Zo misleid je adverteerders in je browser met Track This

Door: Justin Doornekamp | 18 juli 2019 10:37

Incognito browser
Blog

Ook zo last van gepersonaliseerde advertenties als je aan het surfen bent en wil je adverteerders eens op het verkeerde been zetten? Probeer Track This!

Recent lanceerde de ontwikkelaar achter Firefox, Mozilla, een speciale website genaamd trackthis.link. Als je de link volgt, kom je op een pagina terecht waar je een keuze kunt maken uit vier standaardprofielen, te weten Hypebeast, Filthy Rich, Doomsday of Influencer. Kies een profiel en klik vervolgens op de knop Track This. Op basis van je keuze, opent de website maar liefst honderd tabbladen voor je. Kies je bijvoorbeeld voor Influencer, dan worden er honderd pagina's geopend over onder meermeditatie-apps of manieren om je huid te verzorgen. Ga je voor Hypebeast, dan zullen adverteerders denken dat je geobsedeerd bent door de laatste mode en muziek. Let er wel op dat je pop-upvensters toestaat in je browser, anders worden de tabs niet geopend.

Trackers

Het idee is dat adverteerders compleet op het verkeerde been worden gezet. Zij verzamelen via trackers namelijk op basis van je websitebezoeken zoveel mogelijk informatie over je interesses en hobby's. Op deze manier kunnen zij je gepersonaliseerde advertenties voorschotelen.

Mozilla merkt wel op dat Track This vermoedelijk slechts enkele dagen werkt, omdat trackers van adverteerders tegenwoordig zeer geavanceerd zijn. "Ze kunnen je normale surfgedrag alweer vrij snel ontdekken", aldus de ontwikkelaars.

Mozilla zet zich al een tijd in om internetgebruikers meer bescherming te bieden tijdens het surfen. Zo werd de vernieuwende Firefox-browser voorzien van Enhanced Tracking Protection, die aanvullende bescherming biedt tegen volgen. In de privénavigatie worden bijvoorbeeld alle online trackers tijdens het surfen geblokkeerd en wordt je surfgeschiedenis niet opgeslagen. Ook houdt de browser verborgen trackers die je online volgen tegen.

Mozilla zou aan een betaalde versie van Firefox werken, waarmee de bescherming van gebruikers nog verder wordt opgeschroefd.

0 Reactie(s) op: Zo misleid je adverteerders in je browser met Track This

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.