Zo maak je een dropdownmenu in Excel

Door: Justin Doornekamp | 25 juli 2022 13:11

How To

Wil je efficiënter werken in Excel, dan zijn dropdownmenu’s erg handig. Dit zijn keuzelijsten, waarmee je uit meerdere vooraf bepaalde opties één keuze kunt maken. Hoe maak je zo’n keuzelijst of dropdownmenu in Excel? Om een keuzelijst te maken, heb je gelukkig geen verregaande kennis van Excel nodig.

Invulopties apart zetten

Stel je hebt een eigen bedrijf en je wilt inzichtelijk krijgen op welke manier klanten benaderd willen worden. In het voorbeeld hieronder hebben een lijst met namen aangemaakt en daarnaast een column die bedoeld is om aan te geven hoe klanten het liefst benaderd worden.

Achter iedere naam moet een keuzelijst komen om aan te geven of iemand het liefst wordt benaderd via mail, telefoon of sms. Het is handig als je deze opties alvast ergens in het Excel-document zet: het maakt niet uit waar. In ons voorbeeld hebben we de drie opties in cellen E1, E2 en E3 gezet.  

Zet de invulopties bijvoorbeeld in de cellen E1, E2 en E3.

Gegevensvalidatie

Je dient eerst de cellen te selecteren die een dropdownmenu moeten krijgen. In ons voorbeeld zijn dat de cellen B2 tot en met B8. Ga dan in de menubalk van Excel vervolgens naar Gegevens en kies in het Lint voor de optie Gegevensvalidatie. Deze optie vind je bij Hulpmiddelen voor gegevens. Vervolgens verschijnt er een venster in beeld. Kies onder Toestaan voor Lijst

Bij Bron kun je nu de verschillende keuzes opgeven. In ons voorbeeld vul je hier het celbereik E1:E3 in en druk op OK. Als het goed is zet Excel dit om in een werkende formule. Is dat niet het geval? Voer bij Bron dan zelf de formule als volgt in: =$E$1:$E$3.

Selecteer de cellen waar een keuzemenu moet komen en verwijs in het menu Gegevensvalidatie naar de verschillende opties.

Invoerbericht

In het dialoogvenster kun je onder het tab Invoerbericht een tekst invoeren die moet worden getoond als je een cel selecteert. Hier kun je dus iets invoeren als Kies een optie

Foutmelding aanpassen

Voer je een andere optie in dan de keuzes uit de lijst, dan krijg je de foutmelding Deze waarde komt niet overeen met de beperkingen voor gegevensvalidatie die voor deze cel zijn gedefinieerd. Dit is een ietwat vage foutmelding, zeker als anderen jouw Excel-document moeten invullen. Daarom kun je de foutmelding aanpassen. 

Ook dit doe je in het venster Gegevensvalidatie bij het tabblad Foutmelding. Geef een titel op voor het dialoogvenster dat verschijnt bij een foute invoer, bijvoorbeeld Verkeerde invoer. Bij foutbericht kun je iets zetten als Kies een optie uit de lijst

Het is nu een stuk duidelijker als iemand een ongeldig keuze heeft gemaakt.  

Je kunt zelf een foutmelding aanmaken bij een verkeerde invoer.

Wil je meer leren over Excel? Dankzij de Tech Academy cursusbundel Excel in praktijk leer je alle belangrijke vaardigheden. 

0 Reactie(s) op: Zo maak je een dropdownmenu in Excel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.