Vind plaatjes op internet met TinEye

Door: koen-vervloesem | 14 juni 2010 13:55

How To

Met Google Images kunt u snel en eenvoudig plaatjes vinden die met een bepaalde term te maken hebben, maar wat als u online een plaatje vindt en wilt weten waar het vandaan komt, waar het nog gebruikt wordt, en of er versies in hogere resoluties of varianten van bestaan? Dankzij TinEye kan dat, en add-ons voor Firefox, Chrome en Internet Explorer maken dit kinderspel.

Normaal zoekt u op het web met woorden als zoektermen, maar het is evident dat dat enkel goed werkt voor tekst. Met TinEye kunt u afbeeldingen in plaats van zoektermen gebruiken als begin van een zoektocht. Hebt u de add-on in uw favoriete browser geïnstalleerd, dan rechtsklikt u op een afbeelding en kiest u Search Image on TinEye in het contextmenu. U komt dan op een resultatenpagina van de zoekmachine TinEye terecht, die naar eigen zeggen gespecialiseerd is in Reverse Image Search. De database bevat op het moment van schrijven bijna anderhalf miljard plaatjes en de makers voegen er elke paar weken miljoenen aan hun index toe.

TinEye vindt ook varianten van plaatjes.

In zo’n resultatenpagina krijgt u andere versies te zien van dezelfde afbeelding, met bij elke versie hyperlinks naar hun locatie en een vermelding van de website, het bestandsformaat, de bestandsgrootte en de resolutie. Klikt u op Compare bij een resultaat, dan kunt u tussen de gevonden afbeelding en de originele afbeelding schakelen om ze te vergelijken.

TinEye heeft heel wat mogelijke toepassingen. Misschien hebt u een afbeelding gevonden die u in een grotere resolutie wilt zien. Met wat geluk vindt u die in de resultaten, en u kunt zelfs sorteren op de grootte van de afbeelding. De zoekmachine kan ook helpen bij de speurtocht naar de originele bron van een afbeelding. En TinEye is ook een goede manier om te controleren of uw auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen niet op andere websites zijn overgenomen zonder uw toestemming.

Bovendien herkent de zoekmachine varianten die verder gaan dan louter andere resoluties. U krijgt in de resultaten immers ook afbeeldingen te zien die gebaseerd zijn op de originele afbeelding, zoals uitgesneden versies, parodieën of versies die voor de grap bijgewerkt zijn, het origineel van een gephotoshopte foto, en zelfs de cover van een boek waarop de afbeelding staat. De resultaten worden standaard gesorteerd op best match, dus helemaal onderaan in de lijst vindt u de afwijkende varianten.

0 Reactie(s) op: Vind plaatjes op internet met TinEye

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.