Zo kun je afspeellijsten delen op Spotify

Door: redactie-computertotaal | 25 februari 2022 13:02

Spotify
How To

Heb je in Spotify een afspeellijst gemaakt die je wilt delen met vrienden en familie? In dit artikel leggen we uit hoe je dat gemakkelijk doet.

Natuurlijk heeft Spotify zelf geen  introductie meer nodig. De muziekstreamingdienst is veruit de populairste in Nederland. Spotify is onder andere beschikbaar voor Windows, maar kun je ook als app installeren voor Android en iOS.

Vanaf de desktop

Als je Spotify op je desktop gebruikt, hoef je alleen maar met de rechtermuisknop te klikken op de afspeellijst die je wilt delen, en Delen… te kiezen. Je kunt nu kiezen op welke manier je de afspeellijst wilt delen. Je wordt nu via de browser naar de inlogpagina van de dienst gebracht, mocht je nog niet ingelogd zijn. Je kunt dan een bericht aan de gedeelde afspeellijst toevoegen voordat je de link plaatst.

Ook een verborgen playlist (dit zijn afspeellijsten die niet op je profiel zijn te zien) kun je delen met anderen. De ontvanger kan deze lijst bekijken, afspelen en volgen, en kan de lijst zelf ook weer delen met anderen.

Klik op Link kopiëren naar klembord om de link zelf ergens te kunnen plakken, zoals in een e-mailbericht of in een chatvenster. Je kunt ook een code kopiëren die in de zoekbalk van Spotify gebruikt kan worden, door op Spotify-URL kopiëren te klikken.

Vanuit de WebPlayer

Als je gebruikmaakt van de WebPlayer, hoef je alleen maar met de rechtermuisknop te klikken op de afspeellijst die je wilt delen, en Link van afspeellijst kopiëren te kiezen. Deze wordt dan in het klembord opgeslagen, zodat je de link eenvoudig overal kunt plakken.

Op je Android-apparaat

Met je Android-apparaat is het mogelijk om afspeellijsten op de reguliere manier te delen, of via een Spotify-code. Deze laatste mogelijkheid wordt in de laatste paragraaf besproken.

De reguliere manier werkt als volgt. Selecteer de afspeellijst die je wilt delen, druk op het icoon met de drie puntjes, en kies Delen. Kies een van de social media-icoontjes of klik op Link kopiëren om de url handmatig te delen. Via Meer krijg je het het welbekende deelscherm te zien waarbij je zelf kunt kiezen via welke app je de afspeellijst deelt.

Gezamenlijke playlists

Wil je dat vrienden en familieleden ook nummers kunnen toevoegen aan jouw afspeellijst, nadat je deze met ze hebt gedeeld? Dat kan, maar dan moet je wel een gezamenlijke playlist maken. Dit doe je door op de desktopversie van Spotify met de rechtermuisknop te drukken op een playlist. Kies vervolgens voor Gezamenlijke playlist. Op je smartphone kun je een playlist selecteren en moet je drukken op de horizontale of verticale puntjes (afhankelijk van je besturingssysteem) bovenaan de playlist en vervolgens op Gezamenlijk maken.

Naast de naam van je afspeellijst, vind je nu een rond icoontje dat aangeeft dat de afspeellijst gezamenlijk is. Vervolgens kun je de afspeellijst delen en kan iedereen de lijst bewerken.

Op je iOS-apparaat

Op je iPhone of iPad werkt het precies hetzelfde. Selecteer de afspeellijst die je wilt delen, druk op het icoon met de drie puntjes, en kies Delen. Kies vervolgens een kanaal, of kies Meer opties om op een andere manier te delen. Als je in het deelmenu voor Link kopiëren kiest, wordt deze in het klembord opgeslagen, zodat je de link eenvoudig overal kunt plakken.

Spotify-code gebruiken in Android of iOS

Om een afspeellijst via een Spotify-code te delen, heeft Spotify toegang nodig tot je camera. Selecteer de afspeellijst die je wilt delen, druk op het icoon met de drie puntjes, selecteer Delen en zoek naar de code onder de afspeellijst (in de vorm van de horizontale frequentielijnen). Druk op de afbeelding en kies Opslaan in foto’s om deze in de galerij op te slaan.

De afbeelding of screenshot kun je op elke gewenste manier delen. De ontvanger kan de code uit de afbeelding daarna scannen door in Spotify op Zoeken te drukken en het camera-icoon te selecteren. Vervolgens kan hij of zij de optie Uit foto’s selecteren kiezen om de code vanuit de opgeslagen afbeelding te scannen, of rechtstreeks met de camera scannen.

Spotify-playlist overzetten

Het is leuk om je afspeellijsten te delen met vrienden en familie, maar wat als zij geen Spotify gebruiken maar een andere streamingdienst als Tidal, Apple Music of Deezer? Gelukkig kun je een Spotify-playlist gemakkelijk overzetten naar een andere dienst, al zit deze functie niet ingebakken in Spotify zelf. Je hebt hiervoor een third-party website genaamd Tune My Music voor nodig. Hoe je vervolgens je afspeellijsten kunt overzetten, leggen we in een ander artikel uit.

Hoe maak ik een Spotify-playlist? 

Spotify kent diverse opties om een afspeellijst te maken en te bewerken. Zoals we al aangaven kun je gezamenlijke afspeellijsten creëren, maar kun je ook lijsten downloaden en onderverdelen in mappen.  In een ander artikel praten we je bij over de afspeellijstoptie van Spotify.

Bonustips:

- Met Spotify Premium heb je de optie om de afspeellijst te downloaden en lokaal op te slaan.

- Je kunt jouw afspeellijsten ook wat overzichtelijker maken door mappen aan te maken. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op een leeg gebied onder het kopje Afspeellijsten en daarna klikt op Map aanmaken.

- In de instellingen van de lijst kun je de playlist sorteren op Titel, Onlangs toegevoegd, Artiest, Album, of Persoonlijk.

0 Reactie(s) op: Zo kun je afspeellijsten delen op Spotify

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.