Zo kun je tekst automatisch vertalen in Google Docs spreadsheets

Door: Martin Gijzemijter | 08 november 2019 06:15

How To

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een spreadsheet gemaakt in Google Spreadsheets, en de meeste lezers zullen ook Google Translate wel eens gebruikt hebben. Maar wist je dat er een manier is om beide diensten tegelijkertijd te gebruiken? Met Google Translate kun je teksten in spreadsheets in Google Docs automatisch vertalen.

Document voorbereiden

Voordat we aan de slag kunnen, moeten we een document voorbereiden. Surf naar https://docs.google.com, log in met je Google-account en maak een nieuwe spreadsheet in. Je kunt nu van alles vertalen, maar we beginnen met een eenvoudig rijtje woorden en zinnen. Zet in het veld A1 het kopje Nederlands, en in A2 het kopje Engels (of een andere taal waarnaar jij wilt vertalen). Typ nu onder het kopje Nederlands alle woorden en zinnen die je wilt laten vertalen.

Bereid een document voor met zinnen en woorden die je graag zou vertalen.

Taalcodes opzoeken

Voordat je Google Translate kunt loslaten op je materiaal, is het belangrijk dat je eerst weet welke landcodes er bij bepaalde talen horen. Deze codes heb je straks nodig bij het maken van je vertaalformule. Ga je voor Engels en Nederlands, dan is het heel makkelijk: EN en NL. Zo zul je overigens de meeste codes wel kunnen raden (FR voor Frans, ES voor Spaans enzovoort). Wil je niets aan het toeval overlaten, bekijk dan even de lijst met codes door in Google te zoeken op Language Codes (let op het gaat om de variant met twee letters).

Zoek eerst even de taalcodes op die je nodig hebt.

Formule toepassen

Nu je alle benodigde informatie hebt, kun je eenvoudig de vertaalformule toepassen. Ga hiervoor in cel B2 staan (oftewel naast het eerste woord dat je wilt gaan vertalen). Typ nu de volgende formule: =GoogleTranslate(A2; "NL"; "EN"). Belangrijk hierbij is dat de eerste parameter (hier: A2) verwijst naar het veld waarin het te vertalen woord staat. De letters NL en EN staan zoals vermeld voor Nederlands en Engels. Deze letters pas je dus aan naar de gewenste bron- en doeltaal. Je kunt in plaats van NL ook AUTO gebruiken, om Google zelf de gebruikte taal te laten detecteren. Zodra je op Enter drukt, zul je zien dat het woord in de betreffende cel wordt vertaald. En, zoals je van Excel en Google Spreadsheets gewend bent, kun je de formule eenvoudig kopiëren naar alle cellen daaronder, om de formule op die cellen toe te passen.

Pas de formule toe en zie hoe je teksten automatisch vertaald worden.

0 Reactie(s) op: Zo kun je tekst automatisch vertalen in Google Docs spreadsheets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.