Zo herstel je jouw Windows 10-wachtwoord

Door: Mark Gamble | 23 oktober 2019 06:33

How To

Inhoudsopgave

 1. Stap 1. Wachtwoord resetten
 2. Stap 2. Telefoonnummer of e-mailadres opgeven
 3. Stap 3. Windows 10 zonder Microsoft-account
 4. Stap 4. Computer starten vanaf herstel-drive
 5. Stap 5. Extra commando's uitvoeren
 6. Stap 6. Opnieuw opstarten en inloggen
 7. Stap 7. Nieuw account aanmaken
 8. Stap 8. Andere accounts aanpassen

Het kan de beste overkomen: je wilt inloggen op Windows 10, maar helaas lijkt het erop dat het wachtwoord niet juist is. Hoe nu verder? Gelukkig is het wachtwoord eenvoudig te herstellen met deze stappen. Computer!Totaal legt je uit wat je moet doen. Zo herstel je jouw Windows 10-wachtwoord.

Sinds Windows 8 is het redelijk eenvoudig om weer in te loggen op het besturingssysteem voor het geval je je wachtwoord bent vergeten. Zeker als je bij Windows inlogt met een Microsoft-account, biedt het bedrijf voldoende opties om een reset van je wachtwoord te doen. Het voordeel daarbij is ook dat je (als je weer eenmaal toegang hebt tot Windows 10) je ook toegang krijgt tot alle andere Windows-accounts op je computer.

Stap 1. Wachtwoord resetten

Om je wachtwoord voor Windows 10 te herstellen is het wel van belang dat je beschikt over een Microsoft-account om in te loggen op het besturingssysteem. Dat kan bijvoorbeeld een Hotmail- of Live-adres zijn. Microsoft heeft een speciale wachtwoord-resetpagina beschikbaar voor dit soort gevallen, die vind je op https://account.live.com/password/reset

Op die pagina heb je de keuze uit drie opties:

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten
 • Ik weet mijn wachtwoord, maar ik kan me niet aanmelden
 • Ik denk dat iemand anders mijn Microsoft-account gebruikt


Als je je wachtwoord van je Windows 10-account niet meer weet, kies je voor de eerste optie. Klik op de knop Volgende om verder te gaan.

In het volgende scherm krijg je de vraag op welk e-mailadres het opnieuw aanmaken van het wachtwoord betrekking heeft. Daarnaast moet je ook een aantal tekens overnemen van de captcha.

In het scherm dat volgt nadat je op Volgende hebt geklikt, ontvang je een beveiligingscode op een secundair e-mailadres dat gekoppeld is aan je Microsoft-account. Bij het aanmaken van een Microsoft-account heb je het secundaire adres al moeten opgeven. Dat wordt nu weergegeven in de vorm van de eerste twee letters van je e-mailadres, gevolgd door een aantal sterretjes en daarna het domein, bijvoorbeeld @ziggo.nl of @gmail.com. Als je bij het aanmelden van je Microsoft-account een mobiel telefoonnummer hebt opgegeven, dan wordt een deel van dat mobiele nummer op vrijwel dezelfde manier (dus deels afgeschermd met sterretjes) weergegeven. Als je een mobiel nummer kiest, ontvang je een sms-je met een beveiligingscode op dat nummer. Selecteer je optie en klik weer op de knop Volgende.

Stap 2. Telefoonnummer of e-mailadres opgeven

Voer nu het gehele e-mailadres of het telefoonnummer in dat je hebt geselecteerd. Na het invoeren ervan ontvang je vrijwel direct bericht met de code. Die code kun je vervolgens invoeren in het veld dat verschijnt op de pagina. Na het invullen van de code kun je een nieuw wachtwoord aanmaken voor je Microsoft-account. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je je met het nieuwe wachtwoord inloggen op je computer.

Stap 3. Windows 10 zonder Microsoft-account

De hierboven uitgelegde procedure voor het herstellen van de accountgegevens werkt alleen als je je aanmeldt met een Microsoft-account. Maar wat nu als je alleen een lokaal Windows 10-account gebruikt? Ook dan kun je je wachtwoord resetten, maar moet je wel een aantal extra stappen uitvoeren.

Stap 4. Computer starten vanaf herstel-drive

Om je vergeten wachtwoord te herstellen van een lokaal Windows 10-account, moet je gebruik maken van de hersteloptie van Windows 10. Daar kun je een bootable Windows 10-dvd of usb-stick voor gebruiken. Als je die nog niet hebt, dan kun je die via de Microsoft Media Creation Tool. Die tool kun je op de site van Microsoft downloaden. Start vervolgens je computer op met de dvd of de usb-stick, doorgaans kun je dat doen door na het starten van je pc meteen op de F10-knop te drukken en vervolgens het bootable apparaat (dvd of usb-stick) te kiezen. Je computer start vervolgens op van die drive. Nadat het eerste scherm van de bootable drive verschijnt, druk je de volgende toetscombinatie in: Shift+F10. Er verschijnt nu een command-prompt op de x:-drive.

