiten de boot. Het programma kijkt bovendien niet verder dan de bestandsnamen: zoeken in metadata, zoals EXIF-tags in fotobestanden of ID3-tags in mp3's, zit er dus niet bij. Kun je met deze restricties leven, lees dan vooral verder, want UltraSearch heeft ook zijn voordelen!

Snel en draagbaar

Wat ons in positieve zin het meest opvalt, is de snelheid waarmee UltraSearch zoekresultaten neerzet. Om je een idee te geven: op een doorsnee desktop-pc met 600 GB aan data duurde het circa 4 seconden om 1650 bestanden te vinden met een specifieke tekststring in de bestandsnaam.

 

© PXimport

De eerste zoekresultaten zijn al zichtbaar terwijl je typt.

De eerste resultaten verschijnen trouwens al terwijl je nog aan het typen bent. Deze snelheid is dus niet te danken aan een indexeringsproces, maar aan het feit dat het programma hiervoor de MFT consulteert (master file table: een database met informatie over de bestanden en mappen van een volume).

Het wordt nog handiger als je weet dat UltraSearch in een 'draagbare' versie bestaat. Die kun je dus kwijt op een usb-stick waarna je ook snel een willekeurige pc op specifieke bestanden kunt doorzoeken.

Zoekopties

Je hoeft uiteraard niet noodzakelijk telkens een volledige schijf te laten doorzoeken. Het is perfect mogelijk een specifiek pad in te geven. Als je dat zo instelt, integreert UltraSearch zich bovendien in het contextmenu van de Verkenner. Verder laat de tool zich nauwgezet aansturen met behulp van (gecombineerde) exclusiefilters, waarbij zelfs reguliere expressies mogelijk zijn.

 

© PXimport

Flexibele exclusiefilters (voor wie de syntax kent).

Erg gebruiksvriendelijk is deze filtering niet, maar zodra je de werking of syntax doorhebt, komt een fijnmazige filtering in je bereik.

UltraSearch is tevens zo attent om je honderd meest recente zoekopdrachten te bewaren: die vind je dan in het uitklapmenu achteraan het zoekveld. Ook de resultatenlijst kun je bewaren. Dat kan bovendien in verschillende formaten: naar het klembord of als txt, html, csv, rtf of xls(x).

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Zeer snel

Flexibele zoekfilters

Minpunten

Alleen NTFS-partities

Conclusie

UltraSearch 1.81 ---------------- **Taal:** Engels **OS:** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 **Meer informatie:** [ct.link.idg.nl/uls](http://ct.link.idg.nl/uls)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten