Wat is Facebook van plan met WhatsApp?

Door: caitlin-mcgarry | 21 februari 2014 15:35

Nieuws

ACHTERGROND - Toen Facebook deze week aankondigde dat het 19 miljard dollar aan WhatsApp ging besteden, werd er vreemd opgekeken van Mark Zuckerbergs laatste aankoop. Maar de dienst past juist perfect bij het grotere doel van Facebook: om de enige sociale netwerk voor jouw leven te worden.

Na het grote nieuws van deze week, vragen veel mensen zich af wat Facebook met WhatsApp van plan is. De populaire berichtendienst WhatsApp heeft namelijk geen ads, en is in veel landen een (deels) gratis app. Daarnaast worden berichten of gegevens over gebruikers niet opgeslagen of verzameld. Facebook heeft dus geen flauw idee of de 450 miljoen maandelijkse gebruikers van WhatsApp jong zijn, en in hoeverre er een overlap is met de 945 miljoen maandelijkse actieve mobiele gebruikers van Facebook zelf. Wat gebruikersinformatie en omzetmogelijkheden betreft is WhatsApp het tegenovergestelde van Facebook.

Maar toch past de dienst bij het grotere doel van Facebook: om dé sociale tool voor jouw leven te worden.

Facebook is overal, waar je ook gaat

Facebook is als een kabelbedrijf of een internetaanbieder - afhankelijk van waar je woont, is er waarschijnlijk een dominant nutsbedrijf. Er zijn misschien andere, kleinere opties, maar gezien het feit deze partijen niet kunnen tippen aan wat Facebook te bieden heeft, is de kans groot dat je voor het grootste bedrijf kiest. Het is veiliger.

Er zijn andere sociale netwerken die je kunt gebruiken, maar Facebook is het grootste. Sociaal netwerken is een essentieel onderdeel van ons leven geworden, een manier om met de wereld in contact te blijven. En wanneer Facebook snelgroeiende diensten opmerkt die gebruikers buiten de reikwijdte van het sociale netwerk lokken, moet het volgen.

In sommige gevallen probeert Facebook de dienst na te maken; in andere gevallen is het eigen aanbod van Facebook niet voldoende. Dus net als toen het bedrijf zag dat de mogelijkheden om foto's te delen van Instagram op haar eigen opties vooruitliepen, haalde CEO Mark Zuckerberg de portemonnee tevoorschijn om er een miljard dollar voor neer te tellen.

Als Facebook en haar standalone-apps - Instagram, Paper, Messenger, en nu WhatsApp - de plekken zijn waar je naartoe moet om foto's te delen, berichten te versturen, het nieuws te lezen, en in contact te blijven met je vrienden en familie, dan is het een stuk moeilijker om de kudde te verlaten.

De toekomst van WhatsApp

WhatsApp-gebruikers hoeven zich de komende tijd geen zorgen te maken over grote veranderingen. Zuckerberg zei tijdens een telefoongesprek met analisten dat WhatsApp, net als Instagram, een standalone-app zal blijven die onafhankelijk van Facebook functioneert.

De berichtendienst gaat niet meteen een inkomstenstroom voor Facebook worden. Het feit dat WhatsApp-medeoprichter Jan Koum tegen in-app reclame is, is goed gedocumenteerd, en dit zal niet ineens veranderen omdat Facebook nu de touwtjes in handen heeft.

In plaats daarvan zal de app gericht zijn op groei. Als WhatsApp eenmaal een miljard gebruikers heeft zal het belangrijker worden om geld te verdienen. In een uithaal naar Snapchat - ja, de tijden zijn veranderd - zei Zuckerberg dat de ongeveer vijftig werknemers van WhatsApp altijd "obsessief bezig zijn met het perfectioneren van messaging, in plaats van het toevoegen van opgeblazen functies aan een messaging app".

"Ik denk dat mensen na verloop van tijd daarvoor gaan betalen en ervoor willen betalen, en maar al te graag betalen voor de beste app", voegde hij toe.

Met andere woorden, als WhatsApp de dienst is die al je vrienden gebruiken voor het versturen van berichten, dan wil je abonnee worden. Met WhatsApp als onderdeel van haar arsenaal zou Facebook het kunnen opnemen tegen traditionele telefoonmaatschappijen. WhatsApp verwerkt bijna evenveel berichten als de volledige telecomindustrie, die zo'n 100 miljard dollar verdient aan de tarieven voor SMS- en MMS-berichten. Facebook zal je waarschijnlijk minder laten betalen voor een WhatsApp-abonnement dan je voor je maandelijkse SMS-bundel betaalt, waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Zoals Xeni Jardin van Boing Boing opmerkte, telefoonmaatschappijen in regio's waar WhatsApp enorm populair is - grote delen van Latijns Amerika en delen van Azië - vragen exorbitante bedragen voor SMS- en MMS-berichten in grote delen van de wereld, dus gratis messaging-apps zijn kostenbesparende middelen. Daarnaast hoef je niet te vertrouwen op de vaak slechte mobiele ontvangst om met je vrienden in contact te blijven als je een wifi-verbinding hebt. WhatsApp werkt bovendien op alle telefoons, zelfs op de arme BlackBerry.

