Zo verwijder je het zoekveld in het Windows 10 startmenu

Door: Ronald Smit | 09 december 2020 12:11

How To

Gebruikers van Windows 10 worden getrakteerd op een nogal nadrukkelijk aanwezig zoekveld naast de startknop. Niet alleen neemt het onnodig veel ruimte op de taakbalk in, het is ook vervelend om dit alsmaar in beeld te hebben, zeker als je het niet gebruikt. Terug met dat bescheiden vergrootglaasje dus!

De denkwijze van Microsoft betreffende ontwerpen van gebruikersinterfaces zijn vaak wat moeilijk te volgen. Neem nu dat toch wel heel erg prominent aanwezige zoekveld dat ineens continu op de taakbalk van Windows 10 staat. Vanaf Windows 10 versie 1903 is dat het geval, om precies te zijn. Het is een ruimtevreter van jewelste en komt ook nogal wat opdringerig over. Dat oude vergrootglaasje was zo gek nog niet! Gelukkig kun je daar met gezwinde spoed naar terugkeren. Klik daarvoor allereerst met de rechter muisknop op een leeg stukje taakbalk, en vervolgens - gewoon met links - in het geopende contextmenu op Taakbalkinstellingen. Om af te rekenen met het grote zoekveld zet je de schakelaar onder Kleine taakbalkknoppen gebruiken aan. Hop: het zoekveld verdwijnt meteen! Extra voordeeltje: de pictogrammen op de taakbalk worden net iets kleiner, waardoor er meer op passen.

Via de schakelaar Kleine taakbalkknoppen gebruiken reken je af met het monumentale zoekveld in Windows 10 1903

Zoekfunctie helemaal uitschakelen

Wil je helemaal geen zoekknop op je taakbalk? Dan kun je deze in Windows 10 ook helemaal uitschakelen. Dat doe je als volgt: klik met de rechtermuisknopop de taakbalk en kies voor de optie Zoekenen klik vervolgens op Verbergen. De zoekfunctie verdwijnt vervolgens in zijn geheel uit het startmenu. Toch spijt van je keuze? Dan zet je in hetzelfde menu-onderdeel een vinkje bij Zoekpictogram weergeven.

Hiermee haal je weliswaar de zoekfunctie weg uit het startmenu, maar zoeken kan nog steeds. Klik maar eens eenmaal op de Windows 10-startknop en typ een trefwoord in. Windows 10 toont je dan alsnog de resultaten.

Meer opties

Nu je dan toch bent aanbeland in het settings-venster van de taakbalk, is het de moeite waard ook de andere beschikbare opties eens te bekijken. Mogelijk zitten hier wat tweaks die je happy maken. Wil je bijvoorbeeld niet dat het contacten-pictogram alsmaar zichtbaar is (de poppetjes links van de systeemwerkbalk), dan zet je de schakelaar onder Contactpersonen op de taakbalk weergeven uit. Het scheelt weer een pictogram en zeker als je dit ding nooit gebruikt geldt: weg ermee. Hou het overzichtelijk en simpel.

Mocht je geen behoefte hebben aan een taakbalk die continu in beeld staat, zet dan de schakelaar onder De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus eens aan. Je ziet nu dat de balk wegschuift. Pas als je je muis weer naar de (standaard) onderrand van het scherm beweegt verschijnt hij weer. Kan zo z'n charme hebben!

Ook is het mogelijk om de taakbalk op een andere positie in beeld te plaatsen. Daarvoor maak je gebruik van de opties in het selectiemenu onder Locatie van taakbalk op het scherm. Voor gebruikers van meerdere monitoren zijn er ook nog wat praktische opties beschikbaar. Zo hoef je bijvoorbeeld niet op elk beeldscherm een taalbalk te laten zien, scheelt schermruimte en houdt de zaak overzichtelijk. Kortom: er valt best het een en ander te tweaken aan die taakbalk van Windows 10!

Snel websites openen

Heb je geen zin om telkens eerst een browserscherm te openen om vervolgens een website-adres in te typen? Gebruik dan de adresbalk in de taakbalk. Om dit in te schakelen klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk, en kies voor Werkbalkenen vervolgens voor Adres. Een adresbalk verschijnt vervolgens op de taakbalk. Een url intypen gevolgd door Enteropent de opgegeven website in je als favoriet ingestelde browser.

3 Reactie(s) op: Zo verwijder je het zoekveld in het Windows 10 startmenu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 november 2019 06:37 kakkerman
  je kan gewoon met een rechtsklik op de taakbalk naar zoeken - zoekpictogram weergeven of zoekvak weergeven kiezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2019 06:38 kakkerman
  je hoeft dus niet voor kleine taakbalkknoppen te kiezen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 december 2020 01:09 rveijkwwnl
  13 maanden verder inmiddels, wederom aandacht door C!T, bladvulling

  zet de taakbalk vertikaal links, probleem opgelost.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.