Stap 5. Extra commando's uitvoeren

Windows 10 is dermate beveiligd dat je niet zonder meer een wachtwoord kunt wijzigen. Toch zit er een gat in die beveiliging. Want als je een bepaald Windows-bestand verplaatst en hernoemt en vervolgens er een ander Windows-bestand voor in de plaats neerzet, kun je de beveiliging van Windows 10 omzeilen. Na het starten van de computer op de normale manier (dus zonder bootable station) kun je in het besturingssysteem komen, zonder dat je je hoeft aan te melden.

Nadat je met de toetscombinatie Shift+F10 vanuit de herstel-dvd of -usb-stick het command-venster hebt geopend, kun je met een tweetal commando's de beveiliging omzeilen. De tool utilman.exe wordt normaliter gebruikt om bij het inlogvenster een virtueel toetsenbord op het scherm weer te geven. Maar als je utilman.exe vervangt door cmd.exe, wordt het command-venster geopend, in plaats van utilman.exe.

Omdat voor elkaar te krijgen, voer je eerst het volgende commando uit:

move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak

Hiermee wordt het bestand utilman.exe tijdelijk van een andere naam voorzien. Met het volgende commando ga je nu het uitvoerbare bestand voor de command-prompt kopiëren naar de plek waar eerst utilman.exe heeft gestaan en hernoem je die naar utilman.exe:

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Stap 6. Opnieuw opstarten en inloggen

Nadat je de bovenstaande commando's juist hebt uitgevoerd, kun je de computer opnieuw opstarten vanuit de command-prompt, dat kan met deze opdracht:

wpeutil reboot

Gevolgd door enter. De computer start nu opnieuw op. Als de computer helemaal opnieuw is opgestart en je op het inlogscherm ben aanbelandt, klik je rechts onderin op het Toegankelijkheids-logo. In plaats van de opties voor toegankelijkheid, wordt nu een commando-prompt geopend.

Via de knop Toegankelijkheid kun je nu een command-prompt starten.

Stap 7. Nieuw account aanmaken

Nu de command-prompt is geopend, heb je - nog voordat je bent ingelogd op het systeem - toegang tot diverse functies. Tot zover de geavanceerde beveiliging van Windows 10.

Om nu een nieuwe gebruiker aan te maken, maak je gebruik van het net-commando. Een standaard gebruiker voeg je toe met de volgende opdracht:

net user pietjepuk /add

Hiermee voeg je een gebruiker met de accountnaam pietjepuk toe aan Windows 10. De account is nu echter nog geen administrator-account, maar dat heb je wel nodig om de andere accounts in Windows 10 aan te passen, bijvoorbeeld als je ze wil voorzien van een nieuw wachtwoord. Met de volgende opdracht voeg je de account pietjepuk toe aan de groep administrators.

net localgroup administrators pietjepuk /add

Nu dat is gedaan kun je je computer opnieuw opstarten. De account pietjepuk verschijnt vervolgens op het aanmeldscherm en kun je deze aanklikken om direct in te loggen op je computer.

Het NET-commando kun je gebruiken om nieuwe accounts toe te voegen aan Windows 10.

Stap 8. Andere accounts aanpassen

Nu je bent ingelogd met het zojuist aangemaakte account, kun je de wachtwoorden van de andere accounts aanpassen, zodat je ze weer kunt gebruiken. Klik met de rechtermuisknop op de startmenu-knop en kies voor Computerbeheer.

Klik op Computerbeheer om naar de bestaande accounts op Windows 10 te gaan.
Eenmaal in Computerbeheer klap je het menu open bij Lokale gebruikers en groepen. Zoek nu de gebruikersaccount die je wilt aanpassen, klik er met rechts op en kies voor Wachtwoord instellen. Nu kun je een nieuw wachtwoord opgeven. Nadat je dat hebt gedaan, kun je de computer weer opnieuw opstarten. Vervolgens is het weer mogelijk om in te loggen met het account waarvan je het wachtwoord was vergeten.
Hier kun je het wachtwoord van de bestaande Windows 10-acounts aanpassen.

4 Reactie(s) op: Zo herstel je jouw Windows 10-wachtwoord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2017 15:56 tiebie
  Dit lijkt een prima artikel, alleen werkt het niet of ik krijg andere gegevens dan ik artikel.
  B.v bij locaal account herstellen krijg ik als ik dit artikel volg niet x:\drive. maar x:\Sources>
  Verder als je de eerste twee teksten moet ingeven doe je achter x:\ of wat!
  Ergens klopt dit artikel niet, weet alleen niet precies waar, kun je hier op reageeren a.u.b
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2019 14:19 geborenengetogen
  @tiebie ik heb hetzelfde probleem
  Heeft u nog een oplossing gevonden uiteindelijk ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2020 16:58 Driesje4
  @tiebie
  Ik moest me CD\ naar de root gaan van de X-drive (= USB stick)
  Echter het bestand utilman.exe staat niet op de USB met Win 10.
  Wat nu?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2018 14:45 gjbosland
  Mooi artikel dat me erg geholpen heeft!
  Aan het einde wordt aangegeven om het wachtwoord te wijzigen via "lokale gebruikers en groepen", maar dat is in mijn versie van Windows 10 niet zichtbaar.

  Wat wel werkte is een snellere route:
  net user <accountnaam> *

  Als je bij <accountnaam> je bestaande gebruikersnaam invoert, krijg je direct de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord in te voeren!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.