Windows 7 (en Vista) aanpassen

Hoe beter u uw werkomgeving inricht, hoe prettiger en efficiënter u werkt. Gelukkig kan Windows tot in detail worden aangepast aan uw persoonlijke smaak. In dit ­artikel nemen we Windows 7 (en Vista) onder handen. En hoewel Windows Vista en 7 visueel veel overeenkomsten vertonen, verschillen ook deze besturingssystemen onderling.

Geanimeerde bureaubladachtergrond

Hebt u Windows Vista Ultimate? Voeg dan een bewegende bureaubladachtergrond toe aan uw Vista-omgeving. DreamScene is een gratis uitbreiding voor gebruikers van de Ultimate-editie van Windows Vista en laat u kiezen uit een aantal geanimeerde bureaubladachtergronden. Kies Start / Alle programma's / Windows Update. Klik in het venster op de koppeling Naar updates zoeken. Kies voor Beschikbare extra's weergeven en haal het DreamScene-pakket op. Na installatie klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad en kiest u DreamScene uitvoeren.

Windows Flip 3D

Als u gebruikmaakt van de Aero-omgeving, zorgt de toetsencombinatie Windows-toets-Tab ervoor dat de geopende vensters in een driedimensionale weergave worden getoond (het zogeheten Windows Flip3D-effect). Via het register in Windows Vista kunt u de prestaties van Flip3D beïnvloeden, door aan te geven hoeveel vensters maximaal worden getoond. Open het register (Start / Regedit) en ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\DWM. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde en noem deze Max3DWindows. Dubbelklik erop en geef een waarde op bij Waardegegevens tussen 4 en 9. Klik op OK en kies Bestand / Afsluiten. Start Windows opnieuw op. Welke waarde het meest prettig werkt, is afhankelijk van uw videokaart. Houd er rekening mee dat deze truc helaas niet op elke Windows Vista-machine werkt.

Kopiëren naar uitbreiden

Via een klik met de rechtermuisknop in Windows Vista en Windows 7 kunt u een geselecteerd bestand (bijvoorbeeld een Word-document of afbeelding) in een ander programma openen. Kies daartoe voor Kopiëren naar en selecteer het programma. Met enkele handelingen kunt u dit menu uitbreiden met uw favoriete programma. Kies Start en typ in het zoekvak Shell:sendto. In deze map plaatst u vervolgens een snelkoppeling naar het programma dat u wilt toevoegen. Het menu is direct uitgebreid met uw eigen programma.

© PXimport

De inhoud van het menu Kopiëren naar kunt u naar eigen inzicht vullen.

Eigen aanmeldingsscherm

Met de komst van Windows 7 is het eindelijk relatief eenvoudig om het standaard aanmeldingsscherm (waarin u het wachtwoord voor uw gebruikersaccount opgeeft) te veranderen. Meer dan wat hulp van het Windows-register hebt u niet nodig. Open de Register-editor (klik op Start en typ Regedit in het ingebouwde zoekvak). Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Authentication\LogonUI\Background. Klik met rechts op de DWORD-waarde OEMBackground en kies Aanpassen (is de waarde niet aanwezig, dan maakt u deze via Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde). In het vak Waardegegevens typt u een 1, waarna u klikt op OK. Vervolgens opent u de map X:\Windows\System32\oobe (vervang X: hierbij door de letter van het station waarop u Windows hebt geïnstalleerd). Zoek naar de map Info. Is deze niet aanwezig, klik dan met rechts op een leeg gedeelte in de map Oobe en kiest u Nieuw / Map en maakt u de map Info aan. In de map Info zoekt u naar de map Backgrounds (ook hier geldt: als de map niet aanwezig is, maakt u deze zelf aan). Vervolgens kopieert u de afbeelding die u wilt gebruiken naar deze map. Deze afbeelding moet aan een aantal eisen voldoen: allereerst mag het bestandsformaat niet groter zijn dan 256 KB. Daarnaast gebruikt u als achtergrond een jpg-afbeelding. Het bestand noemt u backgroundDefault.jpg. Start Windows vervolgens opnieuw op. De nieuwe afbeelding is actief.

© PXimport

Eindelijk simpel een eigen aanmeldingsscherm maken!

Meldingen onder controle (I)

In Windows 7 kunt u zelf bepalen welke (systeem)meldingen door het besturingssysteem worden getoond. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat de firewall wel waarschuwingen mag geven, maar Adobe Reader u niet mag lastigvallen met een notificatie van een nieuwe update. Klik in het systeemvak van de Windows-taakbalk (het gedeelte met de klok) op het pictogram van het onderhoudscentrum en kies Onderhoudscentrum openen. Klik op Instellingen voor Onderhoudscentrum wijzigen. Hier vindt u de secties Beveiligingsberichten en Onderhoudsberichten. Haal de vinkjes weg bij de items die u niet meer wilt zien en bevestig met een klik op OK.

