VLC Media Player 2.1.0 - Bekende interface, betere prestaties

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 januari 2014 10:28

VLC Media Player
Review

VLC is een populair alternatief voor Windows Media Player, omdat het programma alle bekende audio- en videoformaten afspeelt. In tegenstelling tot Microsofts software vereist deze gratis mediaspeler geen externe codecs. De ontwikkelaars hebben de nieuwste versie vooral achter de schermen opgepoetst.

VLC Media Player 2.1.0

Taal:

Nederlands

OS:

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Mac OS X

Linux

Meer informatie: www.videolan.org

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Brede bestandsondersteuning
 • Betere prestaties
 • Leuke extra’s
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing

Aan de gebruikersomgeving van VLC is niets veranderd, want die ziet er als vanouds kaal uit. Het programma heeft aan de bovenkant een menu en onderaan mediaknoppen voor de bediening van video. Meer is er niet!

Het valt te waarderen dat de beheerders ondanks het enorme aantal gebruikers nog altijd geen advertenties of andere overbodige franje aan de lay-out hebben toegevoegd.

Bestandscompatibiliteit

VLC is een uitstekende mediaspeler die zo goed als alle bestandsformaten afspeelt. Of het nu gaat om mkv-films, flac-muziek of iso-images van dvd's, dit programma geeft alles soepel weer. De enige bestanden die problemen geven, zijn iso-images van blu-ray-schijven.

VLC speelt films die in een mkv-container zijn gegoten prima af.

Verder heeft het programma ook moeite om een mappenstructuur van blu-ray-rips in de juiste volgorde te laden. Fijn is dat externe ondertitels zonder problemen op je scherm verschijnen, iets waar Windows Media Player bijvoorbeeld bij srt-bestanden over struikelt.

Hardwareversnelling

Je maakt eventueel gebruik van hardwareversnelling via DXVA, waarna je grafische kaart bepaalde rekentaken overneemt van de processor. In de nieuwste versie is de ondersteuning voor hardwareversnelling uitgebreid. Interessant is verder dat de ontwikkelaars het programma hebben klaargestoomd om films met 4K-resolutie (Ultra HD) af te spelen.

Naast video zijn er ook verbeteringen op het gebied van geluid toegevoegd, want de audiokern is volledig herschreven. Ondanks deze moeite merkten we vergeleken met de vorige versie overigens geen verschil in geluidskwaliteit.

De hardwareversnelling is in de nieuwe versie verbeterd.

Conclusie

VLC mag eigenlijk op geen enkel systeem ontbreken, omdat het een veel betere mediaspeler is dan Windows Media Player. Het grootste voordeel is dat er geen externe codecpacks nodig zijn om alles af te spelen.

Daarnaast zijn er allerlei leuke snufjes in het programma te vinden. Zo is het mogelijk om webstreams te downloaden en vanaf UPnP-servers mediabestanden af te spelen. Je kunt VLC ook op je smartphone gebruiken, want er zijn apps voor iOS en Android beschikbaar.

5 Reactie(s) op: VLC Media Player 2.1.0 - Bekende interface, betere prestaties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2014 14:03 Anoniem
  Als ik mij niet vergis heeft vlc nog steeds geen oplossing voor iso's van 8gb of mis ik iets
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2014 17:00 Anoniem
  Oud nieuws ???
  Ik draai al versie 2.1.2
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 14:38 Anoniem
  Ja, 2.1.0 is uit september. In november kwam 2.1.1 en in december 2.1.2.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 17:30 Anoniem
  VLC is crap. Gebruik deze al jaren voor audio maar wanneer het komt bij video's afspelen krijg ik die verdomde tearing maar niet weg terwijl ik daar bij WMP en MPC geen problemen mee heb.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2016 22:17 Anoniem
  Ik persoonlijk vind VLC één van de betere en eigenlijk gebruik ik hem het meeste, enkel als de ondertitels van een film ontbreken is BS player aangeraden omdat die de ondertitels voor je zoekt, voor de rest is VLC top en voor diegene die beweren van niet, zie eens dat je de laatste versie hebt met de nodige codecs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.