Windows 11 SE als Chrome OS-alternatief: wat is het?

© PXimport

Windows 11 SE als Chrome OS-alternatief: wat is het?

Geplaatst: 15 november 2021 - 09:08

Aangepast: 19 december 2023 - 06:01

Wesley Akkerman

Windows 11 SE is naar verluidt een nieuwe versie van het Windows 11-besturingssysteem, bedoeld voor de educatieve markt. Dat is een markt waar Chrome OS heel succesvol is. Maakt Microsoft daarom wel kans op die markt en zo ja, hoe?

Windows 11 SE is daarnaast mogelijk bedoeld voor kinderen. Het moet een versimpelde iteratie van het Windows 11-systeem presenteren, waardoor iedereen – jong en oud – ermee uit de voeten kan. 11 SE bevat, volgens de laatste geruchten, geen advertenties. Daarnaast verwijdert Microsoft de widgets voor het nieuws en het weer en is er volledige ondersteuning voor win32-apps. Bovendien krijg je als gebruiker geen toegang tot de Microsoft Store en is de S Mode ook standaard uitgeschakeld. De Instellingen-app heeft verder geen verwijzingen naar de Microsoft Edge-browser en de Bing-zoekmachine. De telefoonintegratie verdwijnt eveneens uit het systeem.

Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer

Windows 11 SE op de Surface Laptop SE

De versimpelde versie van dit besturingssysteem draait straks mogelijk voor het eerst op een (nog onaangekondigde) Microsoft Surface Laptop SE. Dit is een laptop die niet heel krachtig wordt, maar wel prima op scholen gebruikt kan worden. Windows 11 SE is overigens ook geen zwaar besturingssysteem, zoals het er nu naar uitziet, dus dat vormt geen probleem. 

Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-36YN

© PXimport

Hoewel we nog niet alle ins en outs weten over Windows 11 SE, kunnen we dankzij de beschikbare informatie toch alvast voorzichtig concluderen dat Microsoft de onderwijsmarkt in het vizier heeft waar Google furore maakt met het Chrome en de vele Chromebooks die gemaakt worden door bedrijven als Acer, Asus en HP. De kern van de ervaringen komen namelijk overeen: simpliciteit, gemakkelijk in gebruik te nemen en een fijne gebruikerservaring zonder al te veel obstakels.

Mocht Microsoft inderdaad de onderwijsmarkt willen afpakken van Google, dan heeft het bedrijf nog een lange weg te gaan. Goedkopere laptops met Windows 10 aan boord waren nooit echt populair, omdat Windows 10 te uitgebreid is en de hardware zelf wat goedkoop aanvoelde. Chromebooks kunnen ook een hoop, maar stellen softwareverantwoordelijken in staat een omgeving te creëren waarin alleen maar gewerkt kan worden. Het onderhoud vergt weinig geld en energie en de gebruikers – leerlingen en studenten – weten snel hun weg te vinden. Een win-win-situatie.

Het is echter niet ondenkbaar dat Microsoft voet al wal krijgt op de markt. Immers, het is een gevestigde naam met jarenlange ervaring op gebied van software. Chromebooks en ook iPads zijn tegenwoordig bijna niet meer uit de klas te krijgen, dus Microsoft moet zich opmaken voor een flinke strijd. Maar met een aangepaste versie van Windows 11 en fijne hardware maakt het bedrijf kans. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten