Windows 10 wordt gratis upgrade

Door: Jeroen Boer | 21 januari 2015 21:12

Nieuws

Windows 10 wordt het eerste jaar na verschijning een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat heeft Microsoft bekend gemaakt tijdens een presentatie over Windows 10. Daarnaast heeft Microsoft een gedeelte van de nieuwe mogelijkheden getoond.

Microsoft zegt Windows meer te zien als een service dan als een verzameling van losstaande versies van een besturingssysteem. Windows 10 wordt de Windows-versie voor zowel pc's, tablets en smartphones met een sterke nadruk op samenwerking. Het is daarom logisch dat zoveel mogelijk apparaten Windows 10 gebruiken. In het eerste jaar na de lancering is Windows 10 een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Dat er specifiek een termijn van een jaar genoemd wordt, betekent waarschijnlijk dat je na dat jaar wel moet betalen voor een upgrade. Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel Windows 10 dan gaat kosten. Lees ook: Windows 10 vanaf 29 juli gratis beschikbaar.

Dat zoveel mogelijk apparaten Windows 10 draaien heeft niet alleen voordelen voor gebruikers die dan naadloos kunnen werken met hun verschillende apparaten. Ook voor applicatieontwikkelaars biedt een brede uitrol van Windows 10 voordelen. Er komen universele apps die draaien op zowel pc, laptop, tablet en smartphone. Deze apps worden in de toekomst ook beschikbaar op spelcomputer Xbox One die beter met Windows 10 gaat samenwerken.

Windows 10 krijgt een tablet-interface die de live-tegels en taakbalk combineert.

In Windows 10 worden de bureaubladinterface en de Live UI-omgeving geïntegreerd. Zo maken de live-tegels deel uit van het startmenu en komt er een speciale tabletmodus die de huidige live-tegels en de taakbalk combineert. Op hybride tablets kan Windows automatisch wisselen naar de tabletmodus als je het toetsenbord loskoppelt. Ook liet Microsoft zien dat er eindelijk één configuratiescherm komt.

Cortana

Een belangrijke nieuwe functie van Windows 10 is de spraak gestuurde assistent Cortana die een prominent plekje krijgt op de taakbalk naast de startknop. Je kunt op een normale manier vragen stellen waarna je gesproken antwoorden krijgt. Op de achtergrond wordt onder andere Bing gebruikt om de antwoorden op te zoeken. Cortana doet tevens dienst als de lokale zoekmachine op je pc en je kunt bijvoorbeeld programma's of documenten openen. Dit hoeft overigens niet per se via spraak, je kunt je vraag of zoekopdracht ook intikken.

Cortana krijgt een plekje in de taakbalk.

Cortana is een slimme assistent en houdt informatie die het over de gebruiker leert bij in een persoonlijk notitieblok. Hierdoor kan Cortana je suggesties geven en weet het sneller waar je naar op zoek bent bij een zoekopdracht. Je kunt de informatie in dit notitieblok zelf inzien en bewerken. Coartana komt naast Engels beschikbaar in andere talen, maar het is onbekend of daar Nederlands tussen zit.

Project Spartan

Zoals verwacht krijgt Windows 10 een nieuwe browser met als codenaam Project Spartan. De nieuwe browser zal nog niet direct in aankomende testversies van Windows 10 verwerkt worden, maar wordt later uitgerold. Project Spartan heeft een gestroomlijnde interface en een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo is Cortana volledig geïntegreerd in Spartan. De slimme assistent zal je bijvoorbeeld suggesties geven aan de hand van wat je intikt.

In Project Spartan kun je notities maken bij websites en die delen.

In Spartan kun je commentaar toevoegen aan websites. Op aanraakschermen kun je met een stylus of je vinger aantekeningen maken. Via een pc kun je notitieblaadjes toevoegen. Deze aantekeningen kun je vervolgens opslaan op je OneDrive of delen met andere mensen via bijvoorbeeld sociale netwerken.

Ook nieuw is de leesmodus en leeslijst. De leesmodus stelt je in staat om informatie gestroomlijnder weer te geven. Via de leeslijst kun je websites opslaan om later te lezen. Deze worden ook offline bewaard zodat je bijvoorbeeld verder kunt lezen in het vliegtuig. Spartan heeft daarnaast volledige ondersteuning voor pdf.

Ook voor smartphones

Windows 10 is behalve voor pc's, notebooks en tablets ook het nieuwe besturingssysteem voor kleine tablets en smartphones. Het grote verschil met Windows op andere apparaten is dat de interface anders oogt en geschikt is voor kleine schermen. De interface lijkt veel op het huidige Windows Phone 8.1 en kent bijvoorbeeld een notificatiecentrum dat tevoorschijn komt als je een veegbeweging vanaf bovenaan maakt. Via het notificatiecentrum kun je berichten direct beantwoorden zonder een app te openen.

Op de smartphone draaien precies dezelfde apps in een geoptimaliseerde weergave.

Microsoft zal zijn eigen Skype-dienst volledig integreren in Windows 10. Zo wordt er in de berichtenapp automatisch overgeschakeld naar Skype indien beide apparaten dit ondersteunen. Je kunt een conversatie dus beginnen via SMS, maar als Windows merkt dat Skype beschikbaar is, wordt er overgeschakeld naar Skype.

