Zo kloon je een harde schijf

Door: ignace-de-groot | 05 februari 2015 10:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

05 Opstartbare stick

Vanuit de Verkenner kopieer je de complete inhoud van het zip-bestand naar je stick: klik op het zip-bestand met de rechtermuisknop en kies Alles uitpakken. Verwijs naar je stick (niet naar een mapje op de stick!) en bevestig met Uitpakken. Na afloop open je in de Verkenner achtereenvolgens de submappen \utils en \win32 op je stick. Hier klik je dan het bestand makeboot.bat met de rechtermuisknop aan. Kies Als administrator uitvoeren. Je krijgt een melding dat je stick bootable zal worden gemaakt. Druk een willekeurige toets in om verder te gaan.

06 Live medium

CloneZilla staat nu klaar op een opstartmedium: een cd/dvd of een usb-stick. Stop dat in de pc waarvan je een schijf(partitie) wilt klonen en zorg dat het toestel hiervan opstart. Op sommige systemen zal CloneZilla automatisch opstarten als je de pc aanzet. Bij andere systemen moet je eerst een toets(combinatie) indrukken om een bootmenu op te roepen, waar je dan het gewenste bootmedium kiest. Desnoods maak je eerst een ommetje naar het setupvenster van je BIOS, waar je dan de opstartvolgorde (boot sequence) zo aanpast dat je systeem eerst van cd/dvd of usb-stick opstart.

Tuxboot

Lukt het om een of andere reden niet de usb-stick opstartbaar te maken, dan kun je het nog met de gratis tool Tuxboot proberen. Ook hier kun je er het beste voor zorgen dat je de stick vooraf als FAT32 hebt geformatteerd. Start Tuxboot als administrator op. Bovenaan stel je On-Line Distribution in op clonezilla_live_stable en current. Onderaan stel je het Type in op USB Drive en kies je de juiste stationsletter van je stick. Zodra je met OK bevestigt, zal Tuxboot CloneZilla zelf downloaden, uitpakken naar je stick en de stick opstartbaar maken.

07 CloneZilla opstarten

In ons eerste scenario gaan we ervan uit dat je - letterlijk - een kloon maakt van je harde schijf, en dat je met dat doel al een (nagenoeg) identieke tweede harde schijf hebt aangesloten. Als je systeem is opgestart vanaf het gemaakte live-medium met CloneZilla, kies je in het opstartmenu de bovenste optie: Clonezilla Live (Default settings, VGA 800x600). Mocht het met deze optie niet lukken, dan kun je het nog proberen met Other modes of CloneZilla Live, waarna je een van de andere opties selecteert (zoals Safe Graphic Settings of Failsafe mode).

08 Kloonmodus

Kies de gewenste taal (English wellicht, Nederlands ontbreekt vooralsnog) en kies Select keymap from arch list, waarna je een geschikte toetsenbordindeling selecteert (zoals qwerty / Dutch of azerty / Belgian / Standard). Vervolgens selecteer je Start Clonezilla. Zoals gezegd focussen we in deze workshop op het echte 'klonen', dus kies je in het volgende venster device-device work directly from a disk or partition to a disk or partition. Nog een stap verder vraagt CloneZilla je in welke modus je wilt werken. Kies hier Beginner mode (zie stappen 13 en 14 voor de Expert mode).

8 Reactie(s) op: Zo kloon je een harde schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:51 Anoniem
  Neem gewoon Acronis (ook gratis te verkrijgen als je weet waar aan te kloppen) - start op - kloon HD- Bronschijf ingeven- doelschijf ingeven- enter- pc start opnieuw op - SSD van 250GB is binnen 40 minuten perfect gekloond met een P4. 3.4MHZ dus nog een oude pc hier maar werkt nog perfect : )

  In andere worden zo kloon je een HD en niet met deze 6 ellelange pagina's dat totaal overbodig is en niet echt het praktische gemak dient.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 11:51 Anoniem
  Alles uitgeprobeerd hebbende:
  MacriumReflect FREE
  werkt het eenvoudigst zonder zelf verder iets te hoeven doen
  qua instellingen, om een cloon of image te maken.

  (Acronis werkte ook goed maar zie dat maar eens uit je systeem te krijgen
  als je het niet langer wilt gebruiken)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 08:32 Anoniem
  Gasten, bedankt voor jullie tips.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 11:02 Anoniem
  hierbij nog een kleine TIP, AOMEI Backupper. is gratis en als deze geïnstalleerd is kan er een opstartbare usb stick gemaakt worden, werkt super simpel. en om het nog makkelijker te maken installeer AOMEI partition assitant (is ook gratis) en daarna AOMEI PE Builder( kan niet op is ook gratis), start deze laatste op dan kun je een opstartbare usb stick maken met partition software en de backupper erop tevens kun je nog handige portable software erop zetten. dit is mijn TIP en favoriet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 20:34 Anoniem
  Vanalles geprobeerd om mijn harddisc te klonen naar SSD. Bij mij werkte uiteindelijk MacriumReflect free.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2015 15:23 Anoniem
  Eureka! Dank voor de tip!
  MacriumReflect FREE ! De enige die echt 1op1 kloont.
  Een perfecte kloon gemaakt die ook werkt met een SSD.
  De andere progs maken een kopie van de sector, maar dat is geen kloon. Telkens kwam het boot-gedeelte niet mee. ( missing NTLDR ) en wilde de boel niet opstarten. Ik betwijfel of de auteur een opstartbare SSD gemaakt heeft. Het is een tijdrovende klus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 21:08 wvs
  Hallo Kasander,
  Bedankt voor de snelle reactie. Via een ander kanaal kreeg ik de volgende oplossing. Het betreft hierbij een Samsung EVO SSD.
  1. PC uit en de HDD ( D schijf ) afkoppelen. 2. De losse stekkers in de nieuwe grote SSD stoppen. 3. PC opstarten. 4. Meegeleverde Samsung CD met kloonsoftware opstarten en programma volgen. 5. Na de programma,s zijn overgezet (gekloond) , de PC afsluiten. 6. "Oude" SSD verwijderen. 7. Nieuwe (grote) SSD aansluiten aan de stekkers van punt "6". 8. HDD schijf ( D ) weer plaatsen en aan de stekers "steken".
  Met respect voor uw oplossing, doch dit lijkt mij wat eenvoudiger. Wat ik wel mis in deze oplossing is dat hier het "uitlijnen" niet ter sprake komt. Is dit omdat hier sprake is van SSD naar SSD en in uw oplossing van HD naar SSD? Of zou het kunnen zijn dat de Samsung software ongemerkt eerst uitlijnt en daarna kloont?
  Graag uw reactie, of van anderen
  Met vr. gr. William van Sluijs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2017 16:02 GW.
  Alsnog alleen dat macriumr. geprobeerd. Maar geen windows xp kloon kunnen maken. ronde 'm netjes af, maar helaas dus, kopie niet werkend. Of ik doe wat fout!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.