Word-macro achter een knop of sneltoets

Door: filip-leys | 04 maart 2010 17:19

How To

Om in Word een eerder opgenomen of nieuw gecreëerde macro uit te voeren, roept u de lijst met beschikbare macro’s op via Alt+F8, selecteert u de gewenste naam en klikt u ‘Uitvoeren’. Maar als u het macro vaak nodig hebt, is het veel handiger om die bij de hand te houden achter een knop of een toetscombinatie. Wij leggen uit hoe dit moet in Word 2007 en 2003.

Word 2007

Klik in Word 2007 eerst met rechts in het lint en selecteer de optie De werkbalk Snelle toegang onder het menu weergeven. Vervolgens past u die werkbalk aan door weer met rechts op die werkbalk (of op het lint) te klikken en te kiezen voor Werkbalk Snelle toegang aanpassen.

De werkbalk Snelle toegang biedt de mogelijkheid knoppen en/of sneltoetsen toe te kennen aan macro’s.

In het venster dat nu getoond wordt, kiest u Macro’s in de lijst onder Kies opdrachten uit. De namen van alle macro’s die in het actieve document gevonden worden, verschijnen dan links. Selecteer de macro die u op de werkbalk wilt plaatsen en met een klik op de knop Toevoegen verplaatst u hem naar rechts.

Eén voor één plaatst u de macro’s op de werkbalk.

Bent u niet tevreden met het standaardpictogram voor de nieuwe knop, dan kunt u dit veranderen door de knop Wijzigen (zie afbeelding hierboven) onderaan de rechterlijst te gebruiken.

Wilt u ook een sneltoets toekennen aan een macro, dan geeft u dit aan via de knop Aanpassen naast Sneltoetsen (zie afbeelding hierboven). Hier is het even opletten geblazen: kies eerst het document dat de macro’s bevat in het lijstje naast Wijzigingen opslaan in (standaard staat daar het sjabloon Normal.dotm). Selecteer vervolgens de optie Macro’s in de lijst Categorieën, dan worden in de rechterlijst alle macro’s getoond. Klik in het tekstvakje Druk op nieuwe sneltoets en toets de gewenste combinatie in, bijvoorbeeld Ctrl+Shift+A. Naast Momenteel toegewezen aan toont Word eventueel de huidige functie voor die combinatie, maar een klik op Toewijzen overschrijft die met de uitvoering van uw macro.

Kies zelf een sneltoets voor uw macro.

Dit volledige traject kunt u drastisch inkorten, door al bij het begin van de opname van een macro voor te kiezen deze later aan een knop of een sneltoets toe te wijzen.

Bij de start van een macro-opname kan aangegeven worden of deze aan een knop of een sneltoets dient toegewezen te worden.

Word 2003

In Word 2003 en eerdere versies begint alles met een rechterklik ergens over de knoppenbalk of het menu, en de keuze van de optie Aanpassen. Vervolgens kiest u het tabblad Opdrachten / Macro’s (in de lijst met Categorieën). Zorg er wel voor dat de juiste naam van het document geselecteerd staat naast Opslaan in. In het veld Opdrachten verschijnen dan de beschikbare macro’s. Bedoeling is dat u er eentje uitkiest en deze uit het dialoogvenster versleept naar de gewenste plaats op de knoppenbalk of ergens in de menustructuur bovenaan het Word-venster.

In eerdere versies van Word gebeurt het toewijzen van een macro aan een knop door een ongebruikelijke sleepbeweging van een dialoogvenster naar de knoppenbalk.

Aanvankelijk krijgt u de volledige naam van de macro op de nieuwe knop. Maar een rechterklik erop opent een menu met heel wat meer mogelijkheden dan in Word 2007: een andere tekst ingeven, enkel tekst of een pictogram (knopvlak heet dat hier) plus een tekst weergeven, een aantal knoppen (bv. met verwante macro’s) samenbrengen in één groep, etc. Er is zelfs een Knopeditor om pixel voor pixel een eigen pictogram te tekenen!

Het toewijzen aan een sneltoets gebeurt dan weer vergelijkbaar met wat u in versie 2007 dient te doen. Alles start nu bij de knop Toetsenbord, beschikbaar in alle tabbladen van het dialoogvenster Aanpassen.

Werkt op: Word 2007, Word 2003 en vroeger

0 Reactie(s) op: Word-macro achter een knop of sneltoets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.