Windows 7: monitoring & diagnose

Door: dennis-gandasoebrata | 29 april 2010 09:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Hebt u alweer enige tijd geleden de overstap naar Windows 7 gemaakt? Aanvankelijk was het leuk om een beetje rond te klikken, maar nu wilt u waarschijnlijk gewoon dat het besturingssysteem optimaal presteert. U kunt de prestaties van Windows 7 op verschillende vlakken verbeteren en in dit artikel laten we zien hoe u dat doet!

Wat draait er?

Als u snel wilt zien welke programma's en processen op de achtergrond van Windows 7 actief zijn, kunt u gebruik maken van Taakbeheer. Taakbeheer geeft een overzicht van geopende programma's en processen. Druk op Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen. Op het tabblad Toepassingen ziet u een lijst van geopende programma's, terwijl het tabblad Processen de huidige processen toont. Voor een volledig overzicht klikt u op de knop Processen van alle gebruikers weergeven. Wilt u zien welk proces bij een toepassing hoort? Op het tabblad Toepassingen klikt u met rechts op het programma waarvan u meer wilt weten. Kies vervolgens voor Ga naar proces. Het tweede tabblad wordt geopend en het bijbehorende proces is geselecteerd.

Vertoont Windows vreemde kuren in de gebruikersomgeving? Blijven er bijvoorbeeld delen van de vensters 'hangen'? Dan kunt u Taakbeheer ook gebruiken. Kies het tabblad Processen en klik met rechts op Explorer.exe. Kies Proces beëindigen. Bevestig met een klik op de knop Proces beëindigen. Kies vervolgens voor Bestand / Nieuwe taak. Typ Explorer.exe en klik op OK. De gebruikersomgeving wordt nu opnieuw opgebouwd.

Ook in Windows 7 blijft Taakbeheer een waardevol onderdeel voor de monitoring van de systeemprestaties.

Prestatie-informatie weergeven

Voor een goed presterend Windows 7-systeem is het belangrijk dat er geen roet in het eten wordt gegooid door losse onderdelen, zoals stuurprogramma's en software. Windows 7 heeft een ingebouwd controlemechanisme dat fouten opspoort en - als u hiertoe opdracht geeft probeert te verhelpen. Het is jammer dat de makers deze functies zo goed verborgen hebben. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en beveiliging. In de sectie Onderhoudscentrum kiest u voor Veelvoorkomende computerproblemen oplossen. Onder Systeem en beveiliging klikt u op Zoeken naar problemen die de prestaties beïnvloeden. Klik op Volgende om de controle te starten.

Een ander handig instrument is de automatische probleemoplosser. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum. Links in het venster klikt u op de koppeling Informatie over de prestaties weergeven. Kies hierna voor Geavanceerde hulpprogramma's. In de sectie Prestatieproblemen leest u het als een opstartprogramma traag wordt gestart of de huidige visuele instellingen vertraging veroorzaken. Klik op een probleem voor de details en de mogelijkheid om het op te lossen.

Windows kan informatie over de prestaties én probleemfactoren tonen.

Prestaties onder de loep

In Windows 7 vindt u de Prestatiemeter. Dit onderdeel laat u zien hoe het systeem presteert en geeft onder meer informatie over de prestaties van de harde schijf en het interne geheugen. Typ Prestatiemeter in het zoekvak, gevolgd door een druk op Enter. Kies hierna voor Prestatiemeter. Een grafiek wordt getoond. Standaard ziet u hoe de processor wordt belast, maar u kunt meer informatie laten tonen. Klik met de rechtermuisknop op de grafiek en kies Items toevoegen. In de lijst links kiest u de gewenste onderdelen, waarna u klikt op Toevoegen. Tevreden over de toegevoegde items? Klik op OK. Elke lijn krijgt een eigen kleur, zodat u snel ziet welke informatie wordt afgebeeld.

Met Broncontrole kunt u een gedetailleerd beeld van het bronnengebruik opvragen. Kies Start en typ in het zoekvak Broncontrole. Het venster is opgebouwd uit vijf tabbladen. Overzicht bevat de verzameling van alle controle-onderdelen (Processor, Schijf, Netwerk en Geheugen). Klik op een 'eigen' tab om in te zoomen op de prestaties van een specifiek onderdeel. Op het tabblad Processor ziet u welke achtergrondprocessen en services draaien, en hoeveel beslag zij leggen op de processor. Ziet u een item dat onevenredig veel beslag legt op de processorbronnen, dan kunt u via Broncontrole achterhalen welk onderdeel de boosdoener is. Het tabblad Geheugen brengt in kaart hoe het geheugen van de computer is verdeeld. U leest hier bijvoorbeeld hoeveel van de ruimte is gereserveerd voor de hardware, en hoeveel geheugen is toegekend aan de stand-byvoorzieningen. Daarnaast is er het tabblad Schijf, dat alle processen met schrijfactiviteit laat zien. De grafieken rechts tonen de snelheid waarmee de informatie wordt verwerkt. Tot slot is er het tabblad Netwerk, waarin u de activiteiten van het netwerk ziet. Per proces ziet u hoeveel gegevens er verzonden en ontvangen zijn. Waarschijnlijk zal het niet altijd direct duidelijk zijn waarvoor een proces nodig is. Klik met de rechtermuisknop op een proces en kies Online zoeken. Via internet krijgt u meer informatie over het proces.

Bij Prestatiemeter bepaalt u zelf welke Windows-onderdelen in de prestatiegrafiek worden uitgezet.

0 Reactie(s) op: Windows 7: monitoring & diagnose

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.