Meldingen onder controle (II)

Als u gebruikmaakt van Windows Vista of Windows 7, kunt u ook de pictogrammen in het systeemvak aanpassen. Klik met rechts op de taakbalk en kies Eigenschappen. Op het tabblad Taakbalk klikt u op de knop Aanpassen (in de sectie Systeemvak). Vervolgens geeft u per pictogram aan of het moet worden verborgen, of alleen de meldingen mogen worden getoond of dat zowel het pictogram als de meldingen moeten worden getoond.

Windows 7 personaliseren

Het startpunt voor het aanpassen van de werkomgeving van Windows 7 vindt u onder de rechtermuisknop. Klik met rechts op het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Hier kunt u een bestaand thema kiezen, een eigen thema maken (verderop leest u hier meer over) of individuele onderdelen aanpassen.

Overigens hoeft u geen genoegen te nemen met de standaardthema's van Windows 7. Online vindt u een aardige verzameling nieuwe thema's. Hier vind u een overzicht van aanvullende thema's.

Wisselende bureaubladachtergrond

Op basis van uw locatie (bijvoorbeeld Nederland) laat Windows 7 regiospecifieke thema's, zoals de Amsterdamse grachten. In het themaoverzicht vindt u dan ook Nederland. U kunt zelf bepalen hoe frequent de achtergronden worden afgewisseld. In het venster Persoonlijke instellingen klikt u op Bureaubladachtergrond (onderin het venster). Bij de optie Afbeelding wijzigen elke... kiest u de gewenste instelling. Gebruikt u een laptop of netbook op accustroom? Overweeg dan de volgende functie aan te vinken: De diavoorstelling onderbreken om energie te besparen als de computer op een accu werkt. Daarnaast hebt u het afwisselen van de bureaubladachtergronden in eigen hand. Wilt u een andere achtergrond gebruiken? Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies voor Volgende bureaubladachtergrond.

© PXimport

Bepaal wanneer de achtergrond van Windows wordt veranderd, en houd rekening met gebruik van uw laptop op accustroom.

Abonneren op een achtergrond

Een bijzonder mooie, maar relatief onbekende optie van Windows 7 is de mogelijkheid om u te abonneren op een achtergrondenset. U kunt het principe vergelijken met een rss-feed, die ervoor zorgt dat elke dag (of op een interval dat u zelf instelt) een nieuwe bureaubladachtergrond wordt getoond. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat het bureaublad elke dag de illustratie van zoekmachine Bing toont. Deze hogeresolutiefoto wordt elke dag vernieuwd. Ga naar makeuseof.com. Open een nieuw Kladblok-document en kopieer de code die u op de genoemde website vindt naar het lege document. Sla het vervolgens op als Bureaublad.theme (let erop dat het bestand niet als txt-bestand wordt opgeslagen). Vervolgens dubbelklikt u op het theme-bestand en klikt u op de knop Bijgesloten bestanden downloaden. Klik met rechts op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. In het geopende venster ziet u dat de Bing-feed is gekozen. Klik nu op de koppeling Bureaubladachtergrond (onderin het venster) en kies bij afbeeldingspositie voor Vullen. Klik op Wijzigingen opslaan.

Standaard wordt de feed eenmaal per dag bijgewerkt. U kunt deze frequentie verhogen, zodat vaker een nieuwe achtergrond verschijnt. Open Internet Explorer en klik op de knop Favorieten (links in het venster). Open het tabblad Feeds en klik met rechts op de feed van Bing, waarna u kiest voor Eigenschappen. In de sectie Schema voor updates kiest u voor de optie Aangepast schema gebruiken. Kies in de lijst het gewenste interval. Bevestig met een klik op OK. De feed wordt vaker bijgewerkt.

© PXimport

Laat Windows de bureaubladachtergrond automatisch veranderen, gebaseerd op een feed met achtergronden.

Eigen mappen maken

U kunt mappen in Windows XP, Windows Vista en Windows 7 voorzien van een eigen uiterlijk, zodat u de map gemakkelijk herkent. Klik met de rechtermuisknop op een map en kies Eigenschappen. Open het tabblad Aanpassen. Bij Welk soort map wilt u gebruiken selecteert u de gewenste mapsoort (bijvoorbeeld Afbeeldingen en video, of Muziekpictogrammen). Plaats ook een vinkje bij Deze sjabloon ook op alle submappen toepassen als u de instellingen voor alle onderliggende mappen wilt laten gelden. Hierna is het tijd om een afbeelding voor de map te kiezen (in het vak Mapafbeeldingen). Klik op Bestand selecteren en selecteer de gewenste afbeelding. Tot slot kunt u een mappictogram selecteren, zodat u uw eigen map tussen de andere mappen snel herkent. In het vak Mappictogram klikt u op de knop Ander pictogram. Selecteer de gewenste afbeelding. Tevreden met de aanpassingen? Klik op OK. Uw map heeft een eigen uiterlijk.