Testversie Windows 10

Een nieuwe testversie van Windows 10 komt binnen een week beschikbaar voor iedereen die deelneemt aan het Windows Insider-programma. Een testversie van Windows 10 voor Windows Phones volgt in februari. Microsoft heeft niet bekend gemaakt wanneer Windows 10 definitief uitgebracht wordt.

66 Reactie(s) op: Windows 10 wordt gratis upgrade

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2015 06:30 Anoniem
  Goed nieuws ….
  Vraag is natuurlijk of en wanneer dit ook voor de nl-versie geldt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 09:59 Anoniem
  Jammer dat de gratis update niet voor Vista geldt. Ik heb nog een paar technisch goede apparaten die daarvan zouden kunnen profiteren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 10:10 Anoniem
  Microsoft snapt het niet, of wil het niet snappen. Windows 10 blijft nog steeds op bases een W8 outlook hebben. Nu gaan ze proberen door gratis upgrade, iedereen over te halen … kansloos! Mijn laptop heeft geen touchscreen, dus blijft mooi op 7 draaien. Mijn Dell tablet is W8, het is een krijgertje, werk nu half jaar mee. Zit altijd in de PC modus, nooit in die blokkendoos bureau blad, waar microsoft account benodigd in is om de "apps" binnen te halen. Ook Windows 10 wordt massaal door de consument geweerd, wie W7 stabiel heeft draaien op PC's en Laptop's, Android tablet heeft en smartphone, heeft geen behoefte aan totale intergratie van W10. Terug naar W7 outlook, en ga de gadgets weer ondersteunen, tante microsoft en ga ons niets iets opdringen & beleren, waar geen massa behoefte in is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 10:15 Anoniem
  Volgens mij snapt de vorige poster het zelf niet helemaal… Windows 10 is, in tegenstelling tot Windows 8, weer prima met muis en toetsenbord te gebruiken. Deze versie wordt een echte hybride uitvoering (kijk maar naar de demo van Joe Belfiore).
  Het is dus duidelijk dat je niet weet waar je 't over hebt. Het is niet een onjuiste, maar ook nog eens erg domme reactie…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 12:33 ardsur
  Hallo @Gast, ik ben het niet eens met jouw. als ik de video bekijk , zie ik een hoop interessante dingen. Ik heb W8 geweerd als de pest, maar zal W10 toch zeker gaan uitproberen, 1e omdat het een gratis upgrade is, 2e omdat ik vast wel een nieuwe PC nodig heb tussen nu en 2020, mijn huidige PC is 8 jaar oud. :) 3e je krijgt een jaar voor de gratis upgrade, voldoende tijd om te beoordelen of W10 goed valt in de markt en of je W10 beter vindt dan W7.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 15:16 Anoniem
  Ik denjk dat het eerste jaar gratis is en dat je daarna een soort abonnement moet nemen. Steeds meer software makers gaan over op deze manier, eigenlijk zoals de virusscanners het al jaren doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 17:03 Anoniem
  Ja, weer niets voor de slachtoffers van Vista!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 09:00 Anoniem
  Wat zijn de hardwarevereisten voor W10?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 10:41 Anoniem
  Ik maak dus domme opmerkingen. Ik heb hier 2 PC's draaien op Windows Vista Ultimate, ik heb nooit problemen gehad met Vista Ulimate, super stabiel, je moet je wel in het programma verdiepen, net als de gemiddelde autogebruik ook nooit de boekjes leest. Laptop draait super stabiel op W7 en de Dell 10"tablet met W8 .. dan maak ik als gevorderde gebruiker, die Windows echt wel door en door kent tot in de registers aan toe, domme opmerkingen? Wie de filosofie achter W8 kent snapt waar men naar W10 heen wilt, ook al kan je het weer met de muis (net als 8.1) gebruiken. Het was bedoeld als intergratie om PC, Tablet en Smartphone met je eigen bureaublad te hebben, alleen het werkte niet, omdat W8 veel problemen kende, slechte bluetooth ondersteuning bij tablets, problemen met 2 schermen … hier draait alle PC's met 2 (26") schermen en in W8.1 was dat probleem nog steeds aanwezig. Microsoft had gehoopt dat iedereen touchscreen schermen ging kopen, maar dat is kostbaar en op PC's werkte dat niet ergonomisch. Wie nu al roept, vanuit een Video dat W10 een succes wordt, wil het fiasco van W8 niet erkennen. Laat de koper kiezen wat hij wil, W10 zonder blokkendoos of met, maar het handhaven van de blokkendoos, met de verplichte Microsoft account, wil niet iedereen. Je krijgt altijd eerst de blokkendoos te zien, voordat je pas naar het bureaublad kan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 11:17 ardsur
  Hallo Gast

  het zou een wat interessantere discussie kunnen worden als jij als Gast aan kan geven welke Gast gezegd heeft , dat je domme opmerkingen gemaakt hebt; kon dat niet terug vinden.

