Watermerk toevoegen in Google Docs

Door: dirk-schoofs | 14 juli 2022 11:07

How To

Er zit een nieuwe functie in Google Docs om makkelijk watermerken toe te voegen. Tot voor kort moest je daarvoor een afzonderlijk tekstvak plaatsen en allerlei instellingen aanpassen. Wil je een watermerk toevoegen dan kan dit voortaan via het menu Invoegen.

Log in op je Google-account en open het document waarop je een watermerk wilt plaatsen. Selecteer in de menubalk van Google Docs de optie Invoegen en kies Watermerk. Je kunt ook gewoon het @-symbool typen en in het menu dat dan verschijnt de functie Watermerk selecteren.

Vervolgens zie je in de rechterzijbalk de opties om de inhoud en de vorm van het watermerk te regelen. Deze zijbalk bestaat uit twee tabbladen. Het eerste gebruik je om een afbeelding als watermerk in te voegen, het tweede tabblad dient om een tekstwatermerk te plaatsen.

De nieuwe watermerkfunctie zit in het menu Invoegen.

Tekst toevoegen

In het tabblad Tekst typ je de tekst die als watermerk onder de inhoud te zien zal zijn. Standaard zal Google Docs een lettergrootte selecteren waardoor de tekst keurig uitgespreid wordt over de volledige breedte van de bladspiegel, maar je kunt ook de lettergrootte handmatig aanpassen. Zelfs het lettertype en de stijl (onderlijnd, cursief, vet) kun je zelf kiezen.

Dit watermerk zal op iedere pagina van het document verschijnen, dus niet alleen op het eerste blad. Je kunt het watermerk zowel Horizontaal als Diagonaal plaatsen. Als je de regelaar Transparantie op nul zet, komt de tekst van het watermerk altijd in zachtgrijs onder de inhoud. Hoe meer je de transparantie verhoogt, hoe minder zichtbaar het watermerk wordt.

De watermerktekst is zachtgrijs en je kunt een ander lettertype selecteren.

Afbeelding toevoegen

In plaats van een tekstwatermerk kun je ook een afbeelding, bijvoorbeeld een logo, als watermerk toevoegen. Je kunt een afbeelding in het vak Afbeelding selecteren slepen of een afbeelding selecteren die je op je Google Drive of in Google Foto’s hebt staan. Het is ook mogelijk om van hieruit een afbeelding te zoeken via Google of een internetafbeelding te selecteren. In dat laatste geval moet je het internetadres van het plaatje invoeren. 

Het blijft natuurlijk het eenvoudigst om een plaatje te uploaden dat ergens op de harde schijf staat. De afbeelding wordt altijd horizontaal geplaatst, maar je kunt deze wel schalen. Er is ook een optie om de afbeelding te vervagen, maar die functie levert vaak een onbetrouwbaar resultaat op.

Je kunt een watermerk op basis van een afbeelding niet diagonaal plaatsen.

0 Reactie(s) op: Watermerk toevoegen in Google Docs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.