Zo kloon je een harde schijf

Door: ignace-de-groot | 05 februari 2015 10:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

09 Kloonproces

In dit scenario kopieer je de ene schijf compleet naar een tweede schijf, dus kies je hier de optie local_disk_to_local_disk_clone. Nu is het even opletten. CloneZilla vraagt je de bronschijf aan te duiden. Selecteer de schijf waarvan je een kloon wilt maken. In het volgende venster duid je dan de doelschijf aan. Besef goed dat deze laatste geheel wordt overschreven met de inhoud van de bronschijf! Hierna accepteer je de standaardoptie (Skip checking/repairing source files). Bevestig met Enter en met Y (2x) en bevestig Do you want to clone the boot loader ook met Y.

10 Wissel

Afhankelijk van de schijfgrootte kan het kloonproces een hele tijd in beslag nemen. Na afloop druk je de Enter-toets in en kies je in het menu de optie Poweroff. Voordat je het systeem opnieuw laat opstarten, moet je een van beide schijven namelijk eerst verwijderen, omdat Windows met twee identieke schijven anders in de war kan raken. Om het resultaat uit te testen, kun je in dit geval de oude (bron)schijf verwijderen en alleen de nieuwe (doel)schijf aansluiten. Als alles goed is, start de computer nu netjes op van de nieuwe schijf. De kloonoperatie is succesvol.

11 Grotere doelschijf (1)

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een kloonoperatie wilt uitvoeren van een bronschijf naar een grotere doelschijf. Ook deze operatie kun je op dezelfde manier uitvoeren als beschreven in stappen 7 t/m 10. Je zult dan wel merken dat CloneZilla niet de volledige capaciteit van de nieuwe schijf heeft benut, maar dat de partitie op die schijf precies even groot als die van de bronschijf. Dat kun je rechtzetten met een partitiebeheerder, zoals het Schijfbeheer dat in Windows zit ingebouwd. Je start het op via Windows-toets+R, waar je dan het commando diskmgmt.msc uitvoert.

12 Grotere doelschijf (2)

In principe heb je nu twee mogelijkheden. Je kunt de gekloonde partitie groter maken en de niet-toegewezen schijfruimte toevoegen aan de partitie. Klik die partitie hiervoor met de rechtermuisknop aan, kies Volume uitbreiden, druk tweemaal op de knop Volgende en op Voltooien. Een andere mogelijkheid is dat je van die niet-toegewezen ruimte een afzonderlijke partitie maakt. Daarvoor klik je die ruimte met de rechtermuisknop aan en kies je Nieuw eenvoudig volume. Druk op tweemaal op Volgende, kies een geschikte Volumenaam en bevestig met Volgende en met Voltooien.

8 Reactie(s) op: Zo kloon je een harde schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:51 Anoniem
  Neem gewoon Acronis (ook gratis te verkrijgen als je weet waar aan te kloppen) - start op - kloon HD- Bronschijf ingeven- doelschijf ingeven- enter- pc start opnieuw op - SSD van 250GB is binnen 40 minuten perfect gekloond met een P4. 3.4MHZ dus nog een oude pc hier maar werkt nog perfect : )

  In andere worden zo kloon je een HD en niet met deze 6 ellelange pagina's dat totaal overbodig is en niet echt het praktische gemak dient.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 11:51 Anoniem
  Alles uitgeprobeerd hebbende:
  MacriumReflect FREE
  werkt het eenvoudigst zonder zelf verder iets te hoeven doen
  qua instellingen, om een cloon of image te maken.

  (Acronis werkte ook goed maar zie dat maar eens uit je systeem te krijgen
  als je het niet langer wilt gebruiken)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 08:32 Anoniem
  Gasten, bedankt voor jullie tips.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 11:02 Anoniem
  hierbij nog een kleine TIP, AOMEI Backupper. is gratis en als deze geïnstalleerd is kan er een opstartbare usb stick gemaakt worden, werkt super simpel. en om het nog makkelijker te maken installeer AOMEI partition assitant (is ook gratis) en daarna AOMEI PE Builder( kan niet op is ook gratis), start deze laatste op dan kun je een opstartbare usb stick maken met partition software en de backupper erop tevens kun je nog handige portable software erop zetten. dit is mijn TIP en favoriet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 20:34 Anoniem
  Vanalles geprobeerd om mijn harddisc te klonen naar SSD. Bij mij werkte uiteindelijk MacriumReflect free.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2015 15:23 Anoniem
  Eureka! Dank voor de tip!
  MacriumReflect FREE ! De enige die echt 1op1 kloont.
  Een perfecte kloon gemaakt die ook werkt met een SSD.
  De andere progs maken een kopie van de sector, maar dat is geen kloon. Telkens kwam het boot-gedeelte niet mee. ( missing NTLDR ) en wilde de boel niet opstarten. Ik betwijfel of de auteur een opstartbare SSD gemaakt heeft. Het is een tijdrovende klus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 21:08 wvs
  Hallo Kasander,
  Bedankt voor de snelle reactie. Via een ander kanaal kreeg ik de volgende oplossing. Het betreft hierbij een Samsung EVO SSD.
  1. PC uit en de HDD ( D schijf ) afkoppelen. 2. De losse stekkers in de nieuwe grote SSD stoppen. 3. PC opstarten. 4. Meegeleverde Samsung CD met kloonsoftware opstarten en programma volgen. 5. Na de programma,s zijn overgezet (gekloond) , de PC afsluiten. 6. "Oude" SSD verwijderen. 7. Nieuwe (grote) SSD aansluiten aan de stekkers van punt "6". 8. HDD schijf ( D ) weer plaatsen en aan de stekers "steken".
  Met respect voor uw oplossing, doch dit lijkt mij wat eenvoudiger. Wat ik wel mis in deze oplossing is dat hier het "uitlijnen" niet ter sprake komt. Is dit omdat hier sprake is van SSD naar SSD en in uw oplossing van HD naar SSD? Of zou het kunnen zijn dat de Samsung software ongemerkt eerst uitlijnt en daarna kloont?
  Graag uw reactie, of van anderen
  Met vr. gr. William van Sluijs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2017 16:02 GW.
  Alsnog alleen dat macriumr. geprobeerd. Maar geen windows xp kloon kunnen maken. ronde 'm netjes af, maar helaas dus, kopie niet werkend. Of ik doe wat fout!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.