Windows 7 (en Vista) aanpassen

Door: dennis-gandasoebrata | 10 juni 2010 09:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hoe beter u uw werkomgeving inricht, hoe prettiger en efficiënter u werkt. Gelukkig kan Windows tot in detail worden aangepast aan uw persoonlijke smaak. In dit ­artikel nemen we Windows 7 (en Vista) onder handen. En hoewel Windows Vista en 7 visueel veel overeenkomsten vertonen, verschillen ook deze besturingssystemen onderling.

Geanimeerde bureaubladachtergrond

Hebt u Windows Vista Ultimate? Voeg dan een bewegende bureaubladachtergrond toe aan uw Vista-omgeving. DreamScene is een gratis uitbreiding voor gebruikers van de Ultimate-editie van Windows Vista en laat u kiezen uit een aantal geanimeerde bureaubladachtergronden. Kies Start / Alle programma's / Windows Update. Klik in het venster op de koppeling Naar updates zoeken. Kies voor Beschikbare extra's weergeven en haal het DreamScene-pakket op. Na installatie klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad en kiest u DreamScene uitvoeren.

Windows Flip 3D

Als u gebruikmaakt van de Aero-omgeving, zorgt de toetsencombinatie Windows-toets-Tab ervoor dat de geopende vensters in een driedimensionale weergave worden getoond (het zogeheten Windows Flip3D-effect). Via het register in Windows Vista kunt u de prestaties van Flip3D beïnvloeden, door aan te geven hoeveel vensters maximaal worden getoond. Open het register (Start / Regedit) en ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\DWM. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde en noem deze Max3DWindows. Dubbelklik erop en geef een waarde op bij Waardegegevens tussen 4 en 9. Klik op OK en kies Bestand / Afsluiten. Start Windows opnieuw op. Welke waarde het meest prettig werkt, is afhankelijk van uw videokaart. Houd er rekening mee dat deze truc helaas niet op elke Windows Vista-machine werkt.

Kopiëren naar uitbreiden

Via een klik met de rechtermuisknop in Windows Vista en Windows 7 kunt u een geselecteerd bestand (bijvoorbeeld een Word-document of afbeelding) in een ander programma openen. Kies daartoe voor Kopiëren naar en selecteer het programma. Met enkele handelingen kunt u dit menu uitbreiden met uw favoriete programma. Kies Start en typ in het zoekvak Shell:sendto. In deze map plaatst u vervolgens een snelkoppeling naar het programma dat u wilt toevoegen. Het menu is direct uitgebreid met uw eigen programma.

De inhoud van het menu Kopiëren naar kunt u naar eigen inzicht vullen.

Eigen aanmeldingsscherm

Met de komst van Windows 7 is het eindelijk relatief eenvoudig om het standaard aanmeldingsscherm (waarin u het wachtwoord voor uw gebruikersaccount opgeeft) te veranderen. Meer dan wat hulp van het Windows-register hebt u niet nodig. Open de Register-editor (klik op Start en typ Regedit in het ingebouwde zoekvak). Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background. Klik met rechts op de DWORD-waarde OEMBackground en kies Aanpassen (is de waarde niet aanwezig, dan maakt u deze via Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde). In het vak Waardegegevens typt u een 1, waarna u klikt op OK. Vervolgens opent u de map X:\Windows\System32\oobe (vervang X: hierbij door de letter van het station waarop u Windows hebt geïnstalleerd). Zoek naar de map Info. Is deze niet aanwezig, klik dan met rechts op een leeg gedeelte in de map Oobe en kiest u Nieuw / Map en maakt u de map Info aan. In de map Info zoekt u naar de map Backgrounds (ook hier geldt: als de map niet aanwezig is, maakt u deze zelf aan). Vervolgens kopieert u de afbeelding die u wilt gebruiken naar deze map. Deze afbeelding moet aan een aantal eisen voldoen: allereerst mag het bestandsformaat niet groter zijn dan 256 KB. Daarnaast gebruikt u als achtergrond een jpg-afbeelding. Het bestand noemt u backgroundDefault.jpg. Start Windows vervolgens opnieuw op. De nieuwe afbeelding is actief.

Eindelijk simpel een eigen aanmeldingsscherm maken!

Meldingen onder controle (I)

In Windows 7 kunt u zelf bepalen welke (systeem)meldingen door het besturingssysteem worden getoond. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat de firewall wel waarschuwingen mag geven, maar Adobe Reader u niet mag lastigvallen met een notificatie van een nieuwe update. Klik in het systeemvak van de Windows-taakbalk (het gedeelte met de klok) op het pictogram van het onderhoudscentrum en kies Onderhoudscentrum openen. Klik op Instellingen voor Onderhoudscentrum wijzigen. Hier vindt u de secties Beveiligingsberichten en Onderhoudsberichten. Haal de vinkjes weg bij de items die u niet meer wilt zien en bevestig met een klik op OK.

0 Reactie(s) op: Windows 7 (en Vista) aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.