Windows XP aanpassen

Door: dennis-gandasoebrata | 11 juni 2010 09:26

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Hoe beter u uw werkomgeving inricht, hoe prettiger en efficiënter u werkt. Gelukkig kan Windows tot in detail worden aangepast aan uw persoonlijke smaak. In dit artikel nemen we Windows XP onder handen. Wat betreft aanpassings­mogelijkheden verschilt Windows XP wezenlijk van Windows Vista en Windows 7. En hoewel Windows Vista en Windows 7 visueel veel overeenkomsten vertonen, verschillen ook deze besturingssystemen onderling.

Onderdelen vergroten

De Windows-taakbalk van Windows XP kan wel een flinke oppepper gebruiken. Wilt u onderdelen van uw werkomgeving vergroten, gebruik dan de Taskbar Magnifier. Deze uitbreiding voegt aan de taakbalk een ingebouwd vergrootglas toe. Eenmaal geïnstalleerd, vindt u in de taakbalk de sectie Magnifier. Is de balk niet aanwezig, klik dan met rechts op de taakbalk en kies Werkbalken / Taskbar Magnifier. In de nieuwe werkbalk wordt het gedeelte uitvergroot waar de cursor zich bevindt. In feite is de Taskbar Magnifier een werkbalk. Dit betekent dat u de 'balk' ook naar een andere locatie kunt verslepen. Klik op het gedeelte en versleep de balk naar een ander deel op het bureaublad. Zo kan het bureaublad ook 'zweven'. Wilt u de balk weer sluiten, dan klikt u met de rechtermuisknop op de sectie Magnifier en kiest u voor Werkbalk sluiten.

De Windows XP-taakbalk met ingebouwd vergrootglas.

Eigen schermbeveiliging

Geef uw computer een persoonlijke tint en gebruik in Windows XP een screensaver die uw favoriete foto's laat zien. In Windows Verkenner (Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Windows Verkenner) bladert u naar de map Mijn afbeeldingen. Deze map vult u met uw foto's. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Eigenschappen. Op het tabblad Schermbeveiliging kiest u voor Diavoorstelling Mijn afbeeldingen. Klik vervolgens op Instellingen. Met de twee schuifregelaars bepaalt u de verversingssnelheid en grootte van de foto's. Via de knop Bladeren geeft u een andere bronmap voor foto's op. Plaats een vinkje bij Kleine afbeeldingen vergroten als u alle foto's in hetzelfde formaat wilt tonen. Is de optie Met het toetsenbord door de afbeeldingen bladeren toestaan geselecteerd, dan kunt u de pijltjestoetsen gebruiken om de foto's te bekijken. Zijn uw foto's voorzien van een beschrijvende bestandsnaam? Plaats dan ook een vinkje bij de optie Bestandsnamen weergeven.

U kunt de afbeeldingen uit de map Mijn afbeeldingen door de schermbeveiliging laten afspelen.

Administrator in welkomstscherm

Het gebruiksvriendelijke welkomstscherm van Windows XP, waarin de gebruikersaccounts worden vertegenwoordigd door een afbeelding, geeft standaard het Administrator-account niet weer. Met een registertruc kunt u de Administrator in Windows XP Professional wél laten weergeven. Zorg voor een goede back-up van het register en start de Register-editor (Start / Uitvoeren en typ Regedit.exe). Open de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde. Noem deze Administrator. Dubbelklik op de zojuist gemaakte waarde en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Klik op OK. Verlaat het register via Bestand / Afsluiten en start de computer opnieuw op. Het Administrator-account is beschikbaar.

Meer is minder

Behoefte aan een eenvoudige achtergrond met patronen? In oudere Windows-versies was dit geen probleem, maar sinds Windows XP is deze functie verdwenen. Met een registerwijziging kunt u alsnog patronen gebruiken als achtergrond. Open de Register-editor (Start / Uitvoeren en typ Regedit). Blader naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Patterns. Dubbelklik op het patroon dat u wilt gebruiken en kopieer de gegevens uit het vak Waardegegevens. Vervolgens opent u de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop. Kies Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde en noem deze Pattern. Dubbelklik erop en plak de gekopieerde gegevens in het vak Waardegegevens. Klik op OK en verlaat het register. Klik met rechts op het bureaublad en kies Eigenschappen. Op het tabblad Bureaublad kiest u bij achtergrond voor Geen. Start Windows opnieuw op. Het patroon is zichtbaar.

Tweak UI

Met Tweak UI voor Windows XP kunt u instellingen van de Windows-gebruikersomgeving veranderen, terwijl dat normaal gesproken niet mogelijk is. Het programma is opgebouwd zoals de Windows Verkenner en bevat aan de linkerzijde een overzicht van alle onderdelen. Rechts vindt u de opties die bij de onderdelen horen. U kunt bijvoorbeeld het aantal knoppen op de taakbalk beperken, de weergave van e-mailberichten in het aanmeldingsvenster aanpassen en het uiterlijk en gedrag van Windows naar uw hand zetten. Ook instellingen van ingebouwde Windows-toepassingen, zoals Outlook Express en Internet Explorer, past u aan met Tweak UI. Na installatie vindt u Tweak UI in het menu Start.

Tweak UI mag niet ontbreken bij het pimpen van Windows!

0 Reactie(s) op: Windows XP aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.