© PXimport

WhatsApp in Opera

Geplaatst: 12 mei 2017 - 06:33

Aangepast: 24 november 2022 - 12:31

Randolf Bouwma

Opera is de eerste browser die WhatsApp en Facebook Messenger standaard heeft ingebouwd - en hopelijk komen daar in de toekomst nog meer chatdiensten bij. Superhandig, want je kunt dan lekker kleppen terwijl je ondertussen blijft browsen. We leggen hier uit hoe WhatsApp in Opera werkt.

Wil je liever WhatsApp in een andere browser gebruiken? Lees dan: In 3 stappen WhatsApp op je pc of laptop.

WhatsApp QR-code scannen

Download en installeer eerst Opera. Zodra je de browser de eerste keer opent, zie je aan de linkerkant gelijk icoontjes voor Facebook Messenger en WhatsApp. Laten we bij die eerste beginnen. Zodra je er op klikt, opent er een nieuw venster waar je op Beginnen klikt. Opera vraagt je vervolgens om een QR-code te scannen, maar zegt er niet bij waar je die code precies kunt vinden. Handig... maar wij hebben het antwoord voor je.

WhatsApp en Facebook Messenger zijn in Opera altijd prominent in beeld.

© PXimport

Open WhatsApp op je telefoon, druk rechtsboven op de drie groene bolletjes en tik dan op WhatsApp Web. Richt na een korte instructie je smartphone-camera op de QR-code op je beeldscherm, in Opera dus. Binnen de kortste keren zijn browser en app nu met elkaar gekoppeld, en kun je beginnen te chatten.

Om Opera en WhatApp te koppelen, heb je je telefoon nodig.

© PXimport

Tip: Wil je nu een beetje fatsoenlijk WhatsAppen terwijl je ondertussen gewoon door andere websites scrolt, pin het WhatsApp-venster dan vast door op het punaise-icoontje te klikken.

Facebook Messenger in Opera

Facebook Messenger werkt eigenlijk nog eenvoudiger in Opera. Klik op het Messenger-icoontje, vervolgens op Beginnen. Nu log je in met je Facebook-gegevens, en chatten maar.

Klik rechtsboven op de punaise om chatdiensten vast te pinnen.

© PXimport

Wil je WhatsApp dan wel Facebook Messenger toch even kort uit beeld hebben, dan is daar een handige sneltoets voor: Ctrl + Shift + M. Druk je weer op die toetsencombinatie, dan komen de vensters weer tevoorschijn.

Verder heb je dezelfde opties ter beschikking als in de apps. Naast tekstberichten kun je bijvoorbeeld foto's en video's sturen, als ook audio-opnames maken. Dat laatste werkt alleen als je de diensten tijdens het koppelen toegang gegeven hebt tot je camera en microfoon, een optie die standaard aan staat.

Meldingen uit

Beide diensten maken een geluidje zodra er een nieuw bericht is binnengekomen. Dat is gelukkig uit te zetten. Links bovenin zie je daarvoor de optie, zodra je op de drie bolletjes tikt: 'Stil WhatsApp' of 'Stil Facebook Messenger'. Tja, aan de juiste vertaling wordt hopelijk nog gewerkt. Als het gelukt is, zie je bovenin beeld een icoontje van een gedempte luidspreker.

En zo zet je het geluid ook weer aan.

© PXimport

Over Opera

Een woordje dan nog over Opera. De browser bestaat al een flinke poos, maar is net behoorlijk op de schop gegaan. De makers hebben er een handje van om functies die bij andere browsers populair zijn als extensies, gewoon in de browser zelf te bouwen.

Deze chatdiensten zijn daarvan het meest recente voorbeeld, maar ook een adblocker en een gratis VPN-dienst maken er inmiddels deel van uit. Wel zo gebruiksvriendelijk dus, je hoeft zelf niet meer op onderzoek uit.

Daarnaast staat de browser er om bekend om lekker snel en energiezuinig te zijn - dat laatste is met name van belang als je vaak onderweg werkt, op een laptop bijvoorbeeld. Daarvoor is een speciale energiezuinige modus ontwikkeld, die zelf start zodra je batterij bijna leeg is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten