Zo kun je DOS-programma's draaien in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 16 augustus 2016 11:16

How To

Misschien had je vroeger als kind een bepaald MS-DOS-spelletje dat je graag nog een keer zou willen spelen. Of misschien is er een oude DOS-applicatie die je voor je werk toch echt nodig hebt. Gelukkig is het mogelijk om in Windows 10 DOS-applicaties te draaien.

Eerst moet je controleren of je de 32-bit versie van Windows 10 hebt, of de 64-bit versie. Dat kun je zien door naar de Instellingen te gaan en op Systeem > Info te klikken. Je krijgt dan informatie over je systeem te zien, waaronder het aantal bits van het besturingssysteem in het gedeelte Type systeem. Lees ook: 10 tips voor MS-DOS in Windows 10.

Windows 10 32-bits

Als je de 32-bit versie van Windows 10 hebt, kun je probleemloos DOS-programma’s draaien door erop te dubbelklikken. Er verschijnt dan een pop-up venster met het verzoek om de functie NTVDM te installeren. Als je dit doet, wordt de DOS-applicatie geladen en hoef je voortaan niets meer te doen om DOS-programma’s te kunnen draaien.

Windows 10 64-bits

Heb je de 64-bit versie van Windows 10, dan is het iets ingewikkelder. Je hebt dan een virtuele machine nodig die binnen Windows kan draaien om een DOS-omgeving te creëren, zoals bijvoorbeeld vDos.

Het is een goed idee om vDos in een map te installeren die je regelmatig back-upt, omdat vDos alles wat je in DOS doet opslaat in de map waarin je het programma hebt geïnstalleerd.

Als vDos eenmaal geïnstalleerd is, krijg je in een nieuw venster een DOS-omgeving te zien. Je moet dan eerst op een willekeurige toets drukken om een databaseprogramma te laten draaien. Als je daarna op de 0-toets drukt, kun je zoals je gewend bent in DOS werken.

vDos-venster passend maken

Je kunt het venster kleiner maken door op de Windows-toets en F11 te drukken, en je kunt het groter maken door op de Windows-toets en F12 te drukken. Je kunt het gewenste vensterformaat ook invoeren in de instellingen van vDos. Als je dat doet, wordt de applicatie daarna altijd in een venster met dat formaat geopend.

1 Reactie(s) op: Zo kun je DOS-programma's draaien in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 augustus 2016 14:43 JosSchaars
  Natuurlijk leuk dat er (Nederlands) aandacht is voor vDos, maar:

  “… back-upt, omdat vDos alles wat je in DOS doet opslaat in de map waarin je het programma hebt geïnstalleerd.” ???

  “… om een databaseprogramma te laten draaien. Als je daarna op de 0-toets drukt, kun je zoals je gewend bent in DOS werken.” ???


  vDos is bedoeld om DOS applicaties (geen spelletjes!) te kunnen (blijven!) gebruiken in een Windows omgeving, 32 of 64-bit, XP t/m Windows 10, met toegevoegde functionaliteit. Het wordt zelfs ingezet als alternatief voor NTVDM in Windows 32-bits, netwerkomgevingen, lokaal, RDS, VPN…

  Het heeft geen zin vDos te installeren en te beoordelen zonder DOS applicatie(s), nog in gebruik onder bijvoorbeeld Windows XP. Als een pak wasmiddel openen, handige maatbeker, lekker geurtje, maar geen wasmachine om er een wasje mee te doen.

  DOS spelletjes, DOS herbeleven of eraan willen “ruiken”: Installeer dan DOSBox, beschikbaar voor veel besturingssystemen.

  Jos Schaars (vDos)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.