Zo installeer je de Oktober 2018-update van Windows 10

Door: Mark Gamble | 02 oktober 2018 14:51

How To

Microsoft heeft op dinsdag 2 oktober de nieuwste versie van Windows 10 vrijgegeven. De zogeheten Oktober 2018-update met versienummer 1809 zal in de loop van vandaag naar computers worden uitgerold. Je kunt er ook voor kiezen om handmatig een update van Windows 10 uit te voeren. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

De nieuwe Oktober 2018-update van Windows 10 bevat een aantal verbeteringen en nieuwe toepassingen. Bovendien is er weer een aantal bugs opgelost en werken bepaalde onderdelen weer op een andere manier.

Updaten

Bij het updaten van Windows 10 kun je altijd kiezen voor een directe, zogeheten in place-update, waarbij het systeem via Windows Update wordt binnengehaald, of de update handmatig downloaden.

Een andere optie is om een bootable usb-stick te maken of een dvd, zodat je Windows 10 helemaal opnieuw kunt installeren. Ook dat werkt gewoon voor de Oktober 2018-update.

Kies je voor een update via Windows Update, dan kun je checken of de nieuwste versie (1809) daar al beschikbaar is. Dat doe je via Instellingen en Bijwerken en beveiligen. Als de nieuwe update voor Windows 10 er is, zie je dat automatisch verschijnen bij Windows Update en kun je ervoor kiezen om deze direct te installeren. Let wel: je hebt zo'n 15 GB vrije ruimte op de harde schijf nodig om de update te kunnen uitvoeren.

creators update installeren
De nieuwe Oktober 2018-update komt beschikbaar bij Windows Update.

Windows 10 Oktober 2018-update downloaden

Op de downloadpagina van Microsoft is ook een aparte tool te vinden voor het updaten van je huidige Windows 10-installatie. Let wel: deze tool werkt alleen voor een Windows 10 Home of Windows 10 Pro, je kunt deze tool niet gebruiken om Windows 7, 8 of een andere versie te updaten naar de Oktober-update.

Om de tool te downloaden klik je op de pagina bovenin op de knop Update Nu.

Het downloaden van de tool (6,27 MB) start en na enkele seconden voer je het programma Windows10Upgrade9252.exe uit. De update-wizard start vervolgens met een welkomstscherm, waarin je kunt lezen dat de nieuwe update beschikbaar is.

Handmatig upgraden naar versie 1809 via de update-tool.

Klik op de knop Nu bijwerken. Er wordt eerst gecontroleerd of er voldoende schijfruimte is, en of alle andere systeemeisen voldoende zijn om de update te installeren. Als deze opties zijn gecontroleerd en je computer aan de eisen voldoet, worden de nieuwe installatiebestanden voor de Windows 10 Oktober Update nu voor je gedownload.

creators update installeren

Er wordt ongeveer 2,5 GB aan bestanden gedownload, en afhankelijk van je internetverbinding kan het tot zo'n 30 minuten duren voordat de bestanden zijn binnengehaald. Met deze tool kun je overigens alleen je bestaande Windows 10-installatie direct updaten naar de Oktober 2018-update. De tool biedt geen mogelijkheid om bijvoorbeeld een bootable usb-stick of dvd te maken, daarvoor moet je de Media Creation Tool gebruiken, maar ten tijde van schrijven is daar de Oktober-update nog niet in opgenomen.

Download voltooid

Als de download van alle bestanden compleet is en de bestanden zijn gecontroleerd, start de daadwerkelijke installatieprocedure. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om de installatie te onderbreken en moet je wachten totdat je een melding krijgt dat de computer opnieuw moet worden opgestart.

creators update installeren

Tijdens het updateproces zelf kun je verder nog niets instellen of aanpassen, dat gebeurt pas op het moment als de computer opnieuw wordt opgestart. Die melding verschijnt vanzelf, tegelijkertijd met een aftelklok. Als je niets doet, wordt de computer automatisch na een half uur opnieuw opgestart, maar als je de herstart zelf wil initiëren, druk je op de knop Nu opnieuw opstarten. Zorg wel dat je al je openstaande programma's en bestanden sluit en hebt opgeslagen.

Creators update installeren

Na de herstart

De computer wordt waarschijnlijk een tweetal keer opnieuw opgestart. Na de tweede herstart heb je de mogelijkheid om je privacy-instellingen nogmaals te controleren. Met iedere Windows-update wordt alles weer automatisch ingeschakeld, dus controleer dit extra goed. Microsoft heeft ook bekend gemaakt welke gegevens er allemaal worden verzameld, dus wellicht wil je na de installatie ook nog even alle instellingen opnieuw langslopen.

Vervolgens krijg je een aanmeldscherm waarbij je het account waarmee je eerder al met Windows 10 was aangemeld, kunt selecteren. Het is in dit scherm ook mogelijk om een nieuw account aan te maken, in dat geval kies je onderin voor de link Ik ben <accountnaam> niet, waarbij <accountnaam> de naam is van het account dat je gebruikte toen je de Windows 10 Oktober-update installeert.

Check de versie

Benieuwd of je nu succesvol de Oktober-update hebt geïnstalleerd? Ga naar het startmenu en typ meteen de opdracht winver, gevolgd door Enter. Als alles goed is gegaan, zie je nu bij het versienummer staan Versie 1809 (Build van besturingssysteem 17763.1). Let op: het buildnummer van jouw kan afwijken van de hier afgebeelde, het versienummer is het belangrijkste.

