Veelgestelde vragen over upgraden naar Windows 7

Door: Edmond Varwijk | 24 mei 2010 10:53

How To

Microsoft is er met de upgrademogelijkheden van Windows 7 wederom in geslaagd een onduidelijke situatie te creëren. Van welke versie van Windows mag u nu naar welke versie van Windows 7 upgraden en hoe moet dat dan?

1. Upgraden of nieuw kopen?

Kort gezegd: u mag altijd een upgrade van Windows 7 kopen, zolang u maar in het bezit bent van een eerdere versie van Windows. Zowel Windows XP als Vista is voldoende, en dat zullen ook de enige relevante upgrades zijn. Hebt u nog een Windows 95- of 98-machine staan, dan is de hardware daarvan niet geschikt voor een overstap naar Windows 7.

2. Naar welke Windows7-versie mag ik upgraden?

Omdat u de upgrade koopt, kunt u upgraden naar elke versie van Windows 7. Als u gebruikmaakt van Windows XP Professional, upgradet u dus probleemloos naar Windows 7 Home Premium. Dat is toegestaan. Overigens, met een ‘upgrade’ wordt bedoeld: het recht om een goedkopere upgradeversie te kopen en te installeren op basis van het bezit van een eerdere Windows-licentie.

3. Kan ik de upgrade installeren met behoud van alle instellingen en programma’s?

Nu wordt het wat lastiger. Want bij deze vraag betekent het woord ‘upgrade’ iets anders. Wat veel gebruikers in feite bedoelen, is dat ze Windows 7 over hun oude Windows XP of Vista willen installeren en daarbij de instellingen en geïnstalleerde programma’s zo veel mogelijk behouden. Zo’n upgrade stelt hogere eisen en is niet altijd zomaar mogelijk. Een dergelijke upgrade is alleen mogelijk van Windows Vista naar Windows 7 en niet van Windows XP naar Windows 7.

4. Verlies ik bij upgraden van Windows XP naar Windows 7 alle instellingen en programma’s?

Ja. Als u nu XP gebruikt, is een schone installatie nodig. De Windows7-installatie regelt dat voor u en plaatst, tenzij u ervoor kiest de harde schijf te formatteren, de oude Windows XP-configuratie in de map Windows.old. Maar u hebt daarna een schone Windows 7 waarop u alles opnieuw naar wens moet instellen en programma’s opnieuw moet installeren. Overigens is dit wel de beste methode!

5. Verlies ik bij een upgrade van Windows Vista naar Windows 7 alle instellingen en programma’s?

Nee. U kunt nu de upgrade ‘over’ Vista heen installeren, waarbij Windows 7 zo veel mogelijk instellingen en programma’s zal meenemen. Overigens is dit niet altijd de beste methode. Onze voorkeur geniet de schone installatie.

6. Dus ik kan van elke Windows Vista naar elke Windows 7 upgraden met behoud van instellingen en programma’s?

Nee, helaas. De regel hierbij is dat een upgrade-installatie naar dezelfde versie wel op deze manier kan, dus van Windows Vista Home Premium naar Windows 7 Home Premium. Een dergelijke upgrade naar een hogere versie is eveneens altijd mogelijk (dus van Windows Vista Home Premium naar Windows 7 Ultimate). Naar een lagere versie (zoals van Vista Business naar Windows 7 Home Premium) behoort niet tot de opties. In een dergelijk geval moet u Windows 7 schoon installeren.

7. En hoe zit het met 32 en 64 bit?

Is uw computer geschikt voor 64 bit, dan heeft dat absoluut de voorkeur. Zorg wel voor voldoende geheugen: minimaal 2 GB, maar liever 4 GB RAM.

8. En hoe zit het met een upgrade van Windows XP of Vista 32 bit naar Windows 7 64 bit?

Dit kan wel vanuit de licentie, maar niet via een upgrade-installatie. Gaat u van Windows Vista 32 bit naar Windows 7 64 bit, dan moet u altijd een schone installatie uitvoeren.

9. Kan ik een upgradeversie schoon installeren?

Ja, dat kan. U kunt de installatie onder de oude Windows-versie starten en dan kiezen voor upgraden, waarbij de schijf wordt geformatteerd. U kunt er ook voor kiezen om de computer op te starten met de Windows 7-disk en te kiezen voor een ‘format’. In beide gevallen wordt tijdens de installatie eerst de harde schijf leeggemaakt en daarna Windows 7 geïnstalleerd.

10. Weten jullie dit allemaal zeker?

Nee. Microsoft blijft ons verrassen met uitzonderingen en regels en we krijgen helaas geen verschillende upgradeschijven tot onze beschikking om alle mogelijke scenario’s na te pluizen. We moeten afgaan op ervaringen uit heden en verleden. Zijn er vragen, stel ze daarom gerust telefonisch aan Microsoft zelf. Ook kunt u ervaringen navragen en delen op ons online forum op http://forum.computertotaal.nl of posten in de reacties bij dit artikel.

Maak altijd een back-up!

Vanaf welke versie van Windows u ook overstapt naar Windows 7, maak altijd eerst een back-up van al uw data en bewaar deze veilig op een externe (en losgekoppelde) schijf, dvd-rw of netwerklocatie. Beter nog: maak minimaal twee back-ups. Zie voor meer informatie het artikel Eenvoudig back-uppen in Windows 7 of de zone Back-ups.

Meer informatie over Windows 7 vindt u in de zone Windows 7.

0 Reactie(s) op: Veelgestelde vragen over upgraden naar Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.