Zo kijk je films online tijdens de koude wintermaanden

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 december 2016 07:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Tijdens de donkere winteravonden pak je wellicht iets vaker een filmpje of volg je misschien wel een spannende serie. Een dvd of blu-ray aanschaffen is natuurlijk hartstikke ouderwets en bovendien heb je geen zin om eerst naar de winkel te gaan. Je wilt zonder gedoe kijken en wel nu meteen! Welke mogelijkheden zijn er om films online te kijken en in hoeverre is het aanbod compleet? Is illegaal downloaden überhaupt nog noodzakelijk om aan je favoriete titels te komen?

Wat de muziekindustrie al jaren geleden is gelukt met onder andere Spotify, krijgt de internationale filmbranche maar niet voor elkaar. Vanwege allerlei rechtenperikelen blijkt het onmogelijk om alle recente films en series in een betaalbare dienst te vangen. Bovendien liggen de uitzendschema’s in de Verenigde Staten vaak dagen tot soms wel maanden voor op die van Nederland. Niet fijn wanneer je zo snel mogelijk de nieuwste aflevering van een spannende serie wilt zien. En dus kwam begin 2014 ineens het illegale programma Popcorn Time om de hoek kijken.

Een groep handige ontwikkelaars had slechts enkele weken de tijd nodig om een gebruiksvriendelijke streamingdienst te lanceren. Hét grote verschil met legale alternatieven bleek het bijna oneindige aanbod van recente series en films. Nagenoeg alles is er in goede kwaliteit te vinden en daarnaast zijn de titels ook nog eens zeer vlot na de televisie- of bioscooppremière beschikbaar. Hoe verhouden de legale aanbieders zich tot het illegale aanbod? Is er drie jaar na de stormachtige introductie van Popcorn Time iets veranderd in het filmlandschap?

Het illegale streamingprogramma Popcorn Time is voor filmstudio’s al bijna drie jaar een doorn in het oog.

Netflix

Wie aan een streamingdienst voor films en series denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan Netflix. Logisch, want deze aanbieder lanceerde als eerste een gebruiksvriendelijke alles-in-één-dienst tegen een betaalbare prijs. Voor 9,99 euro per maand is er een leuk aanbod met series en films in HD-kwaliteit beschikbaar. Om de boel betaalbaar te houden, zijn de aangekochte titels wel ietwat gedateerd.

Een paar jaar geleden zette Netflix een meesterzet door op grote schaal eigen series, films, cabaretvoorstellingen en documentaires te gaan produceren. Deze zogeheten ‘Netflix Exclusives’ zijn inmiddels zo populair dat veel abonnees alleen al voor deze titels blijven hangen. Miljoenen mensen kijken reikhalzend uit naar verse afleveringen van bekende namen als Narcos en House of Cards. Netflix steekt steeds meer geld in eigen producties, waardoor de aankoop van externe films en series langzamerhand een ondergeschoven kindje lijkt te worden. Traditionele series als Homeland en Suits zijn bijvoorbeeld wel via Netflix te volgen, maar lopen helaas minimaal een seizoen achter. Een Netflix-abonnement neem je dan ook vooral voor de exclusieve titels, want voor de rest is de catalogus gedateerd.

Netflix dankt zijn populariteit tegenwoordig vooral aan zijn talloze exclusieve titels.

Ultra HD

Ultra HD-televisies zijn in elektronicawinkels inmiddels gemeengoed, maar welke aanbieders zijn eigenlijk in staat om in deze resolutie te streamen? Dat zijn er vooralsnog niet zoveel. Netflix biedt enkele titels in Ultra HD aan, maar hiervoor dien je wel het duurste abonnement van 11,99 euro per maand af te nemen. Onder meer de series House of Cards en Marco Polo zijn in Ultra HD gefilmd. In Nederland biedt Videoland zijn eigen productie zwarte Tulp in de hoogste kwaliteit aan, hoewel dat alleen geldt voor bezitters van een geschikte Samsung-televisie. Navraag bij Pathé Thuis leert ons dat de traditionele filmstudio’s nog geen videomateriaal in Ultra HD beschikbaar stellen. Dit verklaart dan ook waarom streamingdiensten momenteel alleen hun eigen producties in de hoogste kwaliteit aanbieden.

Videoland

Voorheen bood Videoland onder de naam Unlimited in een aparte sectie een alles-in-één-abonnement aan voor een tientje per maand. Daarnaast was het mogelijk om recente films voor twee dagen te huren. Dat was verwarrend en Videoland heeft daarom het aanbod vereenvoudigd. Voor 8,99 euro word je lid van Videoland en krijg je toegang tot de ongelimiteerde bibliotheek. Wel heb je als lid vervolgens de gelegenheid om recentere titels voor twee dagen te huren.

Er zijn dus nog steeds titels die niet onder het ongelimiteerde aanbod vallen, maar je hebt een abonnement nodig om deze losse films te huren. Binnen het alles-in-één-abonnement hoef je niet de nieuwste films en series te verwachten, al zijn Nederlandstalige series als Moordvrouw, Zwarte Tulp en Weemoedt wel up-to-date. De meeste internationale titels zijn al iets ouder en het betreffen vaak kleinere producties. Videoland is dan ook vooral interessant voor liefhebbers van Nederlandstalig materiaal, want dankzij de bemoeienis van eigenaar RTL is dat veelvuldig te vinden. In navolging van Netflix heeft Videoland de ambitie om meer exclusieve titels uit te brengen. Na Zwarte Tulp en Weemoedt komen er binnenkort nog meer dramaseries beschikbaar.

Videoland heeft de kenmerkende interface van Netflix in grote lijnen gekopieerd.

HBO stopt!

HBO is een bekende betaalzender uit de Verenigde Staten die sinds 2012 zijn vleugels in Nederland heeft uitgeslagen. De zender staat vooral bekend om zijn populaire series, zoals Game of Thrones, The Leftovers en Getting On. Helaas maakte HBO onlangs bekend dat de zender na 31 december 2016 al zijn activiteiten in Nederland staakt. Zowel de betaalzenders als de streamingplatformen zijn in het nieuwe jaar niet meer beschikbaar vanuit ons land. Gelukkig is er voor liefhebbers van de hitserie Game of Thrones ook goed nieuws. Ziggo neemt de uitzendingen van HBO namelijk deels over. Op welke wijze dat gebeurt, is nog niet bekend. Vermoedelijk zal Ziggo de uitzendingen via zijn eigen video-on-demand-dienst aanbieden en moet je dus abonnee bij Ziggo zijn om de HBO-programma’s te zien.

Helaas trekt HBO eind dit jaar de stekker uit dit platform in Nederland.

2 Reactie(s) op: Zo kijk je films online tijdens de koude wintermaanden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 december 2016 09:28 jandahmen
  Mis ik een stukje over KODI?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2016 21:09 kuijt.h
  Yep, je mist KODI. Waarschijnlijk een oud artikel. Tut tut Computer Totaal !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.