  overigens, inhakend op je opmerking over W10 als succes gepresenteerd in the video. Daarmee geeft de MS presentator wel degelijk aan dat W 8 een flop was. Immers, MS levert afwisselend goede en slechte versies,
  W98 - Goed
  W-ME - knudde
  W-XP - Uitstekend
  W-Viste - slecht
  W-7 Goed
  W8 (8.1) - te slecht voor velen om het aan te schaffen
  dus
  W10 wordt verwacht weer goed te zijn, wellicht een goede opvolger van Windows-XP :)

  Ik ben zo gelukkig geweest met mijn PC aankopen dat ik ME en Vista en W8 heb kunnen vermijden; ik hoop dus dat mijn oude PC het nog uithoudt tot eind van het jaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 11:18 Anoniem
  @Gast
  "Je krijgt altijd eerst de blokkendoos te zien, voordat je pas naar het bureaublad kan."

  Hoebedoelu? Geen onzin verkopen, aub….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 18:40 Anoniem
  Het lijkt er meer op dat mijnheer Gast nogal 'getrouwd' is met zijn 2 'stabiele' Vista pc's….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2015 22:19 Anoniem
  Laten we eerst W10 afwachten aub. vooraleer conclusies te trekken. Is duidelijk dat W8 veel te snel is uitgebracht met alle fouten vandien en als ze dit kunnen rechtrekken (wat nu wel moet of Microsoft krijgt echt een serieuze deuk) in W10 kan dit wel weer eens een perfect besturing OS worden. W10 zit ook op dezelfde hoogte als xp en W7 want we weten dat iedere tussentijds OS crap is en ik zie die ook als test upgrades van het vorige OS en waar ze dan ook met nieuwtjes komen. Slaan die niet aan dan leren ze daar weer uit en is het veranderd in het volgende tot nu toe wel degelijke OS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 03:37 ardsur
  het valt me behoorlijk tegen dat vrijwel iedereen in dit forum zich als anonieme gast aanmeld. Waar zijn jullie bang voor???

  Bang om voor je eigen mening uit te komen, en alleen als bange schapen durven schreeuwen, als anonieme gasten?

  Het lijkt wel of ik sta te roepen in dichte mist naar een kudde witte schapen/gasten, waarvan er zo nu en dan een stem uit de mistige verte komt van een onbekende gast :(

  Enige suggesties aan Computer!Totaal,
  -propageer het aanloggen met naam,
  -maak een teller voor geschreven posts,
  -geeft aantrekkelijke namen aan de posters die meerdere posts schrijven
  -en nog aantrekkelijker namen aan diegenen die nog meer posts schrijven.
  (voorbeelden te over in andere actieve forums)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 10:16 Anoniem
  Ik draai op dit moment mee in de development met W10 en het enige nadeel tot zover is het verplicht aanmaken van een outlook account als je deze niet hebt. Verder draait het 24/7 stabiel met de software die ik in W7 ook gebruikte.

  Ik heb W8 overgeslagen vanaf dag 1 door de interface en ben er niet rouwig om, ben altijd in om te proberen maar W8 werkte gewoon echt niet.

  W10 daarin tegen werkt prettig en stabiel met veel voordelen.

  Nu is het zo dat er sinds gister een nieuwe update is uit gekomen en daar ben ik het op dit moment nog niet mee eens haha maar ag wees eerlijk bijna alles went als je maar wil..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 11:12 ardsur
  hallo Smile
  bedankt voor je eerste kennismaking en beschrijving van een goede ervaring met het nieuwe W10.
  ben benieuwd waarom ze nu al een update brengen met dan nog wel voor jou geen voor- maar nadeel. ben wel benieuwd wat dit inhoudt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 11:42 Anoniem
  Als je nog geen Windows hebt en je wil W10 kopen moet je dan W8.1 kopen of wachten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 12:15 ardsur
  Hallo Gast

  zoals ik het begrijp, zijn er de volgende mogelijkheden voor een aanschaf van Windows10:
  - een gratis upgrade van Windows 7 of Windows8 of Windows8.1
  - aankoop van W10

  je zou eens kunnen proberen een 2e hands W7 te kopen , met geldige licence natuurlijk. het is mij vorig jaar hier gelukt voor de helft van de winkel prijs.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 januari 2015 18:53 Anoniem
  @ardsur
  waar kan je W10 kopen (ik heb nog niets gevonden)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 januari 2015 00:42 Anoniem
  W10 is op dit moment ook nog niet te koop :) en dat zegt ardsur ook helemaal niet hij zegt alleen dat er zodra W10 beschikbaar word er waarschijnlijk 2 mogelijkheden zijn.

  @ardsur
  W10 was een beetje back 2 basis W7 met een vleugje W8 op een goede manier. Alleen na de update is er vooral in het start menu nogal veel gewijzigd en dat bevalt me op dit moment nog niet helemaal. De rest is top, de mogelijkheden, de bouw en stabiliteit zijn tot zover zoals het hoort.

  Het is uiteindelijk toch wel wennen maar persoonlijk slaat Microsoft met W10 weer een goede weg in en ik hoop dan ook dat ze dat vast kunnen houden…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.