Zo vind je alles terug in Evernote: De 6 ultieme zoektips

© PXimport

Zo vind je alles terug in Evernote: De 6 ultieme zoektips

Geplaatst: 8 augustus 2014 - 11:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Redactie ID.nl

Als het gaat om het maken van notities is Evernote de beste optie. Met zijn mobiele apps en browser plug-ins, is het heel eenvoudig om een artikel, afbeelding of andere data aan je persoonlijke collectie toe te voegen. Voor je het weet heb je echter veel meer informatie dan je kunt verwerken.

Dus wat moet je doen als je één van die vele notities moet vinden? Ze handmatig doornemen lijkt op het doorzoeken van een archiefkast. In plaats daarvan kun je gebruikmaken van de geavanceerde zoekfucties in Evernote. Hiermee kun je notities vinden op basis van waar of wanneer ze zijn aangemaakt, in welke notebook ze staan opgeslagen, of zelfs wat voor soort media ze bevatten. Hier zijn de nuttigste zoekoperatoren om je zoekopdrachten te verkleinen.

Zoekopdrachten met trefwoorden

Je kunt veel meer uit zoeken met trefwoorden halen als je weet wanneer je de any: operator moet gebruiken. Evernote laat standaard alleen de notities zien die alle trefwoorden in je zoekopdracht bevatten. Als je je zoekopdracht wilt uitbreiden, zet dan de any: operator voor je trefwoorden, en Evernote zal je alle notities laten zien die zelfs slechts één van de trefwoorden bevatten. Bijvoorbeeld, de volgende zoekopdracht zal alle notities laten zien met het woord "invoice" of "expense".

any:invoice expense

Tags en Notebooks

Je kunt een specifieke notebook doorzoeken door de notebook: operator aan het begin van je zoekopdracht te zetten. Bijvoorbeeld, de volgende zoekopdracht zal alleen zoeken naar notities van vergaderingen uit je "Office and work" notebook. Als een term een spatie bevat kun je er aanhalingstekens omheen zetten om Evernote het als één enkel trefwoord te laten interpreteren:

notebook:"Office and work" meeting

 

© PXimport

Als je weet dat een trefwoord gebruikt is als een tag in de notitie waar je naar op zoek bent, en je geen notities te zien wilt krijgen die dat trefwoord in de tekst hebben staan, gebruik dan de tag: operator. Zowel de notebook: als de tag: operator kunnen omgekeerd worden door er een liggend streepje (-) voor te zetten. De volgende zoekopdracht zal notities opleveren die het woord "article" bevatten, maar die niet de tag "draft" hebben:

-tag:draft article

Tijdsperiode

Je kunt zoeken naar notities die binnen een bepaalde tijdsperiode zijn aangemaakt of geüpdatet met behulp van de created: of updated: operatoren. Beiden moeten direct gevolgd worden door een datum in het YYYYMMDD formaat. Ze zullen alle notities die zijn aangemaakt na de aangegeven datum laten zien, en ze kunnen omgekeerd worden om notities te laten zien die vòòr een bepaalde datum zijn aangemaakt. Combineer de twee om een bepaalde periode op te geven, zoals in het volgende voorbeeld waarin er gezocht wordt naar een reisplan voor de Fouth Of July:

created:20140703 -created:20140705 itinerary

Locatie

Als je notities aanmaakt met een locatiebewuste smartphone of laptop, kan het zijn dat je notities zijn opgeslagen met lengte- en breedtegraad gegevens. Je kunt ernaar zoeken met de latitude: en longitude: operatoren. Bijvoorbeeld: Als je in San Francisco op vakantie bent maar onlangs in Los Angeles aantekeningen hebt gemaakt (latitude 34), zou je de notities die je daar hebt aangemaakt kunnen vinden door middel van de volgende zoekopdracht, die alle notities zal laten zien die zijn aangemaakt tussen een latitude van 33 en 35:

latitude:33 -latitude:35 conference

 

© PXimport

Tip: Als je de hoogte- of breedtegraad niet weet, kun je deze in de browserversie van Google Maps vinden. Voer gewoon het adres in waarnaar je op zoek bent, en maak de zoekbalk leeg door op de X te klikken. Vervolgens worden de hoogtegraad en breedtegraad van het adres in de adresbalk weergegeven.

 

© PXimport

Soort media

Tot slot kun je zoeken naar notities die een bepaald type bijlage bevatten met de resource: operator, gevolgd door het soort media, een schuine streep, en een bestandstype of asterisk om aan te geven dat elk bestand van dat algemene type geldt. Bijvoorbeeld, de volgende zoekopdracht, die ook gebruik maakt van de any: operator, zal notities opleveren die een PNG-afbeelding, een PDF-bestand, of een audiobestand bevatten:

any: resource:image/png resource:application/pdf resource:audio/*

Zoekopdrachten opslaan

Met deze operatoren kun je zeer specifieke aangepaste zoekopdrachten uitvoeren. Als je regelmatig dezelfde zoekopdracht uitvoert, kun je deze opslaan door in de zoekbalk te klikken, en op de Save Search knop te drukken. Geef je zoekopdracht een naam en klik op OK.

 

© PXimport

Om je opgeslagen zoekopdracht terug te vinden, maak de balk leeg en klik erop. Er verschijnt dan een lijst met recente en opgeslagen zoekopdrachten. Je kunt je opgeslagen zoekopdracht verslepen naar het paneel met bladwijzers om deze voortaan nog eenvoudiger terug te kunnen vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten