Zo kloon je een harde schijf

Door: ignace-de-groot | 05 februari 2015 10:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

13 Expertmodus (1)

In stap 8 gaven we al aan dat er ook een 'Expert mode' beschikbaar is. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk CloneZilla de partitietabel en het bestandssysteem van een kleinere bronschijf automatisch te laten aanpassen aan de opslagcapaciteit van een grotere doelschijf, zodat ingrepen zoals in stappen 11 en 12 niet nodig zijn. Kies daarvoor Expert mode en local_disk_to_local_disk_clone. Geef zowel de bron- als de doelschijf aan en aanvaard de standaard ingestelde parameters (controleer dat ook de parameter -r van een asterisk is voorzien), evenals de optie Skip checking/repairing source files.

14 Expertmodus (2)

In het volgende venster kies je de optie -k1 Create partition table proportionally (OK for MBR format, not GPT). Dat zorgt ervoor dat de partitietabel aan de grotere doelschijf wordt aangepast. CloneZilla vraagt om bevestigingen. Na afloop sluit je het systeem af, verwijder je de bronschijf en ga je via het Windows Schijfbeheer na of de aangemaakte partitie inderdaad de volledige schijfruimte inneemt. Het kan gebeuren dat Windows bij het opstarten een probleem ontdekt. Gewoonlijk wordt dat automatisch hersteld. Desnoods val je terug op de methode uit stappen 11 en 12.

15 Grotere bronschijf (1)

Kloonprogramma's kunnen uiteraard niet 200 GB data op de bronschijf klonen naar een doelschijf van 160 GB. Maar als een partitie op die bronschijf bijvoorbeeld slechts 120 GB aan data bevat, dan krijg je die weer wél op de doelschijf. Nadat je de partitie(s) hebt gedefragmenteerd (althans op een klassieke harde schijf), ga je met een partitiebeheerder aan de slag om die zo veel mogelijk te verkleinen en op elkaar te laten aansluiten. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis GParted, met een opstartbare cd/usb-stick.

16 Grotere bronschijf (2)

Vervolgens zorg je ervoor dat de doelschijf op dezelfde manier als de bronschijf is gepartitioneerd, dus hetzelfde aantal partities, dezelfde grootte en bootvlag. Daarbij houd je nog een stuk ongebruikte, niet-toegewezen schijfruimte over op de doelschijf. Ook dat doe je met Gparted. Start nu CloneZilla op. Deze keer kies je voor local_partition_to_local_partition_clone. Vervolgens duid je de (eerste) bronpartitie aan, gevolgd door de doelpartitie waarop je alle data van de geselecteerde bronpartitie wilt plaatsen. Kies na afloop eventueel Start over om zo ook (op dezelfde manier) de overige partitie(s) te klonen.

8 Reactie(s) op: Zo kloon je een harde schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:51 Anoniem
  Neem gewoon Acronis (ook gratis te verkrijgen als je weet waar aan te kloppen) - start op - kloon HD- Bronschijf ingeven- doelschijf ingeven- enter- pc start opnieuw op - SSD van 250GB is binnen 40 minuten perfect gekloond met een P4. 3.4MHZ dus nog een oude pc hier maar werkt nog perfect : )

  In andere worden zo kloon je een HD en niet met deze 6 ellelange pagina's dat totaal overbodig is en niet echt het praktische gemak dient.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 11:51 Anoniem
  Alles uitgeprobeerd hebbende:
  MacriumReflect FREE
  werkt het eenvoudigst zonder zelf verder iets te hoeven doen
  qua instellingen, om een cloon of image te maken.

  (Acronis werkte ook goed maar zie dat maar eens uit je systeem te krijgen
  als je het niet langer wilt gebruiken)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 08:32 Anoniem
  Gasten, bedankt voor jullie tips.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 11:02 Anoniem
  hierbij nog een kleine TIP, AOMEI Backupper. is gratis en als deze geïnstalleerd is kan er een opstartbare usb stick gemaakt worden, werkt super simpel. en om het nog makkelijker te maken installeer AOMEI partition assitant (is ook gratis) en daarna AOMEI PE Builder( kan niet op is ook gratis), start deze laatste op dan kun je een opstartbare usb stick maken met partition software en de backupper erop tevens kun je nog handige portable software erop zetten. dit is mijn TIP en favoriet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 20:34 Anoniem
  Vanalles geprobeerd om mijn harddisc te klonen naar SSD. Bij mij werkte uiteindelijk MacriumReflect free.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2015 15:23 Anoniem
  Eureka! Dank voor de tip!
  MacriumReflect FREE ! De enige die echt 1op1 kloont.
  Een perfecte kloon gemaakt die ook werkt met een SSD.
  De andere progs maken een kopie van de sector, maar dat is geen kloon. Telkens kwam het boot-gedeelte niet mee. ( missing NTLDR ) en wilde de boel niet opstarten. Ik betwijfel of de auteur een opstartbare SSD gemaakt heeft. Het is een tijdrovende klus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 21:08 wvs
  Hallo Kasander,
  Bedankt voor de snelle reactie. Via een ander kanaal kreeg ik de volgende oplossing. Het betreft hierbij een Samsung EVO SSD.
  1. PC uit en de HDD ( D schijf ) afkoppelen. 2. De losse stekkers in de nieuwe grote SSD stoppen. 3. PC opstarten. 4. Meegeleverde Samsung CD met kloonsoftware opstarten en programma volgen. 5. Na de programma,s zijn overgezet (gekloond) , de PC afsluiten. 6. "Oude" SSD verwijderen. 7. Nieuwe (grote) SSD aansluiten aan de stekkers van punt "6". 8. HDD schijf ( D ) weer plaatsen en aan de stekers "steken".
  Met respect voor uw oplossing, doch dit lijkt mij wat eenvoudiger. Wat ik wel mis in deze oplossing is dat hier het "uitlijnen" niet ter sprake komt. Is dit omdat hier sprake is van SSD naar SSD en in uw oplossing van HD naar SSD? Of zou het kunnen zijn dat de Samsung software ongemerkt eerst uitlijnt en daarna kloont?
  Graag uw reactie, of van anderen
  Met vr. gr. William van Sluijs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 mei 2017 16:02 GW.
  Alsnog alleen dat macriumr. geprobeerd. Maar geen windows xp kloon kunnen maken. ronde 'm netjes af, maar helaas dus, kopie niet werkend. Of ik doe wat fout!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.