Zo kun je foto's bewerken met Pixlr X

© PXimport

Zo kun je foto's bewerken met Pixlr X

Geplaatst: 30 december 2019 - 14:18

Aangepast: 14 december 2022 - 11:07

Redactie ID.nl

Je hebt helemaal geen dure of zware software nodig om foto’s te bewerken. Dat bewijst Pixlr X wel. Deze online tool is helemaal gratis en je kunt je afbeeldingen in slechts enkele muiskliks naar een hoger plan tillen. Mede omdat het ontzettend veel mogelijkheden bevat, al moet je ook weer niet té veel te wensen hebben.

1 Geen account nodig

Om foto’s te kunnen bewerken met Pixlr X, hoef je helemaal niets te downloaden, en ook het aanmaken van een account is niet nodig. Om Pixlr X te gebruiken, surf je naar www.pixlr.com/x. Ben je benieuwd naar de functies die het webprogramma je biedt voordat je er zelf mee aan de slag gaat, klik dan op een van de voorbeeldfoto’s onderaan. In de bewerkingsmodus vind je links bovenaan de knop waarmee je in één keer terugkeert naar de homepage. Aan de linkerzijkant zie je de gereedschapsbalk en links onderaan instellingenknop. Het lagenpaneel bevindt zich rechts, de weergaveopties en knoppen om op te slaan en af te sluiten staan onderaan.

 

© PXimport

2 Beeld uploaden

Heb je met een voorbeeldfoto de functies van Pixlr X bekeken en wil je met eigen foto’s aan de slag, keer dan weer terug naar de homepage. Kies links voor Open image en navigeer naar het bestand dat je wilt gaan bewerken. Liever drag and drop? Ook geen probleem! Wil je een foto bewerken die ergens online opgeslagen staat? Kies dan voor Load url en kopieer het exacte webadres. Ook nog belangrijk om te weten: Pixlr X kan met de meest gangbare formaten aan de slag, zoals jpg en png, maar niet met psd-files of raw-bestanden.

3 Nieuw bestand

In Pixlr X kun je ook een nieuw bestand aanmaken, eventueel met specifieke afmetingen. Kies daarvoor bovenin voor Create new. Pixlr X stelt je een aantal standaardafmetingen voor – zoals Instagram 1080x1080 of Facebook Cover 828x465 – maar aan de rechterkant kun je ook zelf afmetingen invoeren. Geef je creatie een naam, vul het aantal pixels in bij Width en Height en kies eventueel nog een achtergrondkleur bij Background.

 

© PXimport

4 Stockbeeld zoeken

Een van de sterke punten van Pixlr X is dat je rechtstreeks vanuit de applicatie naar gratis stockbeelden kunt zoeken. Klik simpelweg bovenin op Stock search en typ je zoekterm in de balk. Let wel, aangezien Pixlr met de beeldbank van Unsplash werkt, moet je je zoekterm in het Engels invoeren. Met de knop Load more onderaan haal je nog meer beelden tevoorschijn. Zodra je een foto gekozen hebt, kies je tussen Create new of Add current om de afbeelding respectievelijk in een nieuw of bestaand bestand te laden.

5 Verplaatsen en croppen

De interface van Pixlr is ontzettend intuïtief. Met de bovenste knop in de gereedschapsbalk kun je onder andere het afbeeldingsformaat wijzigen en het canvas aanpassen. Via Layer / Unlock ontgrendel je de achtergrondlaag en met Duplicate kopieer je de desbetreffende laag. Met de tweede knop in de balk kun je het formaat aanpassen en je beeld roteren, rechttrekken of bijsnijden. Zet je het schuifje achter Select aspect om, dan kun je kiezen uit enkele standaardverhoudingen.

 

© PXimport

6 Achtergrond weghalen

Een andere handige feature is de mogelijkheid om de achtergrond weg te halen. Klik op het schaartje en gebruik daarna de tweede knop bovenaan – de magische toverstaf – om grote delen in één keer te verwijderen. Met het penseel – de derde knop helemaal bovenaan – kun je handmatig nog wat dingen wegwerken. De grootte en zachtheid van het penseel pas je aan met de schuifbalken onder Size en Softness. Met Hint removed kun je snel even spieken hoe het resultaat voorheen was.

7 Tig aanpassingen

Met de vierde knop in de gereedschapsbalk kun je een foto in één keer automatisch aanpassen. Klik simpelweg op Auto fix. Via dit menu kun je een foto ook meteen omzetten naar Black & White of de kleuren omdraaien (Invert). Heb je wel vaker foto’s bewerkt of wil je gewoon wat experimenteren? Ga dan met de schuifbalken in de linkerkolom aan de slag. Je kunt dan onder meer de verzadiging, kleurtemperatuur, tint, helderheid en contrast aanpassen.

 

© PXimport

8 Fijne filters

Waar Pixlr X ook geen gebrek aan heeft, zijn filters. De knop met de puntjes in de gereedschapsbalk opent het Filter-menu. Via Sharpen kun je je afbeelding verscherpen, met Clarity pas je de helderheid aan en met Smooth kun je alles verzachten. Wil je wat korrel toevoegen? Schuif dan wat met het balkje onder Grain. Onder Scene kun je een vignet toevoegen, je foto wat extra glitter en glamour geven of helemaal pixelen. Experimenteer er gerust op los, want met Undo kun je altijd een stap terug.

9 Kant-en-klare effecten

Heb je maar weinig op met het bewerken van foto’s en geen zin om daar al je tijd in te steken? Maak dan gebruik van een van de acht presets. Dat is gelukkig niet alles, want klik je bijvoorbeeld op Retro, dan heb je nog eens keus uit dertien verschillende voorvertoningen. Die ruime keuze geldt voor iedere preset. Om een preset toe te voegen op je foto, hoef je alleen maar op het miniatuurtje te klikken. Met de schuifbalk kun je de intensiteit desgewenst nog wat verminderen. Helaas kun je geen presets met elkaar combineren, voor een creatieve touch. Om terug te gaan naar het categorie-overzicht klik je op Back.

 

© PXimport

10 Nog wat retoucheren

Met de verfkwast in de gereedschapsbalk kun je je foto selectief retoucheren. Er zijn vier opties. De pleister laat je toe kleine oneffenheden weg te werken, met de Clone stamp kun je specifieke delen in je foto vermenigvuldigen, de druppel vervaagt je afbeelding (Blur) of verscherpt (Sharpen) hem. Tot slot kun je met de laatste knop specifieke delen van je foto lichter (Lighten) of donkerder (Darken) maken. Bij elke optie heb je de mogelijkheid de grootte (Size), zachtheid (Softness) of sterkte (Strength) van je penseel in te stellen.

11 Krabbels en letters

Om iets extra’s op de foto te tekenen, heb je een extra penseel nodig. Klik op het penseel in de gereedschapsbalk en dan op Add new drawing. Kies vervolgens of je uit de losse pols wilt tekenen of met kant-en-klare vormen er iets aan wilt toevoegen. Teken je met de muis, dan kun je met behulp van de schuifbalken weer de grootte (Size), zachtheid (Softness) en transparantie (Transparancy) aanpassen. Tekst toevoegen gaat hetzelfde. Zo kun je het tekstblok verplaatsen, een lettertype kiezen, de interlinie aanpassen, de letterafstand wijzigen, een schaduw toevoegen enzovoort.

 

© PXimport

12 Stickers en meer

De twee onderste knoppen in de balk zijn een must voor iedereen die van wat spielerei houdt. Overlays, Borders, Shapes, Stickers, je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Kies je er bijvoorbeeld voor om een kader toe te voegen, dan kun je dat kader 180 graden draaien of spiegelen, en de transparantie nog aanpassen. Via de knop Images kun je ook een extra beeld aan je foto toevoegen: een eigen plaatje, een online foto of een stockbeeld.

13 Laag per laag

Elke nieuwe toevoeging, als tekst, een vorm of een sticker, komt in een nieuwe laag terecht. Zelf kun je ook heel eenvoudig een nieuwe laag aanmaken door op het plusteken boven aan de rij met lagen te klikken. Kies vervolgens uit Image, Text of Drawing om respectievelijk een foto-, tekst- of tekenlaag toe te voegen. In het lagenvenster kun je de lagen van positie veranderen door te ze verslepen. Ook kun je via de puntjes op de laag altijd de Blend mode en Transparency nog aanpassen, mocht je later nog iets willen wijzigen of dingen beter op elkaar willen laten aansluiten. Met de twee onderste knoppen dupliceer of verwijder je bovendien gemakkelijk die specifieke laag. De achtergrondlaag is trouwens altijd vergrendeld, deze kun je ontgrendelen door op het eerste icoontje in de gereedschapsbalk (Arrange) op Unlock te klikken.

 

© PXimport

14 Opslaan!

Ben je helemaal tevreden met het resultaat? Dan wil je natuurlijk je werk kunnen opslaan. Kies daarom rechts onderaan voor Save. In het dialoogvenster geef je een bestandsnaam op en maak je een keuze tussen het bestandstype JPG of PNG. Bij een jpg’tje kun je de schuifbalk onder Quality nog verplaatsen als je ziet dat het bestand te groot is geworden. Tot slot kun je ook zelf de breedte en hoogte van je foto nog aanpassen. Klik op Download om de bewerkte foto meteen op je harde schijf op te slaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten