Word een Windows 10-expert met Windows PowerShell

Door: robbin-ooijevaar | 20 februari 2018 13:52

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder

Tip 8: Help? Help!

De helpfunctie van PowerShell is zeer uitgebreid en zelfs onoverzichtelijk als je alleen de opdracht help geeft gevolgd door Enter. De functie wordt duidelijker als je de hulpvraag specificeert. Met de opdracht help Get-NetAdapter krijg je uitgebreide informatie over Get-NetAdapter. Je leest waar dit commando voor dient, hoe je het gebruikt en waar je meer informatie vindt als je 'alles' over het commando te weten wilt komen. Bij Related links zie je gerelateerde opdrachten. Zo komen we hier het commando Restart-NetAdapter tegen. Dit blijkt uitermate handig om via een PowerShell-commando de wifi-adapter snel uit te schakelen en weer opnieuw te activeren, een truc die meestal zeer effectief is om tijdelijke wifi-storingen op te lossen.

Tip 8 Leer de help-functie kennen om snel je weg te vinden in PowerShell.

Tip 9: Linux, maar dan anders!

We noemden al een paar keer het verband tussen PowerShell en de opdrachtprompt, maar de link met Linux is nog veel groter. Veel commando's uit PowerShell komen direct uit Linux. Om bijvoorbeeld de inhoud van een map op te vragen, kun je de opdracht dir geven. Linux-gebruikers kennen deze opdracht als ls en dit commando werkt ook in PowerShell. Andere voorbeelden zijn rm (remove, verwijderen), kill (sluiten) en mv (move, verplaatsen). Op deze website vind je onder Quick reference (scrol bijna helemaal naar beneden) een handig overzichtje van veelvoorkomende commando's die zowel in Linux als de Windows PowerShell te gebruiken zijn.

Tip 10: Standaard apps verwijderen

Het verwijderen van programma's is een praktisch voorbeeld van de mogelijkheden van PowerShell. Windows 10 heeft allerlei standaard-apps aan boord waar veel mensen niet op zitten te wachten. Dankzij slimme PowerShell-opdrachten kun je de voorgeïnstalleerde 'rommel' snel verwijderen. Met de opdracht Get-AppxPackage *xboxapp* | Remove-AppxPackage gevolgd door Enter verdwijnt de Xbox-app van je computer. Met de opdracht Get-AppxPackage *bingfinance* | Remove-AppxPackage verwijder je de Geldzaken-app. Je kunt zelfs de complete app-winkel van Microsoft van je systeem verwijderen. Hiervoor geef je Get-AppxPackage *windowsstore* | Remove-AppxPackage als opdracht. Er zijn meer opdrachten mogelijk. Een overzicht vind je hier.

Tip 10 Met speciale opdrachten verwijder je de standaardapps van Windows 10 van je computer.

Tip 11: Standaardapps opnieuw installeren

Ben je te enthousiast te werk gegaan en heb je per ongeluk allerlei apps verwijderd die je eigenlijk nog weleens wilt gebruiken? Dan kun je een groot deel van de standaard app-bundel snel herstellen. Geef hiervoor Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"} als opdracht. Je hoeft dit niet helemaal over te typen, je kunt de opdracht ook kopiëren van de website uit de vorige tip.

Tip 11 Per ongeluk te veel standaardapps verwijderd? Met de juiste opdracht worden ze gedownload en opnieuw geïnstalleerd.

Tip 12: Scripts maken

We hopen met dit artikel het enthousiasme voor PowerShell geprikkeld te hebben. Als afsluiter willen we je graag nog wijzen op ISE. Deze afkorting staat voor Integrated Scripting Environment, dit is een handige omgeving om PowerShell-scripts in elkaar te sleutelen. Handig detail is dat je veel opdrachten met één muisklik toevoegt. De opdrachten staan aan de rechterkant van je scherm en er is een goede zoekfunctie aanwezig. Door commando's te combineren, maak je snel je eerste script, bijvoorbeeld om je wifi-adapter uit te schakelen weer te activeren (zie tip 6). Door je script te starten, wordt deze handeling automatisch uitgevoerd en dat scheelt veel muisklikken die anders nodig waren geweest als je de 'wifi-reset' wilt uitvoeren via bijvoorbeeld het Apparaatbeheer. Start ISE op door ise in te typen als zoekopdracht in je startmenu.

Tip 12 Integrated Scripting Environment (ISE) biedt een handige grafische omgeving voor PowerShell.

Tip 13: Tot slot...

Het voert te ver om alles over PowerShell te weten te komen in één artikel. De beste manier om met PowerShell te leren werken, is door eraan te denken op een moment dat je voor een probleem staat of iets wilt automatiseren met een script. Probeer je uitdaging op te lossen met PowerShell, dan raak je snel gewend aan de manier van denken (en werken). Wil je een vliegende start maken? Dan kun je terecht bij Microsoft Virtual Academy voor uitgebreide video's. Ook op YouTube zijn veel filmpjes te vinden. De PowerShell-instructievideo's van Don Jones zijn van harte aanbevolen.

Tip 13 PowerShell leer je het snelst door er praktisch mee te experimenteren, maar YouTube-filmpjes zijn ook handig!

6 Reactie(s) op: Word een Windows 10-expert met Windows PowerShell

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 februari 2016 13:07 Kasander
  En als het onderwerp op Linux komt moet er altijd gelijk commentaar gegeven worden op de Terminal en al die commando's die ingegeven moeten worden.
  -
  Blijkt dat er eigenlijk weinig verschil is met Windows….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 10:09 Anoniem
  dus toch weer DOS, je kan ook niet zonder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 10:28 Anoniem
  wisten de "oude rotten"toch al jaaaaren ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2017 07:31 _Pieter
  Bij het overschakelen naar Creators Fall update zijn al mijn Powerpoint presentaties geblokkeerd.
  Ik kan ze natuurlijk allemaal één voor één deblokkeren. Maar bestaat er in Powershell geen routine waarmee ik alles kan deblokkeren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2018 17:06 blablablablaap
  hmm misschien nogmaals proberen, het artikel aanpassen en dan weer posten? Ik loop tegen nogal wat zaken op die niet werken. Help get-netadapter, geen related links te zien, ook als ik met rechts klik op de startknop zie ik meteen Windows Powershell en windows powershell(admin) aanmaken is dus niet meer nodig.
  Ik heb windows 10 pro, versie 1709 build 16299.192)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2018 17:07 blablablablaap
  oeps, sorry, vergeten, zeer bedankt voor dit artikel, precies wat ik kan gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.