© PXimport

De inhoud van de map aanpassen aan de inhoud.

Betere Windows-taakbalk

Gebruikt u Windows 7, maar hebt u heimwee naar de taakbalk uit Windows Vista? Klik met de rechtermuisknop op de Taakbalk en kies voor Eigenschappen. Op het tabblad Taakbalk kiest u bij Taakbalkknoppen voor Nooit combineren. Plaats daarnaast een vinkje bij Kleine pictogrammen gebruiken (in de sectie Taakbalkweergave). Klik op Toepassen en OK. De taakbalk heeft het uiterlijk van de balk uit Windows Vista.

We blijven nog even bij de taakbalk en het menu Start. Wilt u programma's die u vaak gebruikt een prominente plaats in het menu Start geven? Geen probleem. Klik in het menu Start met de rechtermuisknop op het desbetreffende programma en kies voor Aan het menu Start vastmaken. Het programma wordt bovenin het startpaneel geplaatst. U kunt het later altijd weghalen door erop te klikken met rechts en te kiezen voor Van het menu Start losmaken. Het vak Snel starten (het gebied rechts van de knop Start) vormt eveneens een prima locatie voor veelgebruikte programma's en documenten. Het toevoegen van een snelkoppeling aan dit gebied gaat eenvoudig: versleep het pictogram van het bureaublad naar Snel starten en laat het hierboven los. Hebt u een programma in het menu Start dat u wilt toevoegen aan Snel starten? Open het menu Start en klik met rechts op het programma. Kies voor Aan Snel starten toevoegen.

© PXimport

Heimwee naar de klassieke taakbalk? Ook in Windows 7 kunt u deze gebruiken.

Maximum aantal items

De kenmerkende Jump Lists van Windows 7 (deze uitklapmenu's vindt u onder meer in het menu Start en achter de programmaknoppen op de Windows-taakbalk) kunt u ook naar uw hand zetten. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de taakbalk en kies Eigenschappen. Kies het tabblad Menu Start en klik op de knop Aanpassen. Onderin het venster vindt u de sectie Grootte van menu Start. Bij de optie Aantal recente items die worden weergegeven in Jump Lists, geeft u het gewenste aantal op (bijvoorbeeld 12). Klik op OK. De Jump Lists kunnen voortaan meer informatie weergeven.

Als u vaak gebruik maakt van een specifieke map of bibliotheek, dan kunt u deze locatie 'vastpinnen' in de Jump List. Open Windows Verkenner en zoek de map die u toegankelijk wilt maken. Sleep de map naar een leeg gedeelte op de taakbalk. Er verschijnt Vastmaken aan Windows Verkenner. Laat de muis los. De map krijgt een plaats in de Jump List van het menu Start. Klik met rechts op het pictogram van Windows Verkenner, zodat de Jump List verschijnt. In de sectie Gepind vindt u de toegevoegde map.

Map Documenten verplaatsen

U kunt de standaardlocatie van de map Mijn documenten (in Windows XP) en Documenten (in Windows Vista) aanpassen. Dat is handig, als u bijvoorbeeld de mapinhoud wilt onderbrengen op een alternatieve locatie, zoals een externe vaste schijf. Open het menu Start en klik met rechts op Documenten. Kies Eigenschappen. Op het tabblad Locatie geeft u de nieuwe locatie op. Gebruik de knop Verplaatsen om een andere locatie aan te geven. Bevestig tot slot met een klik op OK.

Gadgets

Zowel Windows Vista als Windows 7 beschikt over gadgets. Deze kunt u beschouwen als compacte uitbreidingen die een specifieke functie uitvoeren. Zo is er een gadget die het weer voorspelt, en een gadget die de laatste nieuwsberichten toont. De gadgets in Windows Vista worden in principe op de Sidebar getoond. U vindt deze balk rechts in het venster. U kunt de gadgets ook los op het bureaublad plaatsen. Dat is tegelijkertijd ook de enige mogelijkheid in Windows 7: de makers hebben in deze jongste Windows-telg afscheid genomen van de Sidebar, die vooral op kleinere beeldschermen kostbare ruimte in beslag neemt. De standaard gadgets in Windows zijn niet bijster interessant. Gelukkig bestaan er verschillende websites waar u nuttige gadgets kunt downloaden, zoals de gadget van Buienradar.nl en de NS-treinplanner. Een goed startpunt voor nieuwe gadgets. In de sectie Sidebar-gadgets vindt u de collectie. Een andere locatie voor nieuwe gadgets. Hier vindt u onder meer de gadget van Nu.nl, waarmee u het laatste nieuws via het bureaublad kunt lezen.