Met Facebook achter zich, kan WhatsApp haar aanwezigheid in de Verenigde Staten laten groeien. Medeoprichter Koum zei dat de app dit jaar nieuwe functies zal toevoegen, maar verwacht niets bijzonders: "Dingen zoals de snelheid waarmee berichten worden bezorgd, de betrouwbaarheid van de app, en batterijduur... dat blijft onze focus."

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

11 Reactie(s) op: Wat is Facebook van plan met WhatsApp?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 februari 2014 20:27 Anoniem
  Een verhaal over meesterhandelaar in privégegevens, Mark Zuckenberg, van een goedgelovige.
  Laat je niks wijsmaken. Facebook wil alleen jouw privégegevens.
  Zuckenberg geeft geen 19 miljard dollar uit voor de lol. Dat geld wil ie terug verdienen en wij betalen de prijs.
  Overstappen op Telegram en Whatsappaccount verwijderen.
  Dat is voorlopig de oplossing.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2014 07:00 mdecoster
  Ik dacht dat WhatsApp in het leven was geroepen en zó populair was/is omdat het (zo goed als) gratis is! Ik ben benieuwd wat de kosten voor deze dienst ter zijner tijd gaan worden. Er bestaat natuurlijk een zeer goede kans, indien het prijskaartje te hoog wordt, dat veel mensen zullen afhaken en op zoek gaan naar de volgende gratis berichtendienst. Natuurlijk wil Mark Zuckerberg zoveel mogelijk geld verdienen, maar wij willen zo weinig mogelijk betalen. Toch?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2014 09:44 Anoniem
  whatsapp tegoed moeten kopen afgelopen winter is dat nodig geweest?

  maar facbook heeft nu je telefoon nummer dus kunnen ze daar ook vervelende dingen mee gaan doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2014 09:59 Anoniem
  Facebook betaalt omgerekend zo'n 35 dollar per Wazzap gebruiker. Een Wazzap gebruiker betaalt niets of anders hooguit 89 dollarcent per jaar. en er zijn geen advertenties. Zo berekend zouden ze pas na 40 jaar voldoende omzet (nog niet eens winst) draaien om de kosten van te betalen.
  Rara, wat zou het verdienmodel zijn? Ik gok dat er flink verdiend gaat worden aan onze privégegevens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2014 12:13 Anoniem
  En je privé gegegevens liggen weer op straat binnenkort. Account opzeggen en overstappen op Telegram. Werkt prima en is gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2014 13:22 Oscar
  Allemaal mooi en wel, Maar WhatsApp, is vanuit het niets groot geworden op basis van het vertrouwen dat de WhatsApp'ers al die jaren in de dienst hadden, en dat vertrouwen zal Facebook vanuit het niets weer helemaal opnieuw moeten opbouwen, het vertrouwen komt geleidelijk aan te voet, en verdwijnt als een afgeschoten pijl uit een boog. of zoiets…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 februari 2014 16:16 Anoniem
  ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren tot je er meer voor moet betalen ik betaal nu ook maar iets van € 0,89 per jaar dus en ik zal niet gouw over stappen naar een ander en vooral stap zo wie zo niet over op Telegram want ik heb een grote vrienden kring en die hebben de Telegram al er op gehad maar ze zijn nu weer allemaal terug gegaan naar WhatsApp omdat er te veel problemen waren met Telegram zoek dan iets anders als je WhatApp niet meer wil maar Telegram raad ik iedereen af want zo als ik al zei mijn vrieden hebben Telegram al eens gehad en ze onder vonden alleen maar problemen met Telegram en laten we eerlijk zijn wat is nu eigenlijk €0,89 cent en dat per jaar dat is toch niets van te zeggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2014 08:32 Anoniem
  Wel eens gehoord van interpunctie, nieuwe zinnen, dat soort zaken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2014 13:35 Anoniem
  Inderdaad. Nieuwe zinnen. Zegt genoeg over het niveau met al die spelfouten.
  Telegram werkt perfect. Durf gewoon over te stappen naar Telegram. Maak je contactpersonen op attent dat je dit gaat doen en dat je Whatsapp gaat verwijderen.
  En het is niet alleen € 0,89 maar je betaalt ook door je persoonlijke gegevens beschikbaar te stellen voor commerciële doeleinden.
  Deze gegevens kunnen dan ook makkelijker in handen komen van internetcriminelen.
  Als ik iemand zou vragen mag ik in je telefoon snuffelen en persoonlijke informatie kopiëren mag dat niet. Maar waarom straks wel die toestemming geven aan Whatsapp (straks dus Facebook).
  Mark Suckelberg don't need your phones pincode to enter it.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 september 2015 19:33 Anoniem
  JUEL
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 september 2015 19:33 Anoniem
  JUEL
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.