Zo kijk je films online tijdens de koude wintermaanden

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 december 2016 07:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Pathé Thuis

Pathé Thuis onderscheidt zich van Netflix en Videoland door zich uitsluitend op films te richten. Vergeleken met een paar jaar geleden, zijn films tegenwoordig veel sneller beschikbaar bij video-on-demand-diensten. Pathé profiteert van deze ontwikkeling en biedt nieuwe titels gemiddeld al zo’n drie maanden na de bioscooppremière aan. Wanneer je een film huurt, heb je 48 uur de tijd om deze af te kijken. Het huren van een film kost tussen de 2,99 en 5,99 euro, waarbij de meeste populairdere films 5,99 kosten. Opvallend is dat sommige recente titels – in tegenstelling tot bij concurrerende diensten – niet in HD-kwaliteit beschikbaar zijn, zoals The Jungle Book en Angry Birds. Een film in SD-kwaliteit huren kost minder dan in HD-kwaliteit.

Naast het huren van films schaf je films desgewenst ook als downloadbestand aan, al ligt de prijs hiervan niet veel lager dan die van een reguliere dvd of blu-ray. De catalogus van Pathé Thuis omhelst ruim tweeduizend titels, dus er is voor elk wat wils. Het aanbod betreft zowel recent materiaal als oudere titels. Voor filmfanaten zijn er voldoende interessante films beschikbaar, al kunnen de kosten wel flink oplopen door het gebrek aan een abonnement.

Sommige nieuwe films zijn nog niet in HD-kwaliteit beschikbaar, zoals in dit voorbeeld The Jungle Book.

JustWatch

Ben je geabonneerd op meerdere diensten, of moet je juist nog beslissen welke bij dienst je een abonnement wilt afsluiten? Dan wil je misschien wel weten welke aanbieder een bepaalde titel in zijn database heeft. Want er zijn redelijk wat video-on-demand-diensten, met ook nog verschillen in prijs en kwaliteit. Gelukkig helpt JustWatch je bij het maken van een keuze. Voer de gewenste titel in en zie direct uit welke aanbieders je kunt kiezen. Fijn is dat de prijs en kwaliteit van iedere aanbieder staat vermeld. JustWatch heeft de bibliotheken van Netflix, Videoland, Pathé Thuis, iTunes, Google Play, Windows Store en MUBI geïndexeerd. Voor iOS en Android zijn er ook mobiele apps beschikbaar.

iTunes

Naar eigen zeggen biedt Apple in de iTunes Store maar liefst 85.000 titels te huur en te koop aan. Het gaat hierbij uitsluitend om films, dus voor series ben je bij iTunes aan het verkeerde adres. Veel recente titels uit de catalogus van Pathé Thuis zien we ook terug in Apples verhuurwinkel. In tegenstelling tot Pathé Thuis zijn alle recente titels wel in HD-kwaliteit beschikbaar. Bovendien ligt het tarief van 4,99 euro voor een kersverse film in HD een euro lager dan veelal het geval is bij Pathé Thuis. Wanneer je besluit om een film te huren, heb je dertig dagen de tijd om hem te bekijken.

Zodra je eenmaal begint met kijken, blijft de film nog 48 uur beschikbaar. Prettig is dat iTunes zeer veel opties biedt om films te sorteren. Zo zoek je eenvoudig Nederlandstalige titels en interessante bundels op. Een nadeel is dat je de films niet in een browser kunt bekijken, want je hebt op de pc of Mac het nogal logge programma iTunes nodig. Verder zijn de mogelijkheden voor het kijken op televisie beperkt, aangezien hiervoor een Apple TV is vereist. Netflix, Videoland en Pathé Thuis hebben dat met apps voor diverse smart-tv’s, mediastreamers en gameconsoles beter op orde.

Voor het huren van (recente) films is iTunes een goede en betaalbare keuze.

Google en Microsoft

In navolging van iTunes verhuurt (en verkoopt) Google vanuit de Play Store sinds 2014 films. Het assortiment is behoorlijk ruim. Het gaat hierbij om grotendeels dezelfde titels als we bij andere video-on-demand-diensten zien. De prijs voor een recente film in HD-kwaliteit bedraagt 4,99 euro. Een minpunt is dat je de films alleen met een Google Chromecast naar een televisie kunt streamen. Microsoft heeft in zijn applicatie Store eveneens een hoekje ingeruimd voor de verhuur van recente films. Je betaalt hier ook 4,99 euro voor films in HD-kwaliteit.

Gemist-diensten

De Nederlandse Gemist-diensten NPO Gemist, RTL XL en Kijk bieden naast hun televisieprogramma’s ook regelmatig series aan. Het gaat hierbij vooral om Nederlandse producties die je kunt terugkijken, zoals Vlucht HS12, Divorce en Celblok H. Voor sommige uitzendingen op RTL XL heb je een Premium-abonnement nodig. Dat kost 3,99 euro per maand. Verder is er met NLZiet ook een gemeenschappelijke gemist-dienst van de twaalf bekendste Nederlandse zenders beschikbaar. Je hebt dan geen last van reclame en bepaalde tv-programma’s kun je vooruitkijken. NLZiet kost 7,95 euro per maand.

Voor bepaalde series heb je een abonnement op RTL XL Premium nodig.

2 Reactie(s) op: Zo kijk je films online tijdens de koude wintermaanden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 december 2016 09:28 jandahmen
  Mis ik een stukje over KODI?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2016 21:09 kuijt.h
  Yep, je mist KODI. Waarschijnlijk een oud artikel. Tut tut Computer Totaal !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.