Op het gebied van systeeminformatie vinden we een aantal interessante gadgets die door enthousiaste ontwikkelaars zijn gemaakt. Op gallery.live.com vindt u de gadget DriveInfo. Eenmaal toegevoegd, geeft deze gadget een overzicht van alle schijven en partities en de hoeveelheid gegevens. Als u vaak werkt met draadloze netwerken, is de gadget Wireless Network Meter interessant. Deze uitbreiding geeft onder meer informatie over de kwaliteit van het signaal, de up- en downloadsnelheid en de beveiliging van de verbinding. Dezelfde makers hebben een vergelijkbare gadget gemaakt voor bedrade netwerken. Deze vindt u hier. Tot slot is de gadget iPhone Battery de moeite waard. Gebruikt u een laptop op accustroom, dan toont deze gadget hoe lang u nog kunt doorwerken. Het uiterlijk van de gadget bepaalt u zelf: zo kunt u onder meer kiezen tussen de batterij-indicator van de iPhone en de welbekende Duracell-batterij. U vindt de gadget hier.

De meeste gadgets zijn geschikt voor zowel Windows Vista als Windows 7. Helaas blijkt in de praktijk vaak dat gadgets voor Windows Vista niet werken op een Windows 7-systeem, hoewel dat dit door de makers wordt aangegeven. Het advies hierbij is om de gadget te proberen op uw Windows 7-systeem.

© PXimport

Breid de standaardgadgets van Windows uit met uw eigen collectie.

Eigen thema maken én delen

In Windows 7 kunt u een eigen thema maken. In het Configuratiescherm kiest u voor Vormgeving en persoonlijke instellingen / Persoonlijke instellingen. Onderin het venster vindt u de secties Bureaubladachtergrond, Vensterkleur, Geluiden en Schermbeveiliging. Klik op een van deze onderdelen om de bijbehorende instellingen te tonen en stel een eigen bureaubladachtergrond, vensterkleur, geluidenset en schermbeveiliging in. Bevestig elke keuze met een klik op Wijzigingen opslaan. Keer hierna terug naar het hoofdvenster. U vindt het eigen thema vervolgens onder Mijn thema's, als niet-opgeslagen thema. Het is verstandig om het thema op te slaan. Klik op Thema opslaan. Voorzie het thema van een geschikte titel (in het vak Themanaam) en klik op OK. Nog interessanter is de mogelijkheid om het thema op te slaan in een vorm waarmee u het kunt delen met anderen. Klik met de rechtermuisknop op uw eigen thema en kies voor Thema voor delen opslaan. Geef een passende naam op (in het vak Bestandsnaam) en bevestig met een klik op OK. Het thema wordt opgeslagen in de map Documenten. U kunt het thema vervolgens mailen of op een usb-stick kopiëren en delen met anderen.

© PXimport

Sla uw eigen thema op en deel dit met anderen.

Groot, groter, grootst!

U kunt de lettergrootte van de Windows Vista- en Windows 7-gebruikersomgevingen flink vergroten. Handig voor schermen van een netbook. Standaard wordt een schaal van 96 dpi gebruikt, terwijl u dit kunt verhogen naar 120 dpi. Consequentie hiervan is dat de letters groter worden, maar dat er minder informatie op het scherm past. Klik met rechts op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Bij Windows Vista vindt u in het linkervenster de optie Lettertypen groter of kleiner maken (DPI). Klik hierop en kies in het geopende venster voor Grotere schaal (120 DPI) tekst is beter leesbaar. Klik op OK.

Wilt u liever een eigen dpi-instelling kiezen, dan klikt u op de knop Aangepaste DPI en geeft u een percentage op van de normale grootte. Bij Windows 7 kiest u in het linkervenster voor Beeldscherm. Kies vervolgens tussen Laag of Normaal. De laatste instelling zorgt ervoor dat letters op 125 procent van hun ware grootte worden getoond. Liever een andere instelling? Klik links in het venster op Aangepaste tekengrootte instellen (dpi).

© PXimport

Zorg voor een hogere dpi-instelling in Windows Vista en Windows 7, bijvoorbeeld bij gebruik van een netbook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten