Xs4all laat McAfee vallen na slechte test

De antivirus software van McAfee scoorde beroerd bij de Consumentenbond. Daardoor begint het bedrijf nu klanten te verliezen, onder ander Xs4all.

Xs4all levert al tien jaar lang anti-virus software van McAfee aan haar klanten. De software kwam gratis mee met een aansluiting. Maar na de voor McAfee dramatisch uitgepakte test van de consumentenbond gaat Xs4all op zoek naar nieuwe software. Overigens was de provider al langer ontevreden over de software.

"Al voordat deze test was geweest, was Xs4all zich aan het oriënteren op andere beveiligingssoftware. We zijn in gesprek met andere leveranciers, die beter uit de test van de Consumentenbond komen dan McAfee. Als de onderhandelingen zijn afgerond hebben we weer een pakket dat zeker past bij de kwaliteitsprovider die we zijn", aldus de woordvoerder van Xs4all in Diemen.

Evaluatie

Twee partijen resteren er nog na de uitgebreide evaluatie van voorhanden zijnde software. "We verwachten binnen uiterlijk twee maanden de keuze bekend te zullen maken. Het gaat om 300.000 klanten en om een waarschijnlijk lange periode, dus we gaan niet over één nacht ijs."

Xs4all evalueert de software niet enkel op de kracht van de virusbestrijding, maar ook op het beslag dat de software legt op de hardware, stelt het bedrijf. "Dat is bij McAfee relatief ook erg zwaar. We kregen klanten aan de lijn die de software niet gebruiken omdat die zo hinderlijk is. Daarvoor deel je die natuurlijk niet uit."

Nu is het belang van virusbestrijding relatief gedaald, gezien de veel snellere groei van andere vormen van malware, zoals spyware en bovendien hebben gebruikers behoefte aan bijvoorbeeld software om registers van traag geworden computers te schonen. Er zijn ook partijen, zoals Surfnet dat actief is voor wetenschap en onderwijs, die veel meer software aanbieden tegen lage collectieve prijzen. KPN en dochter Xs4all gaan zover nog niet.

Genadeklap

McAfee komt al een poos lang negatief uit testen, en in het nieuws. In april 2010 veroorzaakte een foutieve update het vastlopen van pc's, waar vele gebruikers grote problemen van ondervonden, onder meer ziekenhuizen, het UWV en de Hogeschool Utrecht. De juiste updates moesten toen handmatig op duizenden pc's worden aangebracht.

Genoemde test in de Digitaalgids van de Consumentenbond van afgelopen week werd gepubliceerd onder de dodelijke kop 'Gratis verslaat McAfee'. Tekst: "Opvallend: het slechtst scoort de software van McAfee, een van de bekendste namen, samen met het minder bekende Outpost van Agnitum." Deze twee pakketten scoorden een 4,3, met net daarboven Panda en de betaalde en de gratis versie van AVG die elkaar nauwelijks ontliepen. Ook de betaalde pakketten Trend Micro en Kaspersky scoren in totaal minder dan een 6,0.

De door de bond best geteste pakketten zijn Eset, G-data en de betaalde Avira-versie. Avira had ook het beste gratis pakket. De gratis pakketten van Avast en Microsoft staan in de middenmoot, net als het duurste pakket Norton (75 euro) van Symantec, dat overigens wel de beste is in malware-onderschepping. Eset scoort dankzij de beste firewall en gebruiksgemak, G-Data onderschept veel malware.

McAfee sprakeloos

Van de mogelijkheden tot wederhoor maakte McAfee geen gebruik. Het eerste telefoontje naar een servicenummer komt uit bij een Nederlandstalige helpdesk in Bulgarije. De jongeman krijgt van de chef te horen dat het alleen mogelijk is om de vragen te e-mailen, die vervolgens doorgespeeld zullen worden. Na 48 uur nog is nog niets vernomen.

Een tweede poging, via McAfee Nederland, strandt in een voice mail van een medewerkster van McAfee. Inspreken daarvan heeft hetzelfde resultaat als via Bulgarije: geen reactie.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten