Windows aanpassen met Tweak UIX

Door: Toon van Daele | 16 augustus 2022 15:52

How To

Wie al langere tijd met Windows werkt, herinnert zich misschien nog wel Tweak UI, een van de Microsoft PowerToys. Tweak UIX pakt deze draad weer op, maar dan als opensource-project en bedoeld voor Windows 10 en 11. Windows aanpassen doe je in een handomdraai.

Tweak UIX

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 10 en 11
Website
https://kwikr.nl/tweakuix
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Veel tweaks
  • Uit te breiden met plug-ins
  • Minpunten
  • Herstelpunt-optie zit ietwat verborgen
  • Functies niet optimaal geïntegreerd
  • Weinig feedback

De app is bedoeld om de wat meer verborgen Windows-instellingen snel aan te kunnen passen, lastige apps te verwijderen en handige apps te installeren. Het programmavenster van het portable Tweak UIX bestaat uit twee deelvensters. 

Links zie je een overzicht met rubrieken die je kunt selecteren en een zoekfunctie, al is die laatste beperkt tot de (sub)rubrieken. Aan de rechterkant vind je een activiteitenlog en de mogelijkheid om zogeheten templates te uploaden. 

Tweaks

De rubrieken beslaan onderdelen als Explorer, Taskbar and Start menu, Desktop, Paranoia, Gaming en Privacy (disable), en allemaal bevatten ze enkele tweaks die je met een vinkje in of uit kunt schakelen. De namen maken gelukkig al een en ander duidelijk, want op enkele tips na, is de app karig met feedback.

Je zou het je makkelijk kunnen maken door de knop Check in te drukken. Hiermee selecteer je namelijk de tweaks die de makers zelf handig vinden, maar je voor de zekerheid zou je die lijst nog even door kunnen nemen voordat je op Apply klikt. Verder doe je er goed aan de optie Create Restore Point (…) te selecteren in de rubriek My Computer, zodat de app automatisch eerst een herstelpunt creëert. 

We hadden liever een meer prominentere plaats voor deze functie gezien, ook al kun je wijzigingen nog ongedaan maken via de Undo-knop.

We tellen meer dan 70 tweaks in de verschillende rubrieken.

Sjablonen en plug-ins

Tweak UIX maakt ook dankbaar gebruik van de input van diverse community’s. Zo kun je tweaks laten uitvoeren op basis van enkele templates, via het uitklapmenu rechtsboven. Je kunt ook extra sjablonen en plug-ins installeren via de Options-knop. 

De plug-ins vind je dan terug in de gelijknamige rubriek, gelukkig wel inclusief feedback. De talrijke registertweaks, bereikbaar via een link op het tabblad Plus Pack, kregen we helaas niet in de app geïntegreerd.

Goed om weten: samen met Tweak UIX wordt ook het bestand tweakomatic.exe op je schijf geïnstalleerd. Afhankelijk van de geselecteerde componenten, kun je hiermee in één keer meer dan zestig handige apps installeren of overtollige apps verwijderen.

Tweak UIX kun je gemakkelijk uitbreiden met diverse sjablonen en plug-ins.

Conclusie

Tweak UIX is een flexibele tool om snel bepaalde Windows-opties te kunnen (de)activeren, hardnekkige en ongewenste apps te verwijderen en handige tools in batch te installeren. Wel mag wat ons betreft de programma-interface op de schop: meer feedback, een betere integratie en een wat beter doordacht ontwerp.

0 Reactie(s) op: Windows aanpassen met Tweak UIX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.