Zo draai je DOS programma's in Windows 8

Door: lincoln-spector | 21 mei 2014 09:30

How To

Als je een trouwe gebruiker van Windows XP was, ben je hopelijk inmiddels overgestapt naar een meer recente versie van het besturingssysteem. De kans is dan groot dat je nog een aantal oude DOS programma's hebt die je niet wilt laten vallen. Kunnen deze ook onder Windows 8 draaien?

De grote vraag is: Draait je PC de 32-bit of de 64-bit versie van Windows 7 of 8? Als je de 32-bit versie hebt (vanwege historische redenen x86 genaamd), zou je geen problemen moeten hebben met veel (maar niet alle) DOS programma's. Maar als je de 64-bit versie (x64) draait is het officieel onmogelijk om een DOS programma te draaien.

Maar dat betekent niet dat het niet kan.

Sommige DOS programma's werken niet onder enige huidige versie van Windows. Over het algemeen zijn dit hulpprogramma's die nauw samenwerken met de hardware, zoals defragmenteerprogramma's en diagnostische tools. Maar je moet eigenlijk sowieso geen verouderde versies van dergelijke tools gebruiken.

Sommige DOS spelletjes werken ook nauw samen met de hardware, en het kan zijn dat deze ook niet werken in Windows.

Als je niet weet of je PC een 32-bit of 64-bit versie van Windows draait, is nu het moment om erachter te komen. In Windows 7, klik op Start, klik met de rechtermuisknop op Computer en selecteer Properties. In de Search charm van Windows 8, typ pc info en selecteer PC info. In beide gevallen kun je het antwoord vinden in het veld System Type.

Als je de 32-bit versie draait kun je een DOS programma draaien door simpelweg het .com bestand te selecteren. De eerste keer dat je dit in Windows 8 doet wordt er waarschijnlijk gevraagd of je een functie genaamd NTVDM wilt installeren; klik op Install this feature.

Als het programma niet wil draaien, of als je Windows 8 x64 hebt, probeer het dan in DOSBox te draaien. Dit eenvoudige, gratis programma draait DOS in een virtuele machine die redelijk in de buurt komt van het emuleren van een ouderwetse computer.

Maar er zit een lastige kant aan het instellen van DOSBox: Je moet er een "drive" voor aanmaken.

Ten eerste, maak in Windows Explorer (File Explorer in Windows 8) een map aan die zo dicht mogelijk tegen de root van een echte drive of partitie aan zit, en geef deze een korte naam zonder spaties of punctuatie. Ik raad C:\DOSfiles aan. Zet je DOS programma's in die map.

In het Search veld van het Start menu, of in de Search charm van Windows 8, typ dosbox en selecteer DOSBox 0.74 Options (het nummer kan verschillen). Vervolgens wordt er een nogal groot bestand geopend in Notepad. Scrol helemaal omlaag. Onder [autoexec], typ mount a c:\dosfiles. Sla het bestand op/

Voortaan zul je de map C:\ DOSfiles te zien krijgen als drive A: wanneer je DOSBox laadt.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

2 Reactie(s) op: Zo draai je DOS programma's in Windows 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 juni 2014 23:43 Anoniem
  Als het "slechts" om een serieus programma gaat, geen spelletje, is vDos een beter alternatief dan DOSBox:
  http://sourceforge.net/projects/vdos
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2014 15:30 Anoniem
  Dosbox tip….. Download versie 0.74 en zorg dar er een snelkoppeling op je buroblad komt. Met het exe bestand van je dosspel kun je nu gewoon het spel starten door het naar de koppeling op het buroblad te slepen….Voila werkt geweldig. Maar eerst dit even doen…..
  Volledig beeldscherm…..: In de Dosbox folder in het startmenu heb je een options folder , open deze en ga naar dosbox config. verander de fullscreen en resolutieopties in: fullscreen =true en fullresolution= desktop
  Nu heb je een goede weergave op volledig scherm en de nieuwe dosbox vind zelf je geluidskaart.
  vr.groet, Christa
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.