Komt het bovenstaand scherm overeen met dat van jou? Gefeliciteerd, je hebt de Oktober-update succesvol geïnstalleerd en kun je genieten van alle nieuwe functies van deze bijgewerkte Windows 10-versie.

9 Reactie(s) op: Zo installeer je de Oktober 2018-update van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 april 2017 14:57 ardsur
  Als er vurige Windows10 liefhebbers zijn, die inderdaad eerder de Creators Update installeren en uitproberen, zou ik het op prijs stellen van U te vernemen of en welke problemen er zich voordoen?
  Normaal wacht ik namelijk zeker een maand met deze grote MS upgrades, en lees forums en computer information bladen om er zeker van te zijn dat er geen grote problemen zijn, zoals vorige upgrade alvorens mij hier aan te wagen.

  Ik dank U voor de genomen risico's en wacht Uw goede of slechte berichten af.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2017 08:35 niekdoorn
  Het draait bij mij al 2 weken en heb geen onvolkomenheden opgemerkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2017 11:00 Pieter_64
  Ik heb afgelopen weekend op een aantal computers de update gedaan en ben nogal wat problemen tegengekomen:
  1. Op een set grote problemen met de videokaarten. Ik heb een HD5570 en een externe USB kaart (Dynalink). Van de HD5570 krijg ik een code 43 melding en van de USB kaart überhaupt geen melding. Als ik Google op die code 43 melding wordt ik niet vrolijk. Op een andere computer met dezelfde HD5570 loopt alles wel soepel. Vooralsnog een rollback gedaan, wat ik ook probeerde, ik bleef de meldingen houden. Het baart me wel zorgen dat twee totaal verschillende kaarten niet werken.
  2. Op een andere computer werkte de geluidskaart niet meer (NVIDIA). Dat probleem is redelijk vlot opgelost door een update.
  3. Mijn meest toegepaste (professioneel en zeer specifiek) softwareprogramma werkt niet meer. Gezien de melding ligt dat aan het programma. De melding is dat er door het programma een OS functie wordt aangeroepen, dat niet meer bestaat. Klaarblijkelijk heeft Microsoft een of andere functie verwijderd/ gewijzigd. Of die fout te wijten is aan Microsoft (functiewijziging niet gemeld) of aan de softwareproducent weet ik vooralsnog niet. Uiteraard wel de fout gemeld bij de producent.
  3. Een positief verschijnsel is dat op een machine waarbij de 1607 anniversary update destijds niet lukt, nu wel deze update draait. Ik ga ervan uit dat de anniversary update verwerkt zal zijn in de laatste.

  Kortom ik ben met angst en beven aan het testen met allerlei apps en progs. Misschien toch te vroeg geüpdatet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 september 2017 17:49 jac10
  Prachtig verhaal aan de kop over de Creators update maar bij mij krijg ik-em niet geinstalleerd. Steeds geeft mijn PC er de brui aan bij 88% installatie. Geen HD activiteiten meer en een zwart scherm. Zit nu nog steeds (2 aug 2017) met de laatste update versie 1607.
  Ik weet het niet meer………………………………………………
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2018 11:13 WWillem
  De W10 64bits Engels International versie is zo groot (4684482 kB) dat deze niet meer op een gewone DVD kan worden gebrand.
  Is er een mogelijkheid om een ISO te splitsen?

  Update. Met 7-zip heb ik het bestand 2% kleiner kunnen maken. Precies genoeg om het ISObestand op een DVD te kunnen branden, voor het geval ik deze update later nog eens terug zou willen plaatsen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2018 13:20 Joris Peterse
  @WWillem Ik denk dat het makkelijker is om een opstartbare usb-stick te maken. Hoe je dat doet, lees je hier: https://computertotaal.nl/artikelen/pc/zo-maak-je-een-windows-10-usb-opstartschijf/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2018 12:53 Highstreets
  Vijf reacties, maar slechts één reactie gaat over de update 1809 en die gaat ook niet over een ervaring met die update van Microsoft.
  Mijn enige probleem tot dusver (sinds 04/10/2018) is dat ik de audio van VLC kwijt was. Ik weet helaas niet meer hoe ik de audio weer aan de praat heb gekregen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2018 16:26 audb
  Als ik op Hardware.info en tweakers.net lees dat er problemen zijn die hier niet worden genoemd vraag ik me wel af of ze niet beter even bij de buren kunnen gaan kijken.
  Er zijn namelijk gebruikers die hun documenten map totaal leeg aantroffen na het updaten. https://nl.hardware.info/nieuws/60203/bug-geintroduceerd-in-windows-10-october-update-2018-wist-volledige-documenten-folder
  Dit gebeurt niet bij iedereen maar het is wel verstandig en sterk aan te raden om even al je bestanden die je wilt behouden op een andere harddisk te zetten.
  Ook bestanden van de desktop/bureau blad moeten tijdelijk even ergens anders neer gezet worden zeker als het belangrijke bestanden zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2018 16:17 Kasander1
  @audb
  https://computertotaal.nl/artikelen/nieuws/microsoft-trekt-grote-windows-10-update